Logomain

Pereskedik Liverpool vadonatúj múzeuma

By Kovács Dániel 2011. november 7. 14:37

szerk at hg dot hu

Éveket késett, kiebrudalták az eredeti építészt és még a kritika is rosszul fogadta: a 72 millió fontért felépült új Liverpooli Múzeum nem igazán nevezhető sikertörténetnek. A folytatás sem ígérkezik fényeznek: az intézmény vezetése fontmilliókra perli az eredeti építészt, a dán 3XN irodát és a helyét átvevő brit AEW műhelyét is.

Éveket késett, kiebrudalták az eredeti építészt és még a kritika is rosszul fogadta: a 72 millió fontért felépült új Liverpooli Múzeum nem igazán nevezhető sikertörténetnek. A folytatás sem ígérkezik fényeznek: az intézmény vezetése beperelte az eredeti építészt, a dán 3XN irodát és újabban a helyét átvevő brit AEW műhelyét is.

Liv720130604-19838-15uuvdk.gallery

A londoni bíróságon benyújtott papírok alapján – tudósít a BDOnline – a múzeum 3,5 millió fontot követel az AEW Architects-től. A forintnak nem kevesebb mint 1,255 milliárdnak megfelelő összeget a múzeum kártérítésként várja el, mivel az indoklás szerint az AEW nem teljesítette kötelességét, hogy „kielégítően, vagy egyáltalán bárhogy” megtervezze az álmennyezetek rögzítését. Az intézmény állítása szerint ez volt az oka, hogy a 2011 májusában, két hónappal a megnyitás előtt a leszakadó álmennyezet megsebesített egy munkást. Az AEW ellen felsorakoztatott vádak között ezen felül több is van, amelyek a tökéletlen tervezésre vonatkoznak; emiatt várhatóan a bejárati lépcsőket és a terasz burkolatát is ki kell majd cserélni.

A Liverpooli Múzeumnak ez már a második építészpere: az épület tervezését eredetileg pályázaton elnyerő dán 3XN-nel is jogi vitájuk van, miután az irodát 2007-ben lecserélték. A 3XN vezetőinek többszöri nyilatkozata szerint az épület ezért lett kifejezetten kudarc.

Nem segített a helyzeten az sem, hogy a múzeumot birtokló National Museums of Liverpool 2010 februárjában 750 ezer fontot volt kénytelen kifizetni a Downing ingatlanfejlesztő cégnek, mivel az új épület magasabbra sikerült a szabályozásokban előírtaknál, és ezért elvette a kilátást a Downing egy közeli épületétől.

építészet, 3xn, múzeum, liverpool, per, aew architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317