Logomain

Variációk az Ország házára

By Kovács Dániel 2011. november 27. 11:17

szerk at hg dot hu

Index20130604-19838-loaenx.gallery

új parlament index

Parl20130604-19838-ub2qap.gallery

Jöjjön az új parlament?

Valletta20130604-19838-13xjmov.gallery

Renzo Piano terve Málta parlamentjére, a háttérben az operaház romjaiba épített szabadtéri színpaddal

Albania-parliament-tirana-220130604-19838-15ssivv.gallery

A Coop Himmelb(l)au terve az albán parlamentre

Sarawak20130604-19838-101iwy4.gallery

A Sarawak Állami Törvényhozó Testület székháza

Brandenburg20130604-19838-1krphzn.gallery

A potsdami Stadtschloss eredeti formájában, lebombázva a háború után, és helye ma, a palota eredeti méretét bejelölve

Uae20130604-19838-1h7yjsp.gallery

Ehrlich Architects: Az Egyesült Arab Emírségek parlamentjének látványterve

Lichtenstein20130604-19838-qn8o5f.gallery

Lichtenstein új parlamentje a várhegy alatt

Malawi20130604-19838-7exqya.gallery

A malawi parlament épületének látványterve

Iran20130604-19838-155y8mi.gallery

Az első, a második és alul a jelenlegi iráni parlament

Gruzia20130604-19838-932s71.gallery

Alberto Domingo Kabo: A grúz parlament látványterve

Tíz ország, ahol új parlament épült/épül mostanában. Akár Budapesten is lehetne, de melyik mintájára? Szavazzon!

Stadion, gyaloghídkormányzati negyed és múzeumközpont - csak néhány azok közül a nagyszabású beruházások közül, amelyek megvalósítása kormányzati oldalról komolyan felmerült az elmúlt években (az ötletparádéba még mi is beszálltunk...). Egy dolog sose merül fel: új parlament. A jelenlegi 1904-ben elkészült, hatalmas Duna-parti épületét mindenki a város és a nemzet megváltoztathatatlan szimbólumaként tartja számon, dacára annak, hogy egy háromszor ekkora ország két kamarájának épült, azaz manapság már nem igazán praktikus. Közben pedig nem is gondolnánk, hány ország épít új parlamentet mostanság. Divat? Inkább szimbólum, de persze olykor költséghatékony megoldás is a vadonatúj országháza. Körülnéztünk, miben tanulhatnánk a friss példáktól - persze csak a játék kedvéért.

Az Országház Kossuth téri épülete manapság a hétköznapi polgár számára csak a tévében létezik, bejutni a képviselők és a turisták jutnak be – az utóbbiak is csupán kis részét láthatják. Fenntartási költsége hatalmas, pénzt viszont egyáltalán nem termel, leszámítva a külföldiek belépti díjait (magyar állampolgárnak a látogatás ingyenes). A 27 kapu nagy része állandóan zárva; az egyik ülésterem kihasználatlan és a képviselők számának csökkentésével a másik, eredetileg 438 fős terem is egyre inkább az lesz. Az épület 17 745 négyzetméterét nyilvánvalóan okosabban is lehetne hasznosítani; ennek legfőbb jelenlegi akadálya az országgyűlés és a képviselők miatti szigorú biztonsági intézkedések. Ha azonban az országgyűlés elköltözne, a díszes és kevésbé díszes termeket új célokra lehetne bevetni, a kihasználatlan üléstermet például konferenciákra, rendezvényekre adva bérbe, közösségi funkciókat, kulturális központot, kiállítótermet beköltöztetve kinyitni és átadni a házat a város és az ország polgárainak. (Az elképzelés nem teljesen eredeti: hasonlók merültek fel a brüsszeli Igazságügyi Palota újrahasznosítására kiírt ötletpályázaton, aminek eredményéről mi is beszámoltunk.)

Hogy mi történne a képviselőkkel? Folytatva könnyed gondolatmenetünket: ők egy új, kisebb és takarékosabb épületbe költöznének. És hogy milyenbe: ehhez böngésztük végig az elmúlt év néhány felépült vagy tervezett parlamentjét, szerte a nagyvilágban. Egy köztársaság életében a parlament a legfontosabb építészeti szimbólum, egy új épület pedig - gondolnók - nyilván a progressziót és/vagy a nemzeti jelleget fejezi ki. Kutatásunk azonban a fenti elveket nem feltétlenül igazolta vissza. Az egyik maláj tagköztársaság új parlamentje első pillantásra egy ananászra emlékeztet, míg a grúzok egyértelműen a pekingi operaházról koppintották épülő tojásdad országházukat. Nekünk, magyaroknak melyik receptet kellene követnünk? A tíz sztori után erről bárki szavazhat. 

Málta - épül

Renzo Piano terve Málta parlamentjére, a háttérben az operaház romjaiba épített szabadtéri színpaddal.

Az EU legkisebb tagállama praktikusan egy városrehabilitációs beruházásba pakolta bele az új parlament építését. Renzo Piano, a genovai születésű neves építész emellett Valletta belvárosának legfontosabb kapuját és a háborúban elpusztult operaházat is helyreállítja a környező közterekkel együtt. A parlament földszintjét ráadásul kulturális célokra használják: múzeumot nyitnak benne. Az épület ezzel együtt inkább okos lesz, mint szép, ahogyan az Renzo Pianótól elvárható (New York-i tornyát a város legrondább házának választották 2010-ben). A máltaiak egy része ráadásul úgy gondolja, inkább az elpusztult operaházat kéne helyreállítani. Ha úgy gondolja, hívjunk egy sztárépítészt és építsen komplett városnegyedet parlamenttel együtt a Felvonulási téren, szavazzon ide, ha viszont inkább a Regnum Marianumot állítaná helyre, véletlenül se.

Thaiföld - épül

Az új thaiföldi parlament

2012-re készül el az új thai parlament, amely az 1974-ben átadott jelenlegit váltja le. A parlamenti bizottság a végső körben öt terv körül választotta ki a „Sappaya Sapha Sathan” jeligéjű munkát, amelynek jelentése nagyjából „a hely, ahol a jó karma terem”. Ilyesmire valóban nagy szükség van egy olyan országban, ahol a király képének összefirkálásáért húsz év börtönt rónak ki... A koncepció egyértelműen buddhista szellemiséget csempészne a profán parlamenti munkába; az épület alsó szintjei jelképezik például a mindennapi világot, a felső pedig az ezeket kormányzó moralitást. Egy ilyen épületnek minden bizonnyal a mindenkori magyar kormány sem tudna ellenállni.

Albánia - tervezés alatt

A Coop Himmelb(l)au terve az albán parlamentre

Kifejezetten Enver Hodzsa síremlékének helyére szánja az albán kormány az új parlament épületét, amelyet a nemzetközi pályázatot követően Ausztria legmenőbb, világszerte ismert irodája, a Coop Himmelb(l)au tervezhet. A jelenleg használt épület kicsi és nem is túlzottan reprezentatív, az új viszont a képek alapján annak ígérkezik, ráadásul gazdaságosan működtethető. Pénz viszont egyelőre nincs a megvalósítására (hacsak a szaúdi üzlet nem jön össze), és többen tiltakoznak a mauzóleumként sosem használt, az utóbbi években kulturális központként működő, piramis formájú építmény bontása ellen, mondván: az már a város történelmének szerves része. A jól szervezett pályázatért Albániának mindenképp jár a taps, viszont ha az ő példájukat akarjuk követni, kénytelenek leszünk a Munkásmozgalmi Panteon helyére építkezni a Kerepesi temetőbe.

Sarawak, Malajzia - 2009-ben átadva

A Sarawak Állami Törvényhozó Testület székháza. Kép: Wikipédia

A maláj államszövetség egyik borneói tagjának közel hatszázezres fővárosában, Kuchingban 2009-ben készült el az új parlament; kilencemeletes épületében többek közt a 109 fős vezetés ülésterme is helyet kapott. A hivatalos indoklás szerint az épületet a melanau törzs hagyományos kalapjáról mintázták; a helyi folyóparton kétségtelenül impozáns látványt nyújt. Ez alapján nekünk, magyaroknak leginkább egy hatalmas, huszárcsákó, netán kucsma formájú épület felelne meg, optimális esetben a Duna-parton. Csepel?

Brandenburg, Németország - tervezés alatt

A potsdami Stadtschloss eredeti formájában, lebombázva a háború után, és helye ma, a palota eredeti méretét bejelölve. Kép: Wikipédia

Az elmúlt években a műemlékekhez való hozzáállás Németországban is alaposan megváltozott. Míg a kilencvenes években fel sem merült, hogy a Reichstagot eredeti formájában építsék újjá, sőt, a modern kiegészítés az ország progresszivitását jelezte, addig Potsdamban 2013-ra olyan tartományi parlament épül, amely egy korábban elpusztított épület mása. Az eredetileg 1669-ben épült, az 1750-es években kibővített postdami Stadtschloss komolyan megsérült a háborúban, az NDK illetékesei pedig a hatvanas években a felújítása helyett egyszerűen eltüntették a maradványokat. Most három pénzintézet finanszírozásában, Peter Kulka kölni építész tervei alapján 120 millió euróból teljesen újjáépítik a palotát, amely 2013-tól Brandenburg tartományi tanácsának lesz a székhelye. Hasonló műveletre jó példa a háborúban szintén majdnem teljesen kiégett, majd tíz évvel ezelőtt aprólékosan rekonstruált budai Sándor-palota – de beköltöztetnénk-e a parlamentet a budai királyi palotába, egy nagyszabású helyreállítás után?

Egyesült Arab Emírségek - tervezés alatt

Ehrlich Architects: Az Egyesült Arab Emírségek parlamentjének látványterve

Az Emírségek Nemzeti Szövetségi Tanácsa momentán Abu-Dhabiban székel, és épülete leginkább egy nyolcvanas évekbeli nyugat-német kongresszusi központra emlékeztet (leszámítva a kék kupolát). Mivel az államszövetség pár tagja a világ leggazdagabbjai között tudhatja magát, várható volt, hogy ezt előbb-utóbb derogálónak találják majd. 2011 elején ki is választották a nemzetközi tervpályázat nyertesét, a kevéssé ismert Ehrlich Architects műhelyét az új épület tervezésére. Mivel a tanács összesen negyvenfős, nem túl nagy, de reprezentatív épületre van szükség; az amerikai építésziroda ezt a hagyományos arab motívumvilág nem túl fantáziadús felhasználásával próbálta eredetivé varázsolni. Aki kalocsai motívumokat, szűrmintát, netán gigászi halasi csipkéket szeretne látni a magyar parlamenten, szavazzon ide.

Liechtenstein - 2008-ban átadva

Liechtenstein új parlamentje a várhegy alatt. Kép: böhringer friedrich, Wikipédia

A liechtensteini parlament 2001-2008 között elkészült új épülete bejárta a nemzetközi építészeti sajtót. A hannoveri Hansjörg Göritz a 2000-ben megnyert nemzetközi pályázat alapján két tömegbe: egy háromemeletes „hosszú házba” és egy kétszintes, nyeregtetős „magas házba” csoportosította a funkciókat. Az egyszerű, geometrikus formákat helyben gyártott téglákkal burkolták. Pesze lehet mondani, hogy a liechtensteineknek egyszerű dolga van, az ülésteremben is csak egy 32 fős kerekasztalt kellett felállítaniuk, de az építkezés így is hét évbe telt. A tégláról mi is szívesen gondoljuk, hogy magyaros dolog, Göritzhez hasonlóan tehetséges építész is terem magyar földön, ehhez elég rápillantani mondjuk Nagy Tamás gödöllői templomára – miért ne lehetne egy kellemes újdonatúj téglaparlamentünk?

Malawi - 2010-ben átadva

A malawi parlament épületének látványterve. Belső képek itt.

A délkelet-afrikai köztársaságnak legtöbbünk valószínűleg a pontos helyét sem tudná meghatározni, a főváros neve szintén ismeretlenül csenghet: Lilongwe. A kilencszázezres városban az ország parlamentje korábban egy kétszintes, építési barakkra emlékeztető tákolmányban működött, 2010 tavaszán azonban átadták az új, tágas és elődjéhez képest igazán kulturált parlamentet. A belső tér egy konferenciaközpont kellemesen neutrális hangulatával hódít, a külsőn a szocialista realizmus néhány bájos eleme (timpanon, az elmaradhatatlan kupola) köszön vissza, de csak távolról. Amiben Malawi kétségtelenül halad a korral: az egész épületet kínai cégek emelték, kínai pénzből, a 2007-ben létesített diplomáciai kapcsolatokért cserébe. Kína ennek annyira örül, hogy a parlament mellett még egy ötcsillagos szállodát, egy stadiont és egy egyetemet is szeretne Malawinak ajándékozni.

Irán - 2004-ben átadva

Az első, a második és alul a jelenlegi iráni parlament. Kép: Wikipédia

Budapesthez képest két évvel később, 1906-ban fejezték be az első parlamentet Iránban, de ők azóta már a harmadik épületet nyűvik. Az orientalizáló palotát az 1970-es években cserélték le egy kellemes, modern épületre, ezt pedig 2004-ben váltották le egy olyannal, ami mintha csak az 1984 filmes változatához épült volna. Az ijesztő magasságú és sűrűségű vaskerítés mögött beláthatatatlanul hatalmas irodaszárny magasodik, amihez kővel burkolt piramis csatlakozik – itt ülésezik a népi tanács. A posztmodern épületegyüttes nemcsak csúf, de javíthatatlanul idejétmúlt is vagy húsz évvel, viszont kétségtelenül jól kifejezi a teheráni rezsim autoriter jellegét.

Grúzia - épül

Alberto Domingo Kabo: A grúz parlament látványterve. Kép: newparliamentgeorgia.com

Miheil Szaakasvili, az országot 2004 óta vezető elnök nem csupán új városban jelölte ki az új parlament helyén, Tbilisziből a nyugatabbra fekvő Kutaiszibe költöztetve azt, de épp egy olyan telket nézett ki, ahol állt egy, a szovjet időkből származó katonai emlékmű. Az orosz és az ellenzéki tiltakozás dacára 2009-ben fel is robbantották a betonmonstrumot, sajnos nem túl precízen: a szétrepülő törmelék két embert megölt és négyet súlyosan megsebesített. Azóta viszont vígan folyik az új parlament alapozása (az egyébként nem túl informatív hivatalos honlapon képek is vannak). A beruházáshoz kapcsolódóan Kutaiszi, amely az elmúlt évezred hajnalán egy ideig az ország fővárosa volt, új repteret is kap. A spanyol építész, Alberto Domingo Kabo tervei alapján épülő parlament leginkább egy hatalmas, földbe süllyesztett üvegtojásra emlékeztet, amit valaki óvatosan betakart egy, a kelleténél kisebb fehér pléddel. A hivatalos indoklás szerint a szerkezet az átláthatóságot és az erőt egyaránt szimbolizálja. Ha a grúz mintát követjük, akkor a mostani helyett valamelyik középkori fővárosba: Esztergomba vagy Székesfehérvárra lenne érdemes építeni az új parlamentet.

építészet, albánia, budapest, németország, abu dhabi, terv, parlament, irán, malajzia, thaiföld, grúzia, malawi, potsdam, lichtenstein Icon_print

új parlament index

Jöjjön az új parlament?

Renzo Piano terve Málta parlamentjére, a háttérben az operaház romjaiba épített szabadtéri színpaddal

A Coop Himmelb(l)au terve az albán parlamentre

A Sarawak Állami Törvényhozó Testület székháza

A potsdami Stadtschloss eredeti formájában, lebombázva a háború után, és helye ma, a palota eredeti méretét bejelölve

Ehrlich Architects: Az Egyesült Arab Emírségek parlamentjének látványterve

Lichtenstein új parlamentje a várhegy alatt

A malawi parlament épületének látványterve

Az első, a második és alul a jelenlegi iráni parlament

Alberto Domingo Kabo: A grúz parlament látványterve

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317