Logomain

Ötletpályázatot ír ki a főváros a Duna-partokra

By Kovács Dániel 2011. szeptember 22. 09:36

szerk at hg dot hu

2012 januárjától. Addig is érdemes készülni, mivel a szeptember 20-i közgyűlés elfogadta Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes előterjesztését. Az elképzelés szerint a Duna-part fejlesztésére szóló elképzeléseket, a Megyeri-díj és a Rákóczi-(volt Lágymányosi-)híd közötti területre fókuszálva, többszakaszos ötletpályázaton gyűjtenék be.

2012 januárjától. Addig is érdemes készülni, mivel a szeptember 20-i közgyűlés elfogadta Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes előterjesztését. Az elképzelés szerint a Duna-part fejlesztésére szóló elképzeléseket, a Megyeri-díj és a Rákóczi-(volt Lágymányosi-)híd közötti területre fókuszálva, többszakaszos ötletpályázaton gyűjtenék be, először 15, majd öt díjazottal.

Duna20130603-19838-hrryyo.gallery

A tervek szerint első lépésben, 2011. november 30-ig (azaz a következő, kevesebb mint másfél hónap alatt) a főváros és a pályázatba bevont szakmai intézmények, a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, valamint a kijelölt szakértők meghatározzák a műszaki követelményeket, az elvárt város- és gazdaságfejlesztési hatásokat. Ennek fórumai workshopok lesznek, kijelölt témavezetőkkel és napirenddel. Az eredményeket november 30-ig nyilvánosságra hozzák. Ezek alapján december 31-ig elkészül a „Dunánk Partjai Budapesten” Városszerkezeti Ötletpályázat szövege.

Az előminősítésre való jelentkezésre egy hónapot ad az előterjesztés. 2012. január 31-ig kell beadni a tervezőcsoport portfolióját és egy koncepció-preambulumot a kijelölt térségre. A következő egy hónapban a zsűri a jelentkezők közül kiválaszt 30 tervezőcsoportot, valamint nyilvános műhelybeszélgetések során összeállítja az elvárásokat, követelményeket. Az I/2. szakasz meghívásos, névaláírásos ötletpályázat a kiválasztott 30 tervezőcsoport számára; az átfogó szerkezeti tervet és a kapcsolódó anyagokat 2012. május 31-ig kell beadni. Ezek közül június 30-ig a zsűri 15 nyertest választ ki, akiket meghív a II/1-es fordulóba, illetve meghatározza ennek követelményeit a beérkezett munkák alapján. Pénzdíjat ekkor osztanak először, az előterjesztés 15x3,1 millió forinttal számol.

A II/1-es fordulóban nem csak a 15 kiválasztott vehet részt, hanem bárki, aki megfelel a kiírás követelményeinek. Ezen szeptember 15-ig kell majd beadni a munkákat. Október 15. után ezt követné a II/2. szakasz, amelyben az öt legjobb pályázó dolgozhatná ki elképzeléseit.

Az eredményhirdetést 2013. február 15-re tervezik. Itt már minden kiválasztott pályázó pénzdíjat kap: az előterjesztés az első helyezettnek 5,5, a másodiknak 4,5, a harmadiknak 3,5 millió forintos díjjal, valamint két 3,35 millió forintos megvétellel számol. A pályázat összköltsége csaknem 100 millió forint.

A kilencfős zsűriben a városfejlesztési főpolgármester-helyettes, a Városépítési Főosztály vezetője, a Főpolgármesteri Iroda képviselője, a BKK képviselője, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Budapesti Építész Kamara egy-egy delegáltja, valamint a Duna-kormánybiztos kapna helyet. A zsűri munkáját segítő szakértői csoportban ugyanezek szervezetek képviselői kapnak helyet, valamint a Magyar Mérnöki Kamara egy képviselője és három kerületi főépítész.

építészet, budapest, pályázat, magyarország, duna, hutiray gyula Icon_print

A Széchenyi-rakpart, a Lánchíd és a Parlament az éjszakai Duna-parttal

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317