Logomain

Egymilliárd fontból épül új város Skóciában

By HG.HU 2011. szeptember 15. 10:08

szerk at hg dot hu

Chapelton_720130603-19838-1lujtkk.gallery

Chapelton, Elsick Development Company

Chapelton_320130603-19838-1rdo8yp.gallery

Chapelton, Elsick Development Company

Chapelton_620130603-19838-1q89vvv.gallery

Chapelton, Elsick Development Company

Chapelton_520130603-19838-1sei95.gallery

Chapelton, Elsick Development Company

Chapelton_420130603-19838-19i4nlf.gallery

Chapelton, Elsick Development Company

Chapelton_320130603-19838-gsxhbt.gallery

Chapelton, Elsick Development Company

Chapelton_220130603-19838-e075wc.gallery

Chapelton, Elsick Development Company

Chapleton_120130603-19838-1ne0h18.gallery

Chapelton, Elsick Development Company

Károly herceg Poundbury-je után itt az újabb brit terv a semmiből felhúzott városra: tervezésébe a helyi civileket is bevonták.

Az Elsick Development Company ingatlanfejlesztő vállalat benyújtotta első terveit az aberdeenshire-i hatóságoknak: a Chapelton névre keresztelt, 4000 lakásosra tervezett kisváros első ütemében 800 lakást építését kezdik el jövőre. A hosszú távú elképzelések szerint a tervezett 7 ütem során akár 9000 lakást is felhúzhatnak a több mint 800 hektáros, eddig mezőgazdasági művelés alatt álló területen. A beruházó közlése szerint a zöldmezős fejlesztés legalább 8000 munkahelyet teremt a következő években, ami a térségben jelentős gazdasági fellendülést hozhat magával.

A fejlesztési terület Skócia északkeleti részén, Aberdeentől mintegy 15 kilométerre délre terül el, közel az A90-es autópályához. A koncepció alapvető célja volt, hogy az új kisváros illeszkedjen a régió településrendszerébe, azok hagyományos településszerkezetével hasonló vonásokat mutasson. Ennek megfelelően a település méretét is a környező kisvárosokhoz igazították, beépítési struktúrája és intenzitása, az épületek mérete és megjelenése, sőt még a felhasznált anyagok is a helyi építési hagyományokat követik.

A rossz nyelvek szerint a beruházó lemásolta a Károly walesi herceg elképzelései alapján épülő Poundbury-t. Ez utóbbit, a 2025-re elkészülő, Leon Krier tervezte archaizáló kisvárost életre kelt skanzennek is csúfolják. Chapelton megalkotói szerint azonban hasonlóság csupán az épületek tradicionális megjelenésében fedezhető fel. A plágium vádja már csak azért sem állja meg a helyét, mivel Poundbury a felülről irányított városfejlesztés tipikus példája, míg Chapelton tervezésébe már a kezdetektől bevonták a helyi civileket is.

A lakóházak és a városkép változatosságát több építésziroda közreműködésével érték el, így a legkülönfélébb jövedelmi viszonyú és ízlésű lakók számára eltérő megjelenésű, méretű, fenntartási költségű házakat kínálhatnak.

A fenntartható fejlődés szellemében a beépítési tervben a lakó, a kereskedelmi, a közigazgatási és a közszolgáltatási funkciók keverésével sokszínű városkép létrejöttére törekedtek a tervezők. Az esővíz gyűjtése és felhasználása  a megújuló energia termelése és használata, valamint az élelmiszerek helyben való megtermelésének és értékesítésének támogatása is a fenntarthatóságot szolgálja.

A város közlekedési rendszerében a gyalogos és kerékpáros forgalom élvez prioritást a gépjárművekkel szemben. Az utcák kialakítása gyalogos és kerékpáros közlekedésre bátorít, megteremtve az élénk kiskereskedelmi forgalom lehetőségét az épületek földszintjén. A laza, alacsony beépítési intenzitású lakótömböket összefüggő, nagyméretű zöldfelületek választják el egymástól.

A városközpontot körülvevő alközpontok csupán 5-10 perces gyaloglásra találhatók a főutcától, ahonnan elővárosi buszokkal lehet eljutni a környező településekre. A tervek szerint egy lakónak sem kell majd 450 méternél többet gyalogolni a legközelebbi buszmegállóig vagy közszolgáltatásig. A gyaloglást előnyben részesítő közlekedési rendszer a közösség kohézióját is szolgálja, a lakók gyakori közvetlen találkozása elősegíti a spontán közösségépítést.

A tervezés során külön figyelmet fordítottak az átláthatóságra, a helyi lakosok már a tervezési folyamat elején bekapcsolódhattak a projektbe. A beruházó lehetőséget biztosított a rendszeresen közszemlére bocsátott tervek véleményezésére, gyakran tartottak lakossági fórumokat. Lord Southesket, az Elsick Development Company igazgatóját idézve: „Az átláthatóság kulcsszó volt a rendezési terv kidolgozása során, és ha megkapjuk az építési engedélyeket, azt követően is erre fogunk törekedni.”

skócia, városfejlesztés, ingatlanfejlesztés, károly herceg, poundbury, leon krier, elsick development company, chapelton Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317