Logomain

Forgó étterem egy 3000 méteres hegycsúcsra

By Kovács Dániel 2011. október 27. 16:19

szerk at hg dot hu

A Les Diablerets koncepciója egy hegycsúcson elhelyezett, bravúros szerkezetű forgó vendéglátóhelyhez 2007-ben született.

Nem épp mai gyerek, de mi csak most ismerkedtünk meg Ron Arad elképesztő étteremtervével. A Les Diablerets koncepciója egy hegycsúcson elhelyezett, bravúros szerkezetű forgó vendéglátóhelyhez 2007-ben született a Buro Happold mérnökiroda együttműködésével.

Raal_diablerets_0120130604-19838-kfpq9z.gallery

A helyszín a svájci-francia határ közelében, Gstaad városa mellett elhelyezkedő Scex Rouge hegycsúcs, amelynek magassága 2971 méter. A Glacier 3000 nevű cég által működtetett felvonó kabinjaival csaknem a hegycsúcs tetejéig el lehet jutni: a felvonó itteni állomása egyébként a neves svájci építész, Mario Botta tervei szerint épült. Az állomástól általában lefelé, a Les Diablerets sípályán indulnak el a látogatók. A sziklás hegycsúcs nem könnyen megközelíthető, pedig páratlan kilátást kínál minden irányba: tiszta időben akár 50 kilométerre is ellátni innét.

Ron Arad Architects: Les Diablerets

Ezt használná ki Ron Arad-koncepciója is. Az építész-designer, akinek legjelentősebb megvalósult munkáját, az izraeli Holon designmúzeumát mi is bemutattuk, a hegycsúcsra ültetne egy mérlegszerű, az illesztés pontja körül 360 fokban forogni képes szerkezetet. A lelógó alsó rész az állomásépülethez képes kapcsolódni: itt lépnek be az étterem vendégei, akiket aztán a páratlan panorámájú étteremben látnak vendégül, körpanorámával.

Aradnak a megbízást a Swarowski, a Formula One Management és a Red Bull Extreme Sport Division adta a koncepció elkészítésére. Mivel a koncepció még a válság előtt készült, sajnos a megvalósulásról nem hallani, pedig érdeklődés biztosan lenne a Les Diablerets-re…

építészet, Svájc, étterem, Ron Arad, terv Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317