Logomain

Bezárt a 104 éves Niemeyer kultúrközpontja

By Kovács Dániel 2011. december 19. 10:16

szerk at hg dot hu

Centroniemeyer7220130604-19838-1mnqibw.gallery

Centro Niemeyer, Avilés, Spanyolország

Centroniemeyer7020130604-19838-5o9cg0.gallery

Centro Niemeyer, Avilés, Spanyolország

Centroniemeyer10020130604-19838-bci4rp.gallery

Centro Niemeyer, Avilés, Spanyolország

Centroniemeyer8020130604-19838-4z51za.gallery

Centro Niemeyer, Avilés, Spanyolország

Aviles_-_centro_cultural_internacional_oscar_niemeyer_3720130604-19838-5sk9tm.gallery

Centro Niemeyer, Avilés, Spanyolország

Aviles_index20130604-19838-sl5k6r.gallery

Centro Niemeyer, Avilés, Spanyolország index

Oscar Niemeyer 104 éves lett, a róla elnevezett avilési kultúrközpontnak mindössze kilenc hónap adatott.

104. születésnapját ünnepelte december 15-én Oscar Niemeyer, a brazil modrn építészet doyenje. A felhőtlen ünneplést azonban jócskán megkeseríthette, hogy egyik legifjabb alkotása, a spanyolországi Avilésben felépült Centro Niemeyer mindössze kilenc hónapnyi működést követően a múlt héten végképp bezárt, minden alkalmazottat elbocsátottak, sőt, még a névhasználati engedélyét is visszavonták.

A 44 millió euróba került kulturális komplexum hatalmas politikai viharokat kavart, nem csak Asztúriában, hanem egész Spanyolországban. Már építés közben ellentmondásos vélemények fogalmazódtak meg. Sokan azt remélték, az észak-spanyolországi városra Bilbaóéhoz hasonló aranykor köszönt majd a Centro Niemeyerrel, amelynek kétségtelenül ambíciózus programjához csupán reklámarcként olyan közismert személyiségeket nyertek meg, mint Woody Allen, Stephen Hawking vagy Paolo Coelho. Mások sokallták a beruházás költségét, és arra figyelmeztettek: a bilbaói recept nem válhat be minden városban (a Peter Eisenman tervei szerint épülő Santiago de Compostela-i kulturális központ időközben szintén botrányba fúlt).

Úgy tűnik, az utóbbiaknak lesz igaza. Asztúria idén májusban 12 évnyi szocialista kormányzás után megválasztott jobboldali kormánya ugyanis bejelentette: nem hajlandó többet költeni a közpénzből felépült Centro Niemeyerre. A bejelentéssel együtt egyben a közpénzek felelőtlen kezelésével vádolták meg a kultúrközpont vezetését és az azt felügyelő alapítványt, egy gazdasági felülvizsgálatot követően pedig bejelentették: a Centro Niemeyer bezár. A Centro Niemeyer vezetői visszautasították a vádakat, és a Spanyolországot sújtó gazdasági válságot hibáztatták. Joan Picanyol igazgatóhelyettes egy rádióinterjúban leszögezte: „A művészet mindig is veszélyeztetett. Ha megszorításokra kerül sor, mindig ez az első terület.” 

A szócsatába egy alkalommal maga Niemeyer is beszállt: Brazíliából írt nyílt levelében reményeit fejezte ki, hogy a központ bezárása csak ideiglenes, és a helyzet rendeződik. A tartományi kormányzatnak egyébként ez a szándéka, ha azonban jövőre újranyit a központ, új nevet is kell találni. A Centro Niemeyer ugyanis az alapítvány birtokát képezi, amelynek vezetői kijelentették: visszavonják a névhasználati engedélyt. A hatalmas alapterületű komplexum most teljesen üres, a központi teret gördeszkások használják.

A 104 éves építész egyébként, akárcsak évek óta, mostani születésnapján is leszögezte, hogy esze ágában sincs nyugdíjba vonulni. Momentán többek közt egy új, 2500 fős színház tervein dolgozik Rio de Janeiróban.

építészet, spanyolország, oscar niemeyer, avilés, kortárs építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317