Logomain

Elpusztulhat a pisai ferde torony német riválisa

By Kovács Dániel 2011. december 5. 10:23

szerk at hg dot hu

Napokon belül megkezdhetik Németország egyik leghíresebb templomtornyának bontását. A Bad Frankenhausenben álló Oberkirche 1382-ben épült tornya nem kevesebb mint 4,44 méterrel tér el a függőlegestől – és ez minden nappal növekszik. A tulajdonos egyház bejelentette: miután Thüringia állam visszautasította a torony megmentésének legutóbbi projekttervét, nem maradt más választásuk, mint a bontás.

Napokon belül megkezdhetik Németország egyik leghíresebb templomtornyának bontását. A Bad Frankenhausenben álló Oberkirche 1382-ben épült tornya nem kevesebb mint 4,44 méterrel tér el a függőlegestől – és ez minden nappal növekszik. A tulajdonos egyház bejelentette: miután Thüringia állam visszautasította a torony megmentésének legutóbbi projekttervét, nem maradt más választásuk, mint a bontás.

Bad_frankenhausen_120130604-19838-1y0jxg1.gallery

A Felsőtemplom, hivatalos nevén Hegyi Miasszonyunk templom tornyának dőléséről 1640-ből származnak az első beszámolók. Az 56 méter magas torony északnyugati sarka azért süllyed, ami miatt a település egyébként a nevét kapta: az itt fakadó források számítások szerint naponta 250 tonna sót mosnak ki a 250 millió évvel ezelőtt lerakódott tengerfenéki rétegekből, a föld alól – emiatt földalatti barlangok, talajsüllyedés és víznyelők alakulnak ki. A toronyra épített barokk tetőzet jelentős súlyánál fogva azonban eddig képes volt kiegyensúlyozni az épülettestet – így lehet, hogy a legutóbbi mérések szerint a torony már 4,8 fokkal tér el a függőlegestől, azaz jobban dől, mint a (3,9 fokos) pisai ferde torony. A 2600 tonnás épülettestet évtizedekkel ezelőtt életveszélyesnek nyilvánították; a lebontástól eddig csak az mentette meg, hogy nem fenyeget lakóterületet: a dőlés irányában egy használaton kívüli nyitott uszoda és egy minigolfpálya található.

A 9000 lelkes Bad Frankenhausen lakói évtizedek óta harcolnak a torony megerősítéséért, összefogva a tulajdonos protestáns egyházzal, amely annak ellenére költ évről-évre jelentős összegeket az épület fenntartására, hogy azt 1962 óta nem használják. (A középkori templomról ekkor biztonsági okokból a tetőzetet is eltávolították.) Utóbbi képviselői szerint a helyreállítás költsége megközelíti az egymillió eurót; ha Ban Frankenhausennek sikerül összeszedni a pénzt, ők az e célra félretett 150 ezer euróval tudnának beszállni. A település több igen költséges és nagyszabású tervvel állt elő az építmény megmentésére, ám a sikert egyik sem tudta garantálni, ráadásul több a torony sérülésével járt volna együtt – így Thüringia nem állt a kezdeményezés mellé. A legutóbbi visszautasítást követően az egyház képviselője bejelentette: mivel az építmény életveszélyes, nem tudnak tovább várni.

Bad Frankenhausennek egyetlen esélye maradt a torony megmentésére: december 5-án a település 21 főből álló képviselő-testülete dönt arról, hogy jelképes, egyeurós áron megveszik-e a 630 éves épületet. Ha igennel szavaznak, rájuk marad a felújítás felelőssége is. A polgármester, Matthias Strejc, optimista: a felújítási önrész egy részét már adományokból sikerült összeszedniük, és számításai szerint 2014-re megvalósulhat a beruházás, amely alapvetően a toronytest stabilizálását, és nem kiegyenesítését szolgálja. Ha azonban a testület nem veszi meg a tornyot, az egyház december 7-én megkezdi a bontást.

Az Oberkirche tornya, bár dőlése rendkívül látványos, csupán a második legferdébb torony német földön. Az Alsó-Szászországban található Suurhusen evangélikus templomának 27 méter magas tornya ugyanis 5,2 fokkal tér el a függőlegestől – igaz, zömök alakja miatt ez kevésbé látható. A suurhuseni templom azonban ezzel világcsúcstartó, négy éve a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

építészet, németország, rekord, bad frankenhausen, középkori építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317