Logomain

Zöld iskolákat épít az ENSZ a Gázai övezetben

By Kovács Dániel 2011. december 15. 14:39

szerk at hg dot hu

A hagyományos iszlám motívumok és a modern, fenntartható tervezés fúziója: így jellemezhetőek azok a tervek, amelyek alapján az ENSZ palesztin menekülteket támogató szervezete (UNRWA) nemrég mutatott be a klímaváltozásról rendezett durbani konferencián. A Mario Cucinella olasz építésszel közösen megrajzolt tervek alapján húsz iskolát építenek fel a Gázai övezetben, részben kuvaiti támogatással.

A hagyományos iszlám motívumok és a modern, fenntartható tervezés fúziója: így jellemezhetőek azok a tervek, amelyeket az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete (UNRWA) nemrég mutatott be a klímaváltozásról rendezett durbani konferencián. A Mario Cucinella olasz építésszel közösen megrajzolt tervek alapján húsz iskolát építenek fel a Gázai övezetben, részben kuvaiti támogatással.

Gaza-eco-school-120130604-19838-14if3ga.gallery

Egy-egy épület nyolcszáz diák elhelyezésére alkalmas, és teljes egészében maga termeli meg energiaszükségletét napelemek, illetve földhő-alapú rendszer segítségével. Cucinella, akiről nemrég egy ghánai irodaház terve kapcsán írtunk, alapvetően a helyszínen található anyagokból megépíthető házakat tervezett, ezzel csökkentve a költségeket. A homlokzatokon a hagyományos iszlám építészet árnyékolóeleme, a mashrabiya tűnik fel, az épület árnyékolásáról pedig a tető tartóoszlopaiba ültetett növények gondoskodnak. A belső udvar növényzetének vízellátásáról tisztított szennyvízzel gondoskodnak.

Cucinella számításai szerint egy-egy ilyen épület nem kerül többe, mintha hagyományos módszerekkel építkeznének. Ez házanként körülbelül kétmillió dollárt jelent. Ha sikeres lesz a projekt, az UNRWA folytatná is; a következő helyszín Jordánia, Libanon, Szíria és Ciszjordánia lehetnek. A szervezet ezen az öt területen félmillió diák oktatásáról gondoskodik, javarészt nem megfelelő minőségű épületekben.

építészet, oktatási épület, terv, iskola, ensz, palesztina, gázai övezet, palesztína Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317