Logomain

Tudor-kori udvarház, minimálra hangolva

By Kovács Dániel 2011. november 18. 10:26

szerk at hg dot hu

Index20130604-19838-1h9edjl.gallery

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire index

Cikkep20130604-19838-bv54pu.gallery

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire

Gal20130604-19838-jw9e4k.gallery

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire

09_dmr-home_farm20130604-19838-1uk17et.gallery

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire. Fotó © Edmund Summer

10_dmr-home_farm20130604-19838-1x0vviq.gallery

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire. Fotó © Edmund Summer

14_dmr-home_farm20130604-19838-1rlgb83.gallery

Az új külső konyha éjszakai képe. Fotó © Edmund Summer

15_dmr-home_farm20130604-19838-ba8gjp.gallery

A pajta fafödéme felújítva ma a vendégszállás dísze. Fotó © Edmund Summer

16_dmr-home_farm20130604-19838-1n22cwb.gallery

A vendégszállás nappali tere az egykori nyitott pajtában. Fotó © Edmund Summer

17_dmr-home_farm20130604-19838-1ekvaza.gallery

A konyha belső tere a főépület felé nézve. Fotó © Edmund Summer

18_dmr-home_farm20130604-19838-1rao7ak.gallery

Átlátás a konyhából a vendégszállás nappalijába. Fotó © Edmund Summer

25_dmr-home_farm20130604-19838-zi7vlm.gallery

Felújított és kiegészített csigalépcső a főépületben. Fotó © Edmund Summer

31_dmr-home_farm20130604-19838-jl4bi1.gallery

Betonból készült új csigalépcső vezet a főépület alsó szintjére. Fotó © Edmund Summer

3220130604-19838-tgzfdk.gallery

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire

3320130604-19838-am6feg.gallery

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire

Hogyan lehet lakhatóvá tenni a 21. században egy Erzsébet-korabeli kúriát? A De Matos Ryan építésziroda példás megoldást kínál.

Az angol vidékről, hála elsősorban a Brontë-nővéreknek, a kontinens lakóiban többnyire kellemesen romantikus képzetek élnek. Élénkzöld gyep, csobogó patakok, megbarnult mészkőtömbökből emelt kastélyok és hatalmas kandallókban pattogó tűz. Az már kevesebbeknek jut eszébe, hogy a fürdőszoba és a mikrohullámú sütő akkoriban nem tartozott az összkomforthoz, és manapság kandallóval befűteni egy szobát nem épp szabadidős elfoglaltság… De mitévők legyünk, ha alkalomadtán egy négyszáz éves vidéki kúria jut a birtokukba, valahol Gloucestershire-ben?

Történetünk főszereplőivel ugyanis ez történt: megvásároltak egy évtizedek óta omladozó, a 16-17. században emelt házat a hozzá tartozó, nem túl nagy telekkel egy középkori templom szomszédságában. Na nem kell rögtön Jane Eyre-i léptékben gondolkodni: a háromszintes, toronyszerű épületben és a hozzá kapcsolódó toldalékban összesen három hálószoba volt a vásárlás idején, és az ezekhez kapcsolódó, időrágta helyiségek. A helyszín a száz-egynéhány fős Dowdeswell, amelynek lakói ehhez hasonló, ritkásan elszórt épületekben laknak a dél-nyugat-angliai lankákon. Mivel az ház, akárcsak a szomszédos templom, védett műemlék, az új tulajdonosok egyszersmind választás elé is kerültek. Az, hogy fel kell újítani a házat, nem volt kétséges - de milyen stílusban készüljön a szükséges bővítés?

Ha történelmi épülethez kell hozzányúlni, Britannia-szerte alapvetően kétfelé lehet indulni. Mivel az országban ma is élő hagyomány a tradicionális építészet (ld. korábbi cikkünket), bevett gyakorlat saját stílusában hozzátoldani a régi tömbhöz. A kortárs formanyelvet preferáló építészek viszont általában a minimalizmus útján indulnak el: az ódon, gazdag textúrájú falak, az elmúlt korok hangulatát idéző terek mellé a lehető legvisszafogottabb és legegyszerűbb alapanyagokkal, tárgyilagos, szótlan kiegészítéseket húznak. Az utóbbi csoportba sorolható De Matos Ryan építésziroda 1999-es alapítása óta komoly tapasztalatokat szerzett a műemléki épületek terén. Alakították már családi otthonná 14. századi, védett pajtát és műemlék őrtornyot is, utóbbit nem mindennapi földalatti bővítéssel. Glouchestershire-ben ettől függetlenül szokatlan kihívással kellett szembenézniük. A 16. században épült és a 17. században jelentősen kibővített főépület fallal körülzárt kertjében még két kisebb, ugyancsak védett gazdasági épület állt. A szomszédos templom és a környező táj érintetlen képe aligha viselt volna el nagyobb volumenű beavatkozást. Szerencsére ezzel a régóta üresen álló, pusztuló épület új tulajdonosai is tisztában voltak, és csak annyit kértek az építészektől: tegyék használhatóvá a főépületet, összekötve az udvari szárnyakkal.

Az annak idején jól megépített belső terekhez alig kellett hozzányúlni. Az utólagos, modern toldásokat eltávolították, az új nyílászárókat az eredetiek mintájára legyártott, ám napjaink elvárásainak megfelelő újakra cserélték. Felújították és újrafugázták a vakolat nélkül hagyott kőfalakat és tölgyfadeszkákat, hagyományos Cotswold-burkolatra cserélték a 20. században lerakott beton padlólapokat. A kihasználatlan tetőtérbe új hálószoba és fürdő került; a ház hálóinak száma ezzel négyre nőtt. A legfontosabb új elemek az elegáns, kényelmes, visszafogott megformálású csigalépcsők.

Az udvari nyitott pajtából a megrendelő kérésére vendégszállás lett; különlegességét az eredeti formájában hagyott, rusztikus hatást keltő gerendázat adja. Az épület egy része üvegfalakkal határolt, nappaliként használható lakótér, de készült fürdőszoba és egy saját bejárattal rendelkező háló is. Ezt az épületrészt, valamint a régi tömböt köti össze az új, süllyesztett elhelyezésű szekció, egy észrevétlen, külső lépcsősor alá rejtett folyosóval. A tört vonalú, alacsony lejtésű tetővel fedett, az udvar felé hatalmas üveg tolóajtókkal néző helyiség konyhaként funkcionál, aminek különösen nyári estéken és nagyobb vendégségek esetén láthatják hasznát a ház lakói.

A konyhapavilon tervezésekor fontos szempont volt, hogy az udvar képét uraló két kőfal: a főépület homlokzata, valamint a szomszédos templomtól elhatároló kerítés továbbra is meghatározó maradjon. Ez határozta meg a tető lejtését, valamint azt is, hogy üvegajtók kerültek a homlokzatra. A felnyíló mennyezet alatt ablakok néznek hátrafelé, a kerítésre is; itt egyébként kis ösvényen keresztül lehet a kert rejtett hátsó részébe jutni.

A telek déli oldalán álló, korábban garázsként használt épületet most kétszintessé alakították és kibővítették. Felül egy kisebb irodát alakítottak ki, alul pedig beállókat hét autó számára; ezt a 88 négyzetméteres alsó helyiséget részben zöldtető takarja. A teljes lakóterület 515 négyzetméter.

A De Matos Ryan gloucestershire-i épülete már csak azért is figyelemre méltó, mert úgy alkalmazza a kortárs építészet eszközeit, hogy azok magas minőségben, de egyértelműen a háttérbe húzódva jelennek meg, kihangsúlyozva a történelmi elemeket. Hasonló megoldással találkozhattunk a kelet-angliai Aldeburgh néhány évvel ezelőtt elkészült, egy hajdani malátagyárat újrahasznosító zenei központjánál, de itthonról is hozhatunk fel ilyen jó példát: Vincze László majorságát a Káli-medencéből, amely idén a Média Építészeti Díján is a döntősök közé jutott.

építészet, nagy-britannia, örökségvédelem, anglia, minimalizmus, helyreállítás, brit építészet, kortárs építészet, de matos ryan Icon_print

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire index

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire. Fotó © Edmund Summer

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire. Fotó © Edmund Summer

Az új külső konyha éjszakai képe. Fotó © Edmund Summer

A pajta fafödéme felújítva ma a vendégszállás dísze. Fotó © Edmund Summer

A vendégszállás nappali tere az egykori nyitott pajtában. Fotó © Edmund Summer

A konyha belső tere a főépület felé nézve. Fotó © Edmund Summer

Átlátás a konyhából a vendégszállás nappalijába. Fotó © Edmund Summer

Felújított és kiegészített csigalépcső a főépületben. Fotó © Edmund Summer

Betonból készült új csigalépcső vezet a főépület alsó szintjére. Fotó © Edmund Summer

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire

De Matos Ryan: Vidéki kúria helyreállítása és bővítése, Gloucestershire

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317