Logomain

Wohin gehst du, Elbphilharmonie?

By Kovács Dániel 2011. november 14. 14:46

szerk at hg dot hu

A munkák újraszervezését sürgeti a kivitelező Hochtief ahhoz, hogy folytatódhassanak a munkák a hamburgi Elbphilharmonie építkezésén. A svájci Herzog & de Meuron tervezte, a 21. századi Hamburg szimbólumának ígérkező épületen nemrég leálltak a munkák, mert a kivitelező eltéréseket talált az engedélyezési és a kivitelezési tervek között. A Hochtief szóvivője szerint az sem biztos, hogy a problémák orvosolhatóak lesznek.

A munkák újraszervezését sürgeti a kivitelező Hochtief ahhoz, hogy folytatódhassanak a munkák a hamburgi Elbphilharmonie építkezésén. A svájci Herzog & de Meuron tervezte, a 21. századi Hamburg szimbólumának ígérkező épületen nemrég leálltak a munkák, mert a kivitelező eltéréseket talált az engedélyezési és a kivitelezési tervek között. Az sem biztos, hogy a problémák orvosolhatóak, az viszont igen, hogy 2014-ben nem lesz átadás.

Elbphilharmonie_austust_201120130604-19838-v8nk9o.gallery

A Hochtief négy területen függesztette fel a munkát: abbamaradt a homlokzati üvegelemek szerelése, a tető fémből készülő szerkezetének építése, a 82 méter hosszú felvonó, valamint az épületgépészet szerelése is. A német cég szóvivője a Hamburger Abendblatt című helyi lapnak kijelentette: „Ahogy a dolgok haladnak, nem leszünk képesek pozitív végeredményt kihozni a projektből.”

A Hochtief különösen problémásnak és veszélyesnek látja a fémtetőzet tartószerkezetét, amelynek körülbelül 3 800 tonna súlyt kellene elbírnia – ez 14 darab Airbus A380 repülőgépnek felel meg. Az Elbphilharmonie szóvivője, Karl Olaf Petters szerint azonban a szerkezeti terveket független mérnökcég és Hamburg városának szakhivatala is jóváhagyta, így a Hochtief szerződést szeg, ha felfüggeszti a munkákat. „A Hochtiefnek nyilvánvalóan problémái vannak a tető kivitelezésével, és a a késésért a felelősséget a megbízóra hárítaná” – jelentette ki Petters.

A 2150 férőhelyes koncertterem építése 2007 áprilisában kezdődött; az átadást akkor 2010-re tervezték. A Herzog & de Meuron különleges ötlettel nyerte el a hamburgi Hafencity szimbólumának szánt zenei központ tervezését: érintetlenül hagyták a helyszínen álló, 1963-ban emelt téglafalú raktár homlokzatát, és ennek tetejére illesztették saját, speciális üveggel burkolt, hullámzó tetejű épületüket. Az átadás legfrissebb dátuma 2014 áprilisa volt – a mostani történések fényében azonban ez biztosan nem tartható.

építészet, herzog & de meuron, koncertterem, hamburg, kulturális épület, kortárs építészet, bejárás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317