Logomain

Fiatal építészek: sporaarchitects

By HomeGarden 2006. szeptember 20. 00:00

szerk at hg dot hu

Évente mintegy száz építész hagyja el diplomával a zsebében a felsőoktatási intézményeket. Hogy mi lesz belőlük, csak nagyon kevés esetben tudjuk. Akkor, ha tervezőként tűnnek fel egy-egy olyan pályázaton vagy épületnél, ami a médiába is megtalálja az útját vagy esetleg közéleti szereplőkként megbolygatják az állóvizet. Ha valaha is reménykedhetünk abban, hogy az építészet megújul, akkor azt tőlük várhatjuk. Ezért aztán a hg.hu úgy döntött, új sorozatot indít, és utánajár, mi történik a fiatal építészirodákban.

Évente mintegy száz építész hagyja el diplomával a zsebében a felsőoktatási intézményeket. Hogy mi lesz belőlük, csak nagyon kevés esetben tudjuk. Akkor, ha tervezőként tűnnek fel egy-egy olyan pályázaton vagy épületnél, ami a médiába is megtalálja az útját vagy esetleg közéleti szereplőkként megbolygatják az állóvizet. Ha valaha is reménykedhetünk abban, hogy az építészet megújul, akkor azt tőlük várhatjuk. Ezért aztán a hg.hu úgy döntött, új sorozatot indít, és utánajár, mi történik a fiatal építészirodákban. A sporaarchitectset Dékány Tibor (1968), Finta Sándor (1973), Hatvani Ádám (1972) és Vadász Orsolya (1976) alapította 2002-ben. Azóta csatlakozott hozzájuk Farkas Zsófia Eszter, és több projekten együtt dolgoznak. A négy év alatt számtalan friss szellemű terv került ki a kezük alól. Ilyen például a tavaly a Média Építészeti Díját elnyerő törökbálinti óvoda terve, egy sajtként átlyuggatott, játékos építőkockákra emlékeztető elemekből összeállított együttes. Figyelemreméltó volt ez az eredmény, hiszen a pályázaton nem ez, hanem egy elegáns, de teljesen konzervatív megoldás nyert. Hasonlóan friss, a nemzetközi trendekhez színvonalasan igazodó megoldással jelentkeztek a SZOT-szálló bővítésére kiírt tavalyi pályázaton vagy újabban a Nyáry Pál utcai lakóház tervezésénél.

:image_5234

Hogy ezeken a kiírásokon nem nyertek első helyezést, annak van ismert oka: a formabontó, adott esetben műszakilag nehezen kivitelezhetőnek tűnő megoldások eleve elrettentik a zsűriket. De ennél nyomósabb ok is akad. Finta Sándor szerint a sok indulás a pályázatokon tudatos marketingstratégia része. „Egy percig sem hisszük, hogy nyertes pályázatokból ma meg lehet élni. Már-már tudatos provokációnak szánjuk a terveinket – amelyek természetesen érvényes építészeti válaszok -, emellett a nevünk is pörög a köztudatban.”

Ami egy átlagos zsűri számára provokációnak hat, az az iroda napi munkájában kísérletezés az újjal: hogyan lehet hétköznapi feladatokat – tervezz még egy emeletet egy házra, tölts meg egy foghíjat stb. – lényegretörően másképp megoldani. A prágai Építészeti Központ „I'm a Young ''Hungerian'' Architect” című kiállításán például interaktív folyamatként prezentálták az építészetet: darabokból összerakható és szabadon átcsoportosítható installációkat készítettek. A karakán kiállás mellett a sporaarchitects nem hősként lép fel a világot jelentő tervlapokkal, pusztán megkísérel talpon maradni olyan építészettel, ami maradéktalanul vállalható: kortárs áramlatokat hoz be, szokatlan, de betonbiztos alapokon nyugvó műszaki megoldásokkal, és nem utolsósorban a gazdasági megtérülést is elvárja. A társaság az elején eldöntötte: ha néhány éven belül nem válik eladhatóvá az az építészet, amit őszintén művelhetnek, akkor inkább valami másra adják a fejüket. Szerencsére eddig erre nem került sor, talán azért sem, mert a vagány, ám megbízható munkára nagy szükség van.

65421_cikk20130531-31141-8ae6lu.gallery

Számos hasznosítási tanulmánytervet követően – például a salgótarjáni városközpontra, gyöngyösi társasházakra vagy a budai egykori Ganz gyár maradékának hasznosítására – a Zoboki és Társa iroda mellett most egyenrangú társtervezőként vesznek részt a Pannon GSM törökbálinti főhadiszállásának tervezésében, de éppen szerkezetkész állapotba került a Szentendrei úti irodaházuk is. E kettő mellett bőszen dolgoznak a 4-es metró két állomásán - nemrég készültek el az engedélyezési tervek a Gellért és a Fővám téri megállók felszín alatti részeire. Bár az engedélyeztetés folyamata kissé döcög, a látványtervekről lerí, hogy a 2-es és 3-as metró nyomasztó bugyor-hagyományait régen maguk mögött hagyták. Az állomásterek tágas, magas belmagasságú, öntörvényűen formált, önálló életet élő terek. Persze nincsen velük könnyű dolguk: a felszínek rendezése már évekkel ezelőtt megpecsételődött, a kiviteli terveket pedig már a kivitelezőcég készíti (erről ld. cikkünket).

A sporaarchitects tehát mostanra elég jól boldogul az építészeti munkából, olyannyira, hogy mégiscsak egy hősies, példa nélküli, mindazonáltal reményteli projektbe öli szabad szellemi vegyértékeit. Egy évvel ezelőtt létrehozták a Kortárs Építészeti Központot (KÉK – kek.org.hu), azzal a szándékkal, hogy kissé felpezsdítsék az építészeti közéletet, felnyissák a nemzetközi trendek, és az építészeti kultúra terjesztésében is közreműködjenek.
Róth Miksa egykori, terézvárosi műhelyépülete udvarán a nyár óta kék szigetelőlapokból összerakott egyedi hatalmas köztéri bútordarabok jelzik a változást és az újító szellemet. Amit újabban az A10 európai építészmagazint is megérinthette, mert ebben a hónapban az ő irodájukat mutatja be.

Kapcsolódó oldal:
www.sporaarchitects.hu
építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317