Logomain

Pingált szellemház a Kisfaludy utcában

By Kovács Dániel 2011. december 13. 10:48

szerk at hg dot hu

Kellemes meglepetés érheti azokat, akik mostanában a körúttal párhuzamusan futó, a Harminckettesek teréről induló Kisfaludy utcába kanyarodnak. Itt valósult ugyanis meg a Merge Invisible alkotócsoport, azaz Orosz Richárd, Türkoglu Füsun Ipek „nefelejcs“ projektsorozatának első tagja, amely egy elbontott ház emlékét idézi fel, a szomszédos tűzfalak kifestésével.

Kellemes meglepetés érheti azokat, akik mostanában a körúttal párhuzamusan futó, a Harminckettesek teréről induló Kisfaludy utcába kanyarodnak. Itt valósult ugyanis meg a Merge Invisible alkotócsoport, azaz Orosz Richárd és Türkoglu Füsun Ipek „nefelejcs“ projektsorozatának első tagja, amely egy elbontott ház emlékét idézi fel, a szomszédos tűzfalak kifestésével.

Nefelejcs220130604-19838-18wno2a.gallery

Merge Invisible: Nefelejcs

A Kisfaludy utcai tűzfalfestmények olyan nagyméretű grafikai produktumok, melyek a nagyvárosi street art művészet nyelvezetét alapul véve, azt gondos háttérkutatásokkal kiegészítve egyszerre alkotják napjaink, és a dinamikusan változó városrész múltjának lenyomatát. Mindkét festmény a korábban lebontott ház hiányára alapozott grafika – a ház alaprajzát kutatási kiindulásként véve, mintegy negatív filmként lenyomatot képez a már nem létező szobáknak, tárgyaknak, ezáltal magának a megszűnt lakóközösségnek az életteréről. Mindkét falfestmény fekete-fehér, így egységes színvilágukkal esztétikai egységet képezve mintegy megduplázzák közös filozófiai jelentésüket.

A falfestmények elkészülését egyrészt levéltári kutatómunka (a foghíjtelek helyén lebontott ház műszaki és építészeti információira vonatkozó adatok pontosítása céljából), másrészt személyes, a volt lakók, környékbeli lakók visszaemlékezéseit összegző helyszíni terepmunka előzte meg. Az összegyűlt adatok és egyéb információk birtokában, a falak és a telek elhelyezkedését, adottságait szem előtt tartva készült el a két falfestmény vázlata papíron. Ezt a vázlatot fémállványról ecsettel és festőhengerrel felhordva a külszíni festéket véglegesítették a képet. A projekt a LUDWGINZERT program keretében valósult meg.

Fotók: Orosz Richárd

budapest, graffiti, street art, 8. kerület, merge invisible, precíz photography Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317