Logomain

Újraéledt Veszprém reformkori gyöngye

By Kovács Dániel 2011. szeptember 24. 10:26

szerk at hg dot hu

06_deli_homlokzat_a_kivitelezes_befejezese_elott20130603-19838-hf5st6.gallery

A püspöki pihenő a kert bejárata felől. Kép: Veszprémi Építész Műhely

1120130603-19838-hvuw1m.gallery

A pihenő falának régi-új kváderezése. Kép: Veszprémi Építész Műhely

0720130603-19838-1msxd47.gallery

Részlet a lépcsőház épületszárnyáról. Kép: Veszprémi Építész Műhely

0820130603-19838-1xpikpp.gallery

Részlet a lépcsőház épületszárnyából. Kép: Veszprémi Építész Műhely

08_lepcsohaz_belso20130603-19838-l2qq8h.gallery

Részlet a lépcsőház épületszárnyából. Kép: Veszprémi Építész Műhely

0920130603-19838-nu8fx8.gallery

A földszinti loggia helyén kialakított, üvegfallal lehatárolt szoba. Kép: Veszprémi Építész Műhely

03_felujitas_elotti_allapot20130603-19838-10ue55m.gallery

A földszinti loggia anno, a felújítás előtt. Kép: Veszprémi Építész Műhely

19_alagsor_belso20130603-19838-dwsj93.gallery

Vendégforgalmi helyiség a földszinten. Kép: Veszprémi Építész Műhely

20_foldszint_belso20130603-19838-1d7h89g.gallery

Az egykori pihenőszoba az emeleten, helyreállított kandallóval. Kép: Veszprémi Építész Műhely

21_foldszint_belso20130603-19838-1gjejt7.gallery

Az egykori pihenőszoba az emeleten, helyreállított kandallóval. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Gal20130603-19838-1v4aw4a.gallery

Képek a felújított püspöki pihenőről

10_helyszinrajz20130603-19838-exteia.gallery

A felújítás tervei: helyszínrajz. Kép: Veszprémi Építész Műhely

11_alagsori_alaprajz20130603-19838-1lhpv4w.gallery

A felújítás tervei: alagsori alaprajz. Kép: Veszprémi Építész Műhely

12_foldszinti_alaprajz20130603-19838-1p71ni1.gallery

A felújítás tervei: földszinti alaprajz. Kép: Veszprémi Építész Műhely

13_delkeleti_homlokzat20130603-19838-117mj18.gallery

A felújítás tervei: délkeleti homlokzat. Kép: Veszprémi Építész Műhely

14_eszaknyugati_homlokzat20130603-19838-1ncracb.gallery

A felújítás tervei: északnyugati homlokzat. Kép: Veszprémi Építész Műhely

15_eszakkeleti_homlokzat20130603-19838-zwfl7m.gallery

A felújítás tervei: északkeleti homlokzat. Kép: Veszprémi Építész Műhely

16_keresztmetszet20130603-19838-1hevt9o.gallery

A felújítás tervei: keresztmetszet. Kép: Veszprémi Építész Műhely

17_hosszmetszet20130603-19838-3ubcwx.gallery

A felújítás tervei: hosszmetszet. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Gal220130603-19838-8ge4y9.gallery

A veszprémi püspöki pihenő felújításának tervei

Index20130603-19838-pc8iil.gallery

veszprém püspök index

Cikkep_120130603-19838-mapu7o.gallery

Veszprém, az egykori püspöki pihenő a felújítás után

Ci20130603-19838-11j5f5q.gallery

Veszprém, az egykori püspöki pihenő archív fényképen

Cikkep_220130603-19838-mzn58a.gallery

Veszprém, az egykori püspöki pihenő a felújítás előtti állapotban

04_terkep_1857_reszlet20130603-19838-5e4nuh.gallery

Egy 1857-es térkép részlete Veszprémről, a körben a püspöki pihenő és kertje

05_puspoki_piheno_a_parkkal20130603-19838-t3nkch.gallery

A felújított püspöki pihenő és parkja, Veszprém. Kép: Veszprémi Építész Műhely

0220130603-19838-100aoah.gallery

A felújított püspöki pihenő az újraépített szaletli felől. Kép: Veszprémi Építész Műhely

0420130603-19838-111b3wj.gallery

A pihenőépület és az új toldalék oldalról. Kép: Veszprémi Építész Műhely

0520130603-19838-18dfbpj.gallery

A püspöki pihenő új lépcsőháza hátulról. Kép: Veszprémi Építész Műhely

0620130603-19838-1tq96wq.gallery

A püspöki pihenő oldalról, a levezető rámpával. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A hajdani püspöki pihenő évtizedeken keresztül állt kihasználatlanul, de végre méltó felújítást és funkciót kapott.

Hasznos elvárása a nagyobb, uniós támogatással megvalósuló beruházásoknak Magyarországon, hogy a közpénz költése mellett az érintett környék magánbefektetőit is meg kell mozgatni. Igaz ez Veszprém aktuális két nagyberuházására is: a Belváros rehabilitációjára, illetve a Séd-völgy megújítására, amelynek eredményeit nemrég mutattuk be. Utóbbihoz kapcsolódik privát projektként az egykori püspöki pihenő kávézóvá alakítása, amely egy csaknem elfelejtett gyöngyszemet hozott a felszínre.

A magyar kertkultúra legszebb példái a 18-19. századból származnak, inkább kevesebbet, mint többet megőrizve eredeti állapotukból. A kerti építmények a különösen sérülékeny emlékek közé tartoznak, mivel „hasznos” funkciójuk ritkán van – inkább díszítő jelleggel, eleve gyenge anyagokból épültek. A veszprémi Pajta utcában álló kis kerti lak csaknem kétszáz éves, de a szerencsés kivételek közé tartozik. A klasszicista kerti pihenőt, látótávolságra és egy kellemes sétaútra a Várban álló püspöki palotától valószínűleg Kopácsy József püspök építtette az 1820-as években. Az építtető személyére utal egy, az épületen található kovácsoltvas rács KJ monogramja, valamint az is, hogy a szomszédos telken álló malom ezidőtájt a püspök családjának tulajdonában volt.

A nagyméretű telken elhelyezett építmény kialakítása rendhagyó: két különböző talajszintet kapcsol össze, így egyik oldalán emeletes, szinte palotaszerű homlokzata a másikon földszintes pavilonná szelídül. Az alsókertre, illetve a Sédre néző front földszintjén és emeletén zárt loggia látható, gerendás tetejét két-két vaskos dór oszloppal támasztja alá. A nyitott földszinti loggiához kétoldalt kisebb, boltíves helyiségek kapcsolódnak, tetejükön a felső telekrésszel egybenyíló terasszal. A manzárdtetős födémet egykor az alsókertre néző oldalon kis timpanon díszítette, ami a 20. század végére eltűnt. A fenti pihenőszobából oldalt, rámpán lehetett lesétálni az alsó szint hűvös borpincéjéhez.

A magyar klasszicista építészet kevéssé ismert, de jó minőségű emlékei közé sorolható kerti pavilon állapot a kétezres évekre leromlott, díszes kertje nyom nélkül eltűnt. A rendszerváltás után gazdátlanul maradt épületbe alkalmi lakók költöztek, akik minden mozdítható elemet eltüntettek. A Séd völgyének rehabilitációja, a programban meghatározott „városi és turisztikai szempontból kiemelt rekreációs területként” végre lehetőséget kínált arra, hogy az elhanyagolt épületet újra bekapcsolják a város életbe. Birtokosa, az Új Pajtakert Kft. a Veszprémi Építész Műhelyt kérte fel a felújítás és átépítés megtervezésére, hogy a műemlékben kávézó és galéria nyílhasson. Az épületet és a kertet ezen felül különféle programok: kamarahangversenyek, alkotótáborok, felolvasóestek helyszínének szánták és szánják.

A legfontosabb, elkerülhetetlen beavatkozás az épület használhatósága érdekében a két szint összekötése volt. Mivel nem akarták tönkretenni a történelmi boltozatokat, a lépcsőházat az épület mögé, a legkevésbé látható helyre tervezték. A finom vonalú új tömb fehér homlokzata igazodik a meglévőhöz, amelytől vékony üvegsáv választja el, a lapostető és nagyméretű, egyetlen üveglapból készült hátsó ablak viszont félreérthetetlenül jelzi korát.

A alsókert felé az épületet eredeti formájában állították helyre. A fazsindelyes tetőre visszakerült a timpanon, az oldalszárnyakra pedig a kváderezés – igaz, utóbbit csak valószínűsíteni lehetett. A középrizalittól jobbra és balra látható két-két falfülkét kibontották és ajtóként alakították át, közvetlen összeköttetést teremtve a belső és a kert között. Baloldalt fogyasztótér és a mosdók, jobboldalt az előtér, a bárpult és a kiszolgáló helyiségek kaptak helyet. Az eredetileg 63 négyzetméteres földszinti alapterületet csaknem duplájára lehetett bővíteni a rejtve maradó kiszolgáló helyiségekkel. A földszinti nyitott loggia oszlopai mögé üvegfal került, amely az épület összképében észrevehetetlen, de a helyiséget hideg időben is használhatóvá teszi. Itt szintén a fogyasztótér részeként éttermi asztalokat helyeztek el. A lépcsőházon keresztül közelíthető meg az emeleti pihenőszobában kialakított kiállítóterem, ahol az egykori kandallót is pótolták, illetve a két felső terasz, amelyek páratlan kilátást kínálnak a várra. A felújított és bővített épület alapterülete mindössze 187,5 négyzetméter.

A kert körvonalait egy 1857-ben készült térkép őrizte meg. Az ezen ábrázoltakhoz igazodva készült el most a helyreállítás. A gyepfelületeken kanyargó sétautak a fűrészelt andezit kőburkolattal borított két felső teraszhoz, illetve az alsókertben a homlokzat előtti négyzetes területhez vezetnek. Utóbbira fadézsás növényeket terveztek. A telek közepén kisebb pihenőt alakítottak ki padokkal, és helyreállították azt a fából készült pavilont is a terület bejárata mellett, amely a régi fényképeken még látható volt. A kert egyetlen komoly vesztesége a felső teraszon állt, hatalmas diófa – a tervezők megtartásával számoltak, de a télen egy viharban kidőlt. Hamarosan újat ültetnek a helyére.

Az épületbe tervezett vendéglátóhely a nyáron az újonnan kialakított Séd-parti sétány végpontjaként, História Kert néven nyitott meg. A kávézó-borház-galéria funkciót a későbbiekben biciklikölcsönzéssel egészítenék ki, télen pedig korcsolyapályával csalogatnák a város lakóit és a turistákat. A beruházáshoz szorosan kapcsolódik a szomszédos egykori Kopácsy-malom felújítása és bővítése. A munkák már itt is folynak, a tervek szerint jövő tavaszra fejeződnek be.

Az egykori püspöki pihenő felújítása és bővítése, Veszprém

Építtető: Új Pajtakert Kft.

Tervező: Veszprémi Építész Műhely Bt.
Építész és belsőépítész vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana
Építészek: Cseke Péter, Gaschler Gábor, Kovács Dávid, Szabó András
Belsőépítész munkatársak: Barkács Ágoston, Kovács Dávid

Tartószerkezettervező: Szabó Imre
Szigeteléstervező: Zádor Oszkár
Gépész tervező: Cseresznyés Béla
Villamos tervező: Csóka Sándor

Kerttervezők: Szűcs Alexandra, Csuka Veronika

Művészettörténész: Rozmann Viktor

történelmi építészet, műemlék, városfejlesztés, magyar építészet, örökségvédelem, magyarország, veszprém, veszprémi építész műhely Icon_print

A püspöki pihenő a kert bejárata felől. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A pihenő falának régi-új kváderezése. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Részlet a lépcsőház épületszárnyáról. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Részlet a lépcsőház épületszárnyából. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Részlet a lépcsőház épületszárnyából. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A földszinti loggia helyén kialakított, üvegfallal lehatárolt szoba. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A földszinti loggia anno, a felújítás előtt. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Vendégforgalmi helyiség a földszinten. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Az egykori pihenőszoba az emeleten, helyreállított kandallóval. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Az egykori pihenőszoba az emeleten, helyreállított kandallóval. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Képek a felújított püspöki pihenőről

A felújítás tervei: helyszínrajz. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A felújítás tervei: alagsori alaprajz. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A felújítás tervei: földszinti alaprajz. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A felújítás tervei: délkeleti homlokzat. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A felújítás tervei: északnyugati homlokzat. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A felújítás tervei: északkeleti homlokzat. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A felújítás tervei: keresztmetszet. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A felújítás tervei: hosszmetszet. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A veszprémi püspöki pihenő felújításának tervei

veszprém püspök index

Veszprém, az egykori püspöki pihenő a felújítás után

Veszprém, az egykori püspöki pihenő archív fényképen

Veszprém, az egykori püspöki pihenő a felújítás előtti állapotban

Egy 1857-es térkép részlete Veszprémről, a körben a püspöki pihenő és kertje

A felújított püspöki pihenő és parkja, Veszprém. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A felújított püspöki pihenő az újraépített szaletli felől. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A pihenőépület és az új toldalék oldalról. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A püspöki pihenő új lépcsőháza hátulról. Kép: Veszprémi Építész Műhely

A püspöki pihenő oldalról, a levezető rámpával. Kép: Veszprémi Építész Műhely

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317