Logomain

Chipperfield lehet a Velencei Biennále kurátora

By Kovács Dániel 2011. november 11. 12:51

szerk at hg dot hu

Hivatalos bejelentés még nincs, de a Building Design megtudta és megszellőztette, hogy a kortárs brit építészet egyik legismertebb alakja, David Chipperfielet kérték fel a 13. Velencei Építészeti Biennále kurátorának. A hírt maga Chipperfield is megerősítette a lapnak, hozzátéve, hogy Paolo Baratta, a Biennále nemrég leváltott igazgatója kereste meg, ezért még semmi sem biztos. Reményt keltő azonban, hogy a Baratta helyére a múlt hónapban viharos körülmények között kinevezett Giulio Malgara mégsem vállalja az igazgatói posztot, így úgy tűnik, marad a régi vezetés.

Hivatalos bejelentés még nincs, de a Building Design megtudta és megszellőztette, hogy a kortárs brit építészet egyik legismertebb alakja, David Chipperfieldet kérték fel a 13. Velencei Építészeti Biennále kurátorának. A hírt maga Chipperfield is megerősítette a lapnak, hozzátéve, hogy Paolo Baratta, a Biennále nemrég leváltott igazgatója kereste meg, ezért még semmi sem biztos. Reményt keltő azonban, hogy a Baratta helyére a múlt hónapban viharos körülmények között kinevezett Giulio Malgara mégsem vállalja az igazgatói posztot, így úgy tűnik, marad a régi vezetés.

Chipi_pici20130604-19838-z4mt2p.gallery

A brit szaklap információ szerint a 2010-es Pritzker-díjas, Eduardo Souto de Moura személye is felmerült, ám Baratta végül David Chipperfieldet kérte fel a posztra. A kétévente megrendezett nemzetközi építészeti biennálét, amely a legnagyobb és legjelentősebb ilyen rendezvény a világon, rendszerint neves szakmabeliek, kurátorok, kritikusok vezetik – tavaly például Kazuyo Sejima, a japán SANAA építésze. Deyan Sudjic (2002) és Ricky Burdett (2006) után Chipperfield lehet a harmadik brit, ám az első építész a biennále kurátori posztján.

A hivatalos bejelentés a megszokotthoz képest csúszásban van – alig nyolc hónap maradt a biennale kezdetéig. Ennek oka, hogy Silvio Berlusconi a múlt hónapban leváltotta Paolo Barattát a Biennále igazgatói posztjáról, és személyes ismerősét, Giulio Malgara üzletembert nevezte ki. Aligha elválasztható az olasz politikai vezetés körüli botrányoktól és Berlusconi távozásából, hogy néhány nappal ezelőtt Malgara bejelentette: mégsem vállalja el a megbízást, így Baratta marad.

Chipperfield a kortárs brit építészet egyik legismertebb alakja, a berlini Neues Museum nemrég befejezett rekostrukciójával szinte minden elképzelhető elismerést begyűjtött. Velencében is van aktuális munkája: a San Michele temetősziget rekonstrukciója és bővítése.

építészet, velence, david chipperfield, biennále 2012, paolo baratta Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317