Logomain

Építészek kontra hivatal: korlátháború a Március 15. téren

By Ongrádi Melinda 2011. december 14. 13:13

szerk at hg dot hu

Marc_15_korlat_120130604-19838-rap68t.gallery

Az ominózus korlát a Március 15. téren

Marc_15_korlat_220130604-19838-fvmtfh.gallery

Az ominózus korlát a Március 15. téren; kép © Teampannon Kft.

Korlat_galerianyito20130604-19838-1rwzqst.gallery

Az ominózus korlát a Március 15. téren; kép © Teampannon Kft.

Marc_15_korlat_320130604-19838-l1obd9.gallery

Az ominózus korlát a Március 15. téren; kép © Teampanon Kft.

Marc_15_korlat_420130604-19838-lm66fs.gallery

Az ominózus korlát a Március 15. téren; kép © Teampannon Kft.

Marc_15_korlat_520130604-19838-1kkknfn.gallery

Az ominózus korlát a Március 15. téren; kép © Teampannon Kft.

Furcsa építészeti öszvér tűnt fel a szépen felújított belvárosi téren.

Régóta fájó pontja volt a pesti Belvárosnak az Erzsébet hídtól északra fekvő Március 15. tér. A megújulást a több lépcsőben zajló Belváros Új Főutcája projekt hozta el – ennek köszönhetően született újjá a terület, amely idén év elejére készült el. Az együttes része a térszín alatt fekvő római kori falmaradványokat védő térlefedő szerkezet. A szoborszerűen megformált lapos építészeti elemen azonban furcsa öszvérmegoldás tűnt fel: egy utólag ráerősített korlát, amely meglehetősen brutális felső beavatkozás a minden centiméterében gondosan megtervezett építészeti együttesnek.

A hg.hu megpróbált utánajárni, vajon minek köszönhető, hogy így született meg e nem túl finom utólagos megoldás, és megszólaltattuk az érintett építészeket is, akiknek munkáját megfejelte a hivatali buzgalom.

Koszorú Lajos, a generáltervezést végző Város-Teampannon Kft. vezető tervezője szerint a korlát megkérdezésük nélkül, utólag került a helyszínre. A terveket az engedélyezés során még anélkül fogadták el. „A megoldás sajátos értelmezése az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) előírásainak. Az építmény ugyanis sehol nincs egy méter magas, így korlát nélkül is megfelelt a vonatkozó szabványoknak és előírásoknak. Ráadásul ennyi erővel korlátot lehetne rakni minden köztéri szoborra, hiszen azokra is fel lehet mászni és le lehet esni. Biztos vagyok benne, hogy szakmailag nem indokolt a korlát elhelyezése. A téren szoborszerűen térplasztikaként megjelenő elemnek külön üzenete van, ilyetén kezelése pedig szerzői jogokat is sért. ”

Joggal merül fel a kérdés, hogy az igény jelentkezésekor vajon miért nem keresték meg a tervezőket? Úgy tűnik, a hivatal szemszögéből a tervezői szakma és szaktudás meglehetősen másodlagos. De mit tehet ilyenkor az építész? Az ominózus térelemet jegyző Kruppa Gábort, a Kima Stúdió Építésziroda tervezőjét faggattuk, vajon milyen lépéseket kívánnak tenni az ügyben.

„Nem tervezünk látványos tiltakozást” – fejti ki a tervező, aki szerint lehetőségeik meglehetősen korlátozottak. Az építész szintén hangsúlyozta: véleményük szerint az építmény korlát nélkül is megfelelt a hatályos előírásoknak. „Jogi szempontból ilyenkor annyit tehet egy tervező, hogy visszavonja a tervét, magyarán arra az építményre többet nem lehet azt mondani, hogy ő tervezte – biztos vagyok benne, hogy ez nem okozna különösebben álmatlan éjszakát az illetékeseknek. Első lépésben levélben szeretnénk megkeresni az önkormányzatot. Mindenképp a megegyezés hívei vagyunk, reméljük, sikerül valamit tennünk ezügyben.”

Az üggyel kapcsolatban kerestük a kerületi Főépítészi Iroda munkatársait is – lapzártánkig azonban nem sikerült elérnünk illetékest.

budapest, koszorú lajos, kruppa gábor, március 15. tér, romlefedés korlátja, város-teampannon kft., kima stúdió építésziroda Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317