Logomain

Lassan gyógyul: a Ground Zero tíz év után

By OM 2011. szeptember 11. 11:15

szerk at hg dot hu

Wtc_aug20130603-19838-tx0amf.gallery

A World Trade Center 2011 augusztusában

Wtc_520130603-19838-1eydtko.gallery

A World Trade Center 2011 augusztusában

Wtc_320130603-19838-1gly2ao.gallery

A World Trade Center és Alsó-Manhattan látványterve

Wtc_220130603-19838-t0bsjr.gallery

A 9/11 Memorial and Musem látványterve a World Trade Centerben

Wtc_420130603-19838-1vmu0d8.gallery

A World Trade Center helyszínrajza

Wtc_index20130603-19838-pqz3hp.gallery

WTC index 1

Wtc_index_220130603-19838-13f92j3.gallery

WTC index 2

Wtc_620130603-19838-1yg2g1j.gallery

A 9/11 Memorial látványterve

Wtc_720130603-19838-232fjo.gallery

9/11 Memorial and Musem a Snohettától

Wtc_820130603-19838-advo8x.gallery

A World Trade Center látványterve

Wtc_index_320130603-19838-1ary112.gallery

WTC index 3

Az egykori World Trade Center helyén lassan, de az utóbbi időben határozottan halad az építkezés.

Tízévnyi, minden mozzanatában a nyilvánosság előtt zajló tervezés, késhegyig menő koncepciós viták és sztárépítészek seregének közreműködése után lassan formát ölt, hogyan is fog majd kinézni az újjászületett Világkereskedelmi Központ a New York-i Alsó-Manhattan szívében. A terrortámadás egy évtizedes évfordulójára átadják a helyszín egyik spirituális középpontját, a 9/11 Emlékhelyet. A megemlékezés helyszínét övező építmények közül egy irodatorony már elkészült, a többi létesítmény építése pedig folyamatban van.

A tervek érdekek és ellenérdekek, indulatok és érzelmek, a város és az üzleti szféra, az áldozatok hozzátartozói és az építészvilág törekvéseinek viharában csiszolódtak – az eredmény megítélése pedig éppoly sokféle, mint a keletkezési folyamat mozgatórugói.

Az újjáépített Világkereskedelmi Központban öt új felhőkarcoló (1, 2, 3, 4 é 5 WTC), a National September 11 Memorial & Museum, a World Trade Center Transportation Hub közlekedési csomópont, továbbá kereskedelmi létesítmények és művészeti központ kap majd helyet. Az elkészült együttes egész Alsó-Manhattan életére kihatással lesz. A rekonstrukcióban számos sztárépítész szerepet kapott: olyan nevek fémjelzik a folyamatot, mint Daniel Libeskind, Santiago Calatrava, Norman Foster vagy Richard Rogers.

Az eredeti Világkereskedelmi Központ hét toronyházból állt, amelyeket az 1970-es években Minoru Yamasaki japán építész és a magyar származású Emery Roth tervei alapján építettek. A World Trade Center 1 és 2, vagyis az ikertornyok voltak a komplexum két legismertebb épülete, amelyek 1993. február 26-án még átvészeltek egy terrortámadást, a 2001. szeptember 11-ei újabb támadás során azonban megsemmisültek. A tragédia 2750 ember életét követelte, az áldozatok közül sokan a mentési munkálatokat végzők közül kerültek ki.

Az ingatlant mindössze másfél hónappal korábban megvásárló Larry Silvertein a támadások után nem sokkal bejelentette, hogy újjáépítik a létesítményeket. A rekonstrukció lebonyolítására megalakult a Lower Manhattan Development Corporation, amely meghirdette a nemzetközi építészeti pályázatot is. A munkálatok első, jelentős fázisának végén 2002. május 20-án befejeződött a több mint egymillió tonna acél- és betontörmelék eltávolítása a helyszínről. Az első építészeti tervpályázat 2002 júliusában zárult le, a beérkezett tervek azonban nem arattak osztatlan tetszést: unalmasnak tűntek, és túl nagy hangsúlyt helyeztek az irodai funkcióra; mindezeknek köszönhetően éles viták lángoltak fel a helyszín jövőjét illetően. Még ennek az évnek a végén lezajlott a második tervpályázat, amelynek során a berlini Zsidó Múzeummal közismertté váló Daniel Libeskind koncepciója diadalmaskodott – a terv egyik eleme, a One World Trade Center hamar ikonikus elemmé vált. A koncepció lényege egy csökkenő magasságú felhőkarcoló-spirál, amely a két ikertorony „lábnyomában” kialakított 9/11 Memorial and Museumban (9/11 Emlékhely és Múzeum) végződik. Az Emlékhelyet Libeskind teljes egészében egy, az utcaszint alá 21 m-rel lesüllyesztett mélyedésbe helyezte volna – a mélységet később 10 m-esre csökkentette.

Nem sokkal a tornyok leomlása után a fiatal építész, Michael Arad papírra vetett néhány vázlatot: ennek lényege két téglalap alakú bemélyedés volt a Hudson-folyóban, amelyek falain soha el nem apadó vízesés zúdul alá. Ez a koncepció továbbgondolva nyerte meg az Emlékhely tervezésére kiírt pályázatot – a mélyedések körüli közteret geometrikus rendben elhelyezett fasorával Peter Walker, a felszín alá süllyesztett múzeumot pedig a norvég Snøhetta tervezi. Arad elvetette Libeskind elképzelését a teljes mértékben lesüllyesztett szintről; helyette olyan városi közteret képzelt el, amelybe két, a térszín alá süllyesztett négyszögletes kerengő ékelődik be, az emlékezés és elvonulás helyei. Eredetileg a négyszögletes mélyedések körül futó galériákat vízesés függönye árnyékolta volna, amely megszűri a város zaját és a fényt. Az elképzelést azonban üzleti és gyakorlati szempontokra hivatkozva elvetették – ami megmaradt, két (a tornyok eredeti alapterületénél egyébként némileg kisebb) négyszögletes gödör, az oldalán lezúduló vízzel, amelyeket az áldozatok áttört bronzba foglalt nevei öveznek. Az emlékezés megindító helyszíne vagy puszta dekoráció egy ingatlanfejlesztéshez? – teszi fel a kérdést Justin Davidson építészkritikus, aki az elkészült kettős gödör szemére veti a bántó ismétlődést. A felvetést meg is válaszolja: a kétségkívül finom részletek ellenére a dupla negatív forma nem több, mint egy 700 millió dolláros dekorációs elem.

Éles vitákat váltott ki a One World Trade Center tornya is, amelynek tervezését Silverstein David Childsra, a SOM építészére bízta. Ha Libeskind koncepciójának sikerét annak konvencionális voltával magyarázták, Childs elképzelését egyenesen a közömbös semlegesség diadalának tekintették a kritikus hangok (Libeskind és Childs között egyébként ádáz viták zajlottak az újjáépítéssel kapcsolatban). A terveket megkérdőjelezők értelmetlennek találták a torony 1776 láb (kb. 532 m-es) magasságának szimbolikus voltát is, amely az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatra utal – szerintük az Al Kaida terrortámadása nem kapcsolható össze e történelmi eseménnyel.

Libeskind ugyanakkor, dacára annak, hogy az Emlékhely tervezésekor nem az ő koncepciója valósul meg, elégedett az együttessel. „Az én elképzeléseimben az szerepelt, hogy ez a terület a spiritualitás színhelye. Ezen a helyen emberek haltak meg. Ez többet nem egy ingatlan – ide nem helyezhetünk épületet. Tervemben hangsúlyoztam a mélységet, a gödör háromdimenziós voltát. Michael Arad nagyon jól interpretálta ezt a koncepciót: egyrészt megtartotta az utcaszinttel való folyamatosságot, másrészt a terepszint alá süllyesztette a tornyok lenyomatait és a múzeumot magát” – fejti ki az építész, aki a föld alá süllyesztett múzeumot egyenesen New York e rétegével való zsigeri találkozásnak nevezi.

„A koncepcióterv készítésekor nem akartam gátat szabni a további tervezőknek. Olyan inspiráló környezetet akartam teremteni nekik, ahol szabadon megvalósíthatják saját interpretációikat. (...) Úgy gondolom, itt valami olyat fogunk látni, ami igazán inspiráló, ami megváltoztatja e tragikus eseményről alkotott nézőpontunkat. A kihívás most az volt, hogyan tervezzünk valami olyat, amely nem a szomorúságot hangsúlyozza, hanem olyan civil értékekre és szimbolikus jelentésre utal, ami pozitív.”

A többi létesítmény közül a 7 WTC tornyát 2006-ban átadták. A 1 WTC építése jelenleg a 78 szintnél tart, a 105 szintesre tervezett torony befejezését 2013 végére tervezik. A 88 és 80 szintes 2 és 3 WTC (tervezők Norman Foster, illetve Richard Rogers) az alapozási munkák fázisában tart, befejezésük 2016-ra, illetve 2015-re várható. A 4 WTC (Fumihiko Maki) tornyának építése viszont már a 43. emeletnél jár, így azt talán már 2013 végére birtokba vehetik bérlői, míg Calatrava szintén alapozási stádiumban lévő közlekedési csomópontját valószínűleg 2014-ben használhatják először a New York-iak.

new york, daniel Libeskind, wtc, world trade center, Ron Arad, snohetta, amerika, 2011 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317