Logomain

Úszó uszoda Prágában

By Danics Rebekka Zita 2011. december 2. 16:04

szerk at hg dot hu

Copy_11_0120130604-19838-druw7g.gallery

moldva uszoda

Copy_8_0220130604-19838-2eilcx.gallery

moldva uszoda

Copy_6_0320130604-19838-wiocuc.gallery

moldva uszoda

Copy_5_0520130604-19838-m74r7e.gallery

moldva uszoda

Copy_6_0420130604-19838-6mizjz.gallery

moldva uszoda

Copy_7_0720130604-19838-c4lbxg.gallery

moldva uszoda

Úszó uszoda Prágában

Úszó installáció lehet Prága legújabb fürdője, ami egyszerre innovatív és kozmopolita, mégis kedves és természet-közeli. A design-tanulmány már nemzetközileg is népszerű, reméljük, megvalósul!

Amikor már nem férünk el eredeti élőhelyünkön, kénytelenek vagyunk nomádok módjára vándorolni és új helyet keresni populációnknak. Amikor pedig már nem férünk el városainkban, kénytelenek vagyunk a közeli vizekben élőhelyet keresni magunknak. Vagy az általunk tervezett úszó uszodáknak.

Érdekes gondolatnak tűnik fürdőt építeni a Moldva vizére, ám nem teljesen alaptalan és ismeretlen az elképzelés az úszó uszodákról, állítja a cseh tervezőpáros Andrea Kubná és Ondrej Lipensky, akik a Prágát átszelő Moldva folyóra terveztek különleges úszó installációt.

Az uszoda szerkesztőelvében megegyezik a legtöbb úszó épülettel – a várost átszelő folyó vizén lebeg, helyszíne és mozgástere többé-kevésbé állandó, nincs rögzítve a vízmederhez, mérete és tömege miatt az ember alig veszi észre, hogy nem a szárazföldön áll. Egy mobil sziget, mely a város szívében, ám mégis a városi életmódtól távol található.

Ami azonban innovatív a többi hasonló ötlethez képest, az az, hogy a fürdő organikus módon egyesül a természettel – a Moldva szűrt vizét engedi be és használja fürdővíznek. Kör-formája zárt harmóniát sugall, színeiben és anyagában pedig konzekvensen természetes – a faborítás és a natúr színek összhangban vannak a város közeli parkjai és a Moldván fekvő sziget természet-közeli hangulatával, formai egyszerűségével pedig csendesen illeszkedik bele a város klasszikus képébe.

Az elképzelés szerint a mozgó-fürdő húszpercenként megindul a szárazföldi kikötője felé, ahol felszállhatnak a legújabb vendégek. Az objektum kör alakú, külső falszerkezete rejti magában az uszodák kellékeit – az öltözőket, zuhanyzókat, szaunákat, éttermet és egyéb létesítményeket, majd kívülről befelé haladva elérünk a medence partjához, végül pedig belemerülhetünk a Moldva vizébe. 

A tervezőpáros pedig nem csak a nyári szórakozásra gondolt, a prágaiak télen korcsolyával is rámerészkedhetnek a város úszó csodájára. Praktikuma és szépsége okán pedig a körkörös szerkezetű installáció állandó kedvence és büszkesége lehet a cseh fővárosnak.

design, építészet, víz, prága, csehország, fürdő, uszoda, moldva, andrea kubná Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317