Logomain

Irodaház lesz a Pesti Hírlap palotájából

By Kovács Dániel 2011. november 8. 18:43

szerk at hg dot hu

Ep_bajcsy_sarok20130604-19838-1opjbct.gallery

A Pesti Hírlap egykori székházából lett irodaház látványterve

Nov2_madartavlat20130604-19838-gmifhe.gallery

A Pesti Hírlap egykori székházából lett irodaház madártávlatból

00320130604-19838-17vmsx9.gallery

A Pesti Hírlap egykori székházából lett, három utcára néző irodaház

Eperedeti20130604-19838-19v30ct.gallery

A Pesti Hírlap székházának eredeti udvari homlokzata és acélszerkezete

Epacelszerkezet20130604-19838-1uzs3mu.gallery

Az acélszerkezet felújításának terve

Okt29_belso0120130604-19838-orc426.gallery

A Pesti Hírlap székházának átalakítása utáni belső átrium képe

Okt31_belso06_allo_emberek320130604-19838-1il659r.gallery

A Pesti Hírlap székházának átalakítása utáni belső átrium képe

Index20130604-19838-194r5gn.gallery

pesti hírlap index

Palota20130604-19838-17kqfpa.gallery

A Pesti Hírlap székháza archív képen

Felújítják és átépítik Budapest egyik legnagyobb, három utcára néző, de évtizedek óta üresen álló belvárosi palotáját.

Felújítják és átépítik Budapest egyik legnagyobb, három utcára néző, de évtizedek óta üresen álló palotáját. Az 1890-es években a Pesti Hírlap székházának emelt, a Nyugati pályaudvarral átellenben álló és kívül-belül roppant reprezentatív épületben irodaház lesz, Eiffel Palace néven. A homlokzatokat eredeti formájában állítják helyre, a belsőre azonban jókora változás vár.

Az irodaház a felújítást követően, az új tetőszerkezettel

Az új nevet két tényező is indokolja: az épület belső udvari gangjának látványos, Budapesten is párját ritkító fémszerkezete, valamit a beruházó Horizon Development, amely társfejlesztője a Nyugati pályaudvar túlsó oldalán álló Eiffel Tér Irodaháznak. A belső fémszerkezetét a felújítás után is megtartják, az udvarból lett átrium körül a homlokzatokat viszont elbontják és a mostani, lakócélra felszabdalt belső terek helyén egyterű irodákat alakítanak ki. A Horizon a DVM Grouppal együttműködve valósítja meg a beruházást. A tervezés a Gelesz és Lenzsér Építészeti, Mérnöki és Szolgáltató Kft. munkája.

A Bajcsy-Zsilinszky út 78. szám alatti, három utcára néző homlokzattal bíró ötemeletes ház Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint épült 1893-ban a Légrády fivérek megbízásából, hogy Budapest egyik legfontosabb napilapjának, a Pesti Hírlapnak a kiadóhivatala és nyomdája legyen. A korábban Hauszmann Alajos irodájában dolgozó Korb és Giergl újonnan alapított, közös műhelyének ez volt az első fontos munkája – később ők tervezték például a Klotild-palotákat és a Zeneakadémiát.

Az épület eredeti állapotában, archív képen

A Pesti Hírlap egykori székháza 2011-ben

A helyszín a Nyugati tér sarkán

A kiadóhivatalon és nyomdán kívül az épület felső emeletei lakóházként szolgáltak. Egykori jelentőségét díszes megjelenése fejezte ki – a Nyugati pályaudvar előtti térség hangsúlyos sarkát képezte a magas toronnyal koronázott, tekintélyes méretű és gazdagon díszített homlokzata. A Légrády-testvérek, Imre és Ottó már a megbízásban is kihangsúlyozták: az építészek alkossanak „szépet és díszeset, amely büszkesége legyen szülővárosunknak és méltó a Pesti Hirlaphoz.” Ahogyan az archív képen is látszik, a palota, amelynek hivatalosan engedélyezett négy emeletére az építészek még egy félemeletet és tetőtér-beépítést „csempésztek”, uralkodott a környezetén. A sarokkupola tetején a római mitológia életet adó szelleme, Genius négyméteres szobra állt, fáklyájában gázláng világított.  

A belső udvar eredeti képe

A szerkezet részletei és a felújítás utáni állapot látványterve

Így fog kinézni a belső udvar a felújítást követően

A saroktorony a múlt század során megsemmisült, a tetőszerkezet így jellegtelenné vált. A második világháború utáni évtizedeket a homlokzat is megszenvedte. Prominens helyszíne ellenére a palota az elmúlt években gazdátlanul és üresen állt, a járókelőket még most is faállványzat óvja a koszossárga homlokzat lepotyogó darabjaitól. 

A beruházás így a Nyugati környékének egy súlyos sebhelyét gyógyítja be. A rendhagyó felújítás során az épület külseje visszanyeri eredeti megjelenését, belső terei és műszaki szerkezete viszont a mai kor igényeinek megfelelően készülnek el, a BREEAM rendszer alapján a környezettudatosság szempontjából is minősítve. A beruházó döntése alapján a különös építészettörténeti és esztétikai értékkel rendelkező részleteket teljes mértékben rekonstruálják, szükség esetén bontással és újjáépítéssel. Az épületben 14 000 négyzetméter bérbe adható területet, mélygarázst, a földszinti duplaszintű portál mögött pedig egy éttermet is kialakítanak. A külső homlokzat különlegessége a beépített tetőtér és az új tetőszerkezet lesz, amely visszaidézi majd az elpusztult saroktorony hangsúlyát.

A belső udvarból kialakított átrium

A projekt tervezett átadásának időpontja 2013 év vége, az alapterület közel háromnegyedét a PwC (PricewaterhouseCoopers) tanácsadó cég bérli majd.

felújítás, építészet, irodaház, budapest, örökségvédelem, korb flóris, giergl kálmán, magyarország, historizáló építészet, horizon development, dwm group Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317