Logomain

Magyarország: zabolátlanul szubjektív

By Czémán Zsófi 2011. augusztus 19. 22:39

szerk at hg dot hu

Gyerekdalok20130603-19838-yjrtzz.gallery

gyakornok_1

Elolap20130603-19838-nm1eac.gallery

gyakornok_2

Img_345820130603-19838-22bg3o.gallery

gyakornok_3

Img_3443120130603-19838-y58ayq.gallery

gyakornok_4

Paradicsomleves20130603-19838-18dkuuu.gallery

gyakornok_5

Portrek20130603-19838-1cgg40o.gallery

gyakornok_6

Rantas20130603-19838-1dvmh92.gallery

gyakornok_7

Megjelent Magyarország szubjektív atlasza: a könyv, amely teljes bizonyossággal rávilágít a mai magyar lélekre.

Vasárnap jelent meg Magyarország szubjektív atlasza. A HVG Kiadó gondozásában kiadott köteten közel 40 alkotó dolgozott a Kitchen Budapest által szervezett tavaly novemberi workshopon. Ők kérték fel szerkesztőnek a szubjektív atlaszok ötletgazdáját, a holland Annelys de Vet tervezőgrafikust, aki többek között már szerkesztője volt Palesztina, Szerbia, Hollandia és az Európai Unió észt szempontú szubjektív atlaszának is.

Annelys de Vet koncepciója alapján készült el a kötet hazánkban is. Saját elmondása szerint a könyv célja „a kulturális sokszínűség bemutatása, és a személyes tapasztalatnak mint a kollektív élmény részének a hangsúlyozása”. Az alkotók olyan személyes tapasztalatokon és megfigyeléseken nyugvó képi megjelenítéseket próbáltak létrehozni, amelyek kívül állnak a tömegtájékoztatás hatósugarán. Annelys szerint a „folklorisztikus klisék helyett, személyes és a részvételre épülő, a kulturális identitást folyamatos mozgásban levőnek bemutató, lefegyverző történetekre, víziókra van szükségünk, amelyeket mindig szempontok sokasága befolyásol és – ebben az értelemben – definíciószerűen multikulturálisak.”

Az atlasz szubjektivitásából fakadóan válik érdekessé, hiszen nem realista térképeket és adatokat tartalmaz, hanem egy képet az országunkról, ahogy mi, magyarok látjuk, pontosabban, ahogy 40, többségében magyar művész látja. Parti Nagy Lajos írja előszavában: „annyifelé Magyarország van, ahányan tudomással bírnak róla”. Így a sok apró problémafelvetés, vélemény összeáll egy tükörré, amelyben megláthatjuk, milyen is Magyarország. – mesélte az egyik fiatal társművész. A kultúra ugyanis nem statikus dolog, hanem folyamatosan mozgásban van: mindezt jól érzékelteti az alkotások sokszínűsége is.

Természetesen felmerül a kérdés, kinek szól a könyv: nekünk magyaroknak? És mit tudhat meg egy külföldi rólunk, ha fellapozza az atlaszt? Cristina Grosan társalkotó szerint az atlasz olyan magyaroknak lehet érdekes, akiket érdekel a magyar nép identitásának kérdése, azoknak, akik keresik a választ, mit jelent az, hogy "magyar". Cristina, a könyvön dolgozó kevés külföldi művész egyike, csak három hónapja élt itt, amikor csatlakozott a workshophoz. Elmondása szerint sok újat megtudott a magyarokról a többiek munkáin keresztül. Maga Annelys is – külföldiként – úgy véli, ez az atlasz teljes bizonyossággal rávilágít a mai „magyar lélekre”.

Mindenképpen érdemes fellapozni, mit is akar megmutatni 40 művész Magyarországról, mit tartanak fontosnak. Hiszen a gasztronómiától kezdve a népdalokon, fröccsön, épületeken át a korrupcióig rengeteg érdekesség terítékre kerül, méghozzá igényes szerkesztésben. Ahogy Parti Nagy Lajos a bevezetőben fogalmaz: „Aki fellapozza ezt a különös és kézenfekvő könyvet, az különös és kézenfekvő dolgokat tudhat meg Magyarországról.” Ahogyan kézenfekvő, hogy használunk magyar tárgyakat, de annál különösebb, ha ezeket egy kupacba gyűjtjük, és külön szemléljük őket (Cristina Grosan projektje). Vagy ahogyan kézenfekvő, hogy beszélgetünk egymással és halljuk, mit beszélnek mások, és végtelenül különös, ha valaki mondatainkból portrét rajzol rólunk (Kapitány Eszter projektje).

Az egyik, első ránézésre is érdekes tény az atlaszról, amely világlátásunkat jellemzi, hogy bár főként fiatal kortárs művészek munkáit tartalmazza, mégis meghatározóak a múlt jelképei, történetei. Bujdosó Attila, a kötet kurátora szerint „a régi dolgok és régi hősök még mindig annyira erőteljesek, hogy úgy tűnik, a jelent kevésbé éljük meg, mint a múltat”, de hozzáteszi, hogy bár „látványosan keressük ugyan az okokat, amik miatt rosszul érezhetjük magunkat, mégsem lett pesszimista az összkép”.

Annelys szerint ez az eddigi legjobb az általa szerkesztett atlaszok közül, mert sikerült olyan alkotókat találni, akik vizuális formába tudják önteni mindazt, amit a témában gondolnak. A workshopon a csapatmunka nagyon intenzív és meghatározó volt, ami jelentős inspirációt jelentett mindenkinek. Így tudott megszületni például egy olyan szubjektív térkép, amely csak a legnépszerűbb magyar utcákból álló fiktív települést ábrázolja (Bujdosó Attila, Csík-Kovács Zoltán, Papp Gábor projektje), vagy különböző rántásos főzelékeink gyűjteménye(Kele Sára, Novák Péter János, Steiner Balázs Miklós projektje).

Lehet, hogy végre a kezünkbe került egy könyv, amellyel könnyedén elmagyarázhatjuk külföldi barátainknak, hogy milyen volt az ország száz éve, miért van mindenhol Kossuth utca, hogy a bocinak nincs se füle, se farka és ki fedezte fel a C-vitamint? És azt, hogy nem éhesek vagyunk, hanem magyarok.

kitchen budapest, könyv, annelys de vet, magyarország szubjektív atlasza, hvg kiadó Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317