Logomain

Botox a betonnak

By Kovács Dániel 2011. október 28. 10:01

szerk at hg dot hu

Index220130604-19838-1q6xvdy.gallery

park hill index

Parkhill120130604-19838-1xe9fk9.gallery

Park Hill, Sheffield - az 1961-ben átadott lakótelep mai állapota

Parkhill320130604-19838-shsw7i.gallery

Park Hill, Sheffield - az 1961-ben átadott lakótelep mai állapota

Cikkep20130604-19838-1vtfpgf.gallery

cikkép Park Hill, Sheffield

Parkhill0090_credit_daniel_hopkinson20130604-19838-19zt674.gallery

Park Hill, Sheffield. A felújított északnyugati tömb a város felől. Fotó © Daniel Hopkinson

Parkhill1233_credit_daniel_hopkinson20130604-19838-1vromxd.gallery

Park Hill, Sheffield. A felújított északnyugati tömb. Fotó © Daniel Hopkinson

Park_hill_kc_2011_00120130604-19838-3h4ny4.gallery

Park Hill, Sheffield. A mintalakás bejárata. Fotó © Keith Collie

Ph_peterbennett_byatt4_b20130604-19838-l120i5.gallery

Park Hill, Sheffield - a mintalakás. Fotó © Peter Bennett

Ph_peterbennett_bannister1_b20130604-19838-lcthpn.gallery

Park Hill, Sheffield - a mintalakás. Fotó © Peter Bennett

Ph_peterbennett_banks14_b20130604-19838-wduixn.gallery

Park Hill, Sheffield - a mintalakás. Fotó © Peter Bennett

Ph_peterbennett_byatt15_b20130604-19838-1pay3ea.gallery

Park Hill, Sheffield - a mintalakás. Fotó © Peter Bennett

Gal20130604-19838-u3gk1j.gallery

Park Hill, Sheffield - a felújított északnyugati tömb képei

Helyrehozhatóak az ötvenes-hatvanas évek nagy hibái? A sheffieldi Park Hill példája azt mutatja: van rá esély.

Helyrehozhatóak az ötvenes-hatvanas évek nagy hibái? A sheffieldi Park Hill példája azt mutatja: van rá esély. Nagy-Britannia egyik legnagyobb, 1961-ben átadott lakóegyüttese évtizedekig kábé annyira örvendett jó hírnek, mint a Havanna vagy inkább a Kén utcai telep. A nagy reményekkel indult telep gyorsan lepusztult és a kilencvenes évekre kritikus állapotba került. Bontás helyett azonban a komplexumot, mint a modern építészet fontos emlékét, 1998-ban védetté nyilvánították; ma Európa legnagyobb alapterületű műemléke. Mi lehet ilyenkor tenni?

Miután kiderült, hogy a bontás hatalmas költségekkel járna, ráadásul a 2001-től végzett felméréseken Park Hill lakóinak meghatározó hányada úgy nyilatkozott: végeredményben szereti az épületet, a bő félmilliós Sheffield úgy döntött, ad még egy esélyt. Az 50. évfordulóra az örökségvédelmi szervezetek, az Urban Splash fejlesztőcég, építészek és tájépítészek bevonásával felújították a négy, kígyószerűen tekergő tömb egyikét, és megnyitották a négy bemutatólakást. Az építészek (a Hawkins/Brown, a Studio Egret West és a Grant Associates) az alaphelyzetből kiindulva egyszerűen megpróbálták felmérni és kijavítani Park Hill hibáit. Kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű...

Park Hillt hivatalosan 1961. június 16-án nyitották meg. A korábbi nyomornegyed és bűntanya, „Little Chicago” helyén a maga 32 hektáros területével, 995 lakásával ez volt a háború utáni Nagy-Britannia lakásépítési programjának egyik ékköve (arról, hogy itthon mi folyt ekkortájt, a Kiscelli Múzeumnak a napokban is látható kiállítása ad kiváló képet). Mind technikailag, mind felépítését tekintve a kor legmodernebb vívmányait alkalmazta, például közös, integrált távfűtést. A lakók közösségi életének fejlődését a szokásosnál jóval szélesebb folyosók hivatottak segíteni. Mint azt utóbb a tervezők egyike, Ivor Smith is elismerte, ez az ún. „streets in the sky” koncepció bizonyult a modern lakótelep-építés egyik legnagyobb tévedésének, mivel kiderült: a lakások bejárata és ablakai előtt közösségi tevékenységet folytatni nemigen lehet, a széles folyosók pedig nemhogy növelnék, de csökkentik a lakók komfort- és biztonságérzetét. A helyzetet súlyosbította, hogy az építészek a földszintre is lakásokat terveztek. A dimbes-dombos telek nehéz átláthatósága és átjárhatósága mellett nem használt az sem, hogy elmaradt a végleges kertrendezés.

Park Hill - az épületegyüttes mai állapota. Fotó: Wikipédia

A hibákat könnyű összegezni és felmérni 2011-ben, a hatvanas évek elején azonban ezek korántsem voltak ennyire nyilvánvalóak. Az északnyugati blokk felújításának meghatározó eleme most az lett, hogy a korábban monofunkciós területre, összesen 3700 négyzetméteren üzleteket, éttermeket, bárokat költöztettek az alsó két-három szint magasságában, eltérő homlokzatképzéssel jelölve meg ezeket a szakaszokat. A homlokzatok betonraszterét részben kitöltő téglafalakat színes alumíniumlemezekre cserélték – ez és a teraszok betonkorlátjának lecserélése egészen radikális változást hozott az összképben. Az északra és keletre néző homlokzatokon megnövelték az ablaknyílások méretét, és a folyosó rovására minden lakáshoz tárolóhelyiséget toldottak. További apró változtatások, így a fémburkolatú, spirális lépcső, a külső falra szerelt látványlift, illetve a négy emelet magasságban kibontott bejárati „félátrium” fokozzák a lakótömb egyedi és igényes megjelenését. Az átalakulást természetesen a teljesen átformált park tetőzi be – ezt nemcsak a felújított tömb, hanem az egész komplexum területén meg kellett valósítani a siker reményéhez.

A mintalakásban az építészek inkább alapoztak a hatvanas évekre, mintsem elleplezték volna azt. Már a bejárati ajtó és az azt körülvevő burkolat is korhű érzést kelt, és a retró-hangulat a lakásban is folytatódik. Az itt-ott feltűnő, nyersen hagyott vasbeton szerkezetet fiatalos, könnyű bútorok és élénk színek egészítik ki (feltűnik például a lengyel Malafor designstúdió Blow szófája is, amellyel a Design Terminál Couleur Locale kiállításának látogatói is találkozhatnak.) A nagyméretű, kétrétegű üvegablakokon keresztül remek kilátás nyílik a városra. 

Bár a történet egésznek tűnik, Park Hill eddigi történetének fényében a siker korántsem biztos. A város döntése, akárcsak annak idején, 1998-ban a szerkezeti épségét nagyjából őrző, de lerobbant épületegyüttes védetté nyilvánítása, rengeteg kritikát vont maga után. Ráadásul Sheffield eredeti terve, miszerint magánbefektetők bevonásával kezdik meg a munkákat, sem sikerült – a közpénzből finanszírozott épületbe így részben szociális bérlakások kerülnek. Az épület sorsát a pártján álló és az elbontásáért kardoskodó városlakók az utóbbi években folyamatosan sajtótémává tették Nagy-Britanniában. A 4-es csatorna 2005-ben futó, Demolition (Bontás) című műsorában a „Piszkos tizenkettő” tagjaként szerepelt – azaz a nézők beszavazták a bontásra javasolt, városcsúfító épületek élcsapatába. A BBC több műsorában viszont a 20. századi történelem sajátos, akár védelemre is méltó emlékeként foglalkoztak vele. A BBC Radio 4-en sugárzott 2011-es dokumentumriportjában például Park Hill egyik graffitijének történetét kutatták. A „Clare Middleton I love you will u marry me” felirat két tömb között, a gyalogoshídon látható – mint a riportból kiderült, Clare sosem lett a Jason nevű alkotó felesége. A felújítást követően egyébként a graffitit részben kivilágították, szimbólummá téve; csak a 2007-ben elhunyt Clare neve maradt sötétben. Természetesen a felújítással sem elégedett mindenki; a Facebook-on működő, beszédes nevű The Brutalism Appreciation Society (kb. „A Brutalizmus Megbecsüléséért Társaság”) tagjai például sokallják a változtatásokat.

Park Hill felújítása jóval túlmutat Sheffield, sőt, Nagy-Britannia határain. A siker reménnyel töltheti el a brutalista építészet híveit, a második világháború után újjáépülő Nagy-Britannia szimbólumából a Goldfinger Ernő és a Smithson-házaspár nevével fémjelzett stílus nimbusza mára jócskán megkopott, számos megoldása pedig nem állta ki az idő próbáját. Nem mellesleg Park Hill a fenntarthatóság szempontjából is példaként szolgálhat, hiszen, bár az eredeti épületből csak a betonvázat őrizték meg, a felújítás így jóval kevesebbe került, mint egy teljesen új komplexum építése. A beruházás első fázisát 2013 végére fejezik be, de idén októbertől 52 lakást már meg lehet vásárolni, további 26-hoz pedig szociális bérlakásként lehet hozzájutni. Szeptember végéig több mint ezren érdeklődtek az Urban Splash-nél az eladó lakások iránt - az első jelek tehát biztatóak. A teljes projekte sikeréből vagy sikertelenségéből pedig számos tanulságot lehet majd levonni – akár itt, Magyarországon is.

Park Hill, Sheffield – az északnyugati blokk felújítása

Fejlesztési partnerek: Urban Splash, Sheffield Városi Tanács, Great Places Housing Group, English Heritage és a Homes and Communities Agency
Építészek: Hawkins\Brown és Studio Egret West
Tájépítész: Grant Associates
Beruházási terület: 13 hektár
Az épület alapterülete: 130 000 négyzetméter
Beruházási érték: 36.5 millió font (első fázis)
Felújítási tervpályázat: 2004 október
Tervezés: 2005 januárjától folyamatosan
Építkezés kezdete: 2008 január
Az első fázis befejezése: 2013

nagy-britannia, örökségvédelem, sheffield, grant associates, brit építészet, modern építészet, park hill, hawkins/brown Icon_print

park hill index

Park Hill, Sheffield - az 1961-ben átadott lakótelep mai állapota

Park Hill, Sheffield - az 1961-ben átadott lakótelep mai állapota

cikkép Park Hill, Sheffield

Park Hill, Sheffield. A felújított északnyugati tömb a város felől. Fotó © Daniel Hopkinson

Park Hill, Sheffield. A felújított északnyugati tömb. Fotó © Daniel Hopkinson

Park Hill, Sheffield. A mintalakás bejárata. Fotó © Keith Collie

Park Hill, Sheffield - a mintalakás. Fotó © Peter Bennett

Park Hill, Sheffield - a mintalakás. Fotó © Peter Bennett

Park Hill, Sheffield - a mintalakás. Fotó © Peter Bennett

Park Hill, Sheffield - a mintalakás. Fotó © Peter Bennett

Park Hill, Sheffield - a felújított északnyugati tömb képei

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317