Logomain

Ház PET-palackokból

By Dillmann Vanda 2011. november 15. 13:00

szerk at hg dot hu

Nigériában ház épült műanyag palackokból

Egy nigériai városban, Yelwában épült fel az afrikai kontinens legelső, – de a tervek szerint nem az utolsó – műanyag palackokból álló háza. A mintegy 8000 palack felhasználásával készült ház szerkezete meglepően tartós, kivitelezése pedig mindössze harmadannyiba kerül, mint egy beton- vagy téglaházé.

Elso_haz20130604-19838-1fvri1c.gallery

Mint a világ sok országában, a hulladékok kezelése Nigériában is elég problémás kérdés: évente több millió PET-palackot dobnak be a vizekbe, vagy szórnak szét a szárazföldön, ami légszennyezéshez, erózióhoz, öntözési nehézségekhez vezet és még az egészségre is káros. Az Eco-tec palackházai ezeket a veszélyes hulladékokat semlegesítik, sőt mi több, hasznossá teszik. Az üvegeket ugyanis szilárd, tartós, és meglepően esztétikus ház falaiba építették bele Yelwában. Az ház formája a nigériai építészet hagyományos kör alakú épületein alapul.

Egy műanyag palackokból felépített házról talán nem is gondolánk elsőre, hogy szerkezete mennyire erős és időtálló. Mindezt úgy érték el, hogy az üvegeket földdel vagy építkezések után megmaradt hulladékkal töltötték meg. Ebbe a folyamatba a helyi lakosokat is bevonták, ugyanis a szegény gyerekek egy kis zsebpénzért cserébe beszálltak az üvegek megtöltésébe. A kész palackokat ezután pedig – csakúgy, mint a téglákat – fektetve egymás fölé helyzeték, majd az egész konstrukciót sárral tapasztották össze. Így aztán egy nagyon erős szerkezetű, jól-szigetelt, környezetbarát, de mégis olcsó épületet hoztak létre.

A világon nem az első eset, hogy ilyen házat építettek, ugyanis a technikát már ezelőtt Indiában és az amerikai kontinens egyes területein is alkalmazták már, legelőször még 2001-ben, Hondurasban. A palacképület nagyon biztonságos, hiszen korábban már építettek hasonló házakat Közép-Amerikában, ahol már hurrikánokat és egy 7.1-es magnitúdójú földrengést is átvészelt. A ház szerkezetét ezek után tesztelték is egy kolumbiai egyetemen, ahol a mérés eredményei megerősítették ezeket az adatokat. A falak a természeti katasztrófákon túl a lövedékeknek is ellenállnak, ami szintén előnyt jelent Nigéria északi területin. Mindebből láthatjuk, hogy a házak összességében még talán biztonságosabbnak is mondhatók, mint a hagyományos téglaépületek.

A felhasznált palackokat főleg hotelekből, éttermekből gyűjtötték össze, de kaptak még alapanyagot egyes követségektől és családoktól is. A ház felépítéséhez szükséges 7800 palack gyűjtését még 2010 decemberében, majdnem egy éve kezdték meg. A palackok természetes úton nagyon nehezen, csak évszázadok alatt bomlanának le, de éppen ez a tartósság az, ami az építészetben ki tudnak használni az időtálló szerkezetek létrehozásában.

A házban minden megvan, ami csak kellhet: egy háló, egy nappali, fürdőszoba, mellékhelyiség és konyha alkotja, anyagának köszönhetően azonban felépítése harmadannyiba kerül, mint egy beton- vagy téglaháznak. A vastag falak nagyon jól hőszigetelnek, a lakásbelső még a legnagyobb nigériai melegben is kellemesen hűvös marad.

Az első ház egy görög környezetvédő üzletember által adományozott területen épült fel, ahol még a továbbiakban 24 házat fognak megvalósítani. De a munkálatok végeztével sem tétlenkednek, hiszen már megszületett a következő projekt terve is: egy iskola felépítése, amihez a tervek szerint mintegy 200.000 darab műanyag palackot használnak majd fel.

építészet, ház, afrika, újrahasznosítás, pet-palack, nigéria, műanyag palack, yelwa, környzettudatos, eco-tec Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317