Logomain

Gehry távcsövébe költözött a Google

By Kovács Dániel 2011. november 4. 10:48

szerk at hg dot hu

Frank Gehry ikonikus épületével izmosítja dél-kaliforniai jelenlétét a Google. Az informatikai óriás néhány nappal ezelőtt tartotta a „lakásavatót” a világhírű építész egyik legismertebb épületének, Los Angeles Venice nevű negyedében. A három különböző stílusú épületrészt ötvöző komplexum jellegzetessége a középső, hatalmas távcsőre emlékeztető bejárat, amelyet Claes Oldenburg és felesége, Coosje van Bruggen terveztek.

Frank Gehry ikonikus épületével izmosítja dél-kaliforniai jelenlétét a Google. Az informatikai óriás néhány nappal ezelőtt tartotta a „lakásavatót” a világhírű építész egyik legismertebb épületének, Los Angeles Venice nevű negyedében. A három különböző stílusú épületrészt ötvöző komplexum jellegzetessége a középső, hatalmas távcsőre emlékeztető bejárat, amelyet Claes Oldenburg és felesége, Coosje van Bruggen terveztek.

Gehry120130604-19838-17e4lur.gallery

Frank Gehry: Chiat/Day Building, 1991. Kép © IK's World Trip, flickr.com

Az 1991-ben elkészült épület a posztmodern jellegzetes alkotásaként gyorsan bekerült a tankönyvekbe, és Gehry leghíresebb alkotása volt a bilbaói Guggenheim-múzeum elkészültéig. Az eredeti bérlő, a TBWA\Chiat\Day reklámügynökség idővel kiköltözött az épületből, momentán két másik ügynökség használja. A Google 2011 januárjában jelentette be, hogy a „Távcső-házban” és két szomszédos épületben, összesen 9300 négyzetméteren új irodát alakít ki. A cég 2003-ban nyitott először irodát Los Angelesben; az itteni alkalmazottak száma az akkori tucatnyiról mára félezer fölé emelkedett. Ezért merült fel a szétszórva működő egységek összevonása. Az új helyszíntől a Google azt is reméli, hogy csábítóan hat majd a közeli egyetem, az UCLA diákjaira.

A Chiat/Day Building építése 1985-ben indult, ám a helyszínen található mérgező hulladék eltakarítása miatt elhúzódott; az épületet csak 1991-ben adták át. Az épület főhomlokzata három szakaszból áll: egy ívelt vonalú, fehér irodaszárnyból, a távcsőből, amelynek lencséi közt a parkolóház bejárata nyílik, illetve egy fémlemezekkel borított, stilizált erdőre emlékeztető épületrészből.

építészet, frank gehry, usa, los angeles, google, posztmodern építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317