Logomain

Mexikóban épülhet a világ legnagyobb városi parkja

By Ongrádi Melinda 2011. augusztus 17. 11:54

szerk at hg dot hu

Texcoco_120130603-19838-1rnsf7a.gallery

Texcoco Park

Texcoco_220130603-19838-4aln9b.gallery

Texcoco Park projekt

Texcoco_320130603-19838-kz7ls5.gallery

A Texcoco-tó

Texcoco_420130603-19838-h2ms04.gallery

Texcoco Park projekt

El Parque Ecologico Lago de Texcoco, Iñaki Echeverria

Nemcsak a világ legszennyezettebb levegőjű városa, de gyorsabban süllyed, mint Velence; számos sebből vérzik, és többször felmerült már, hogy teljes lakosságát új városba kell átköltöztetni. A világ egyik legnagyobb metropolisza, Mexikóváros jövője nem tűnik túl rózsásnak. Egy frissen napvilágot látott terv azonban igencsak pozitív irányba billentheti a mérleg nyelvét: Iñaki Echeverria mexikói építész egy gigantikus városi park kialakítására tett javaslatot, amely, ha megépülne,több mint 14 000 hektáros alapterületével a New York-i Central Parknál 41-szer nagyobb területet foglalna el.

A 20 millió lakosú Mexikóváros alapjait Tenochtitlán építői, az aztékok rakták le, akik a 14. században a Texcoco-tó szigetein hozták létre a települést. A spanyol hódítók leigázták a várost, és elkezdték kiépíteni a mai Mexikóvárost. A Texcoco-tó nagy részét kiszárították, megelőzendő a kiszámíthatatlan áradásokat, így ma a várostól nyugatra fekvő tó sokkal kisebb hajdani elődjénél. A tó körül sós mocsaras, ingoványos talajú területek alakultak ki; részben a kedvezőtlen talajadottságoknak is köszönhetőek a város problémái, a süllyedő épületek is.

Az El Parque Ecologico Lago de Texcoco (Texcoco-tó ökológiai park projekt) olyan kezdeményezés, amely a város egy igen elhanyagolt területén hozna létre hatalmas ökológiai parkot. Az óriás zöldterület több mint 500 különféle sportlétesítményt, 115 km-nyi kerékpárutat, egy múzeumot, kutató- és oktatási létesítményeket foglalna magába. Ami azonban ennél is fontosabb, komoly vízgazdálkodási rendszert is kialakítanának: mivel a város egyik legsúlyosabb problémája a vízhiány, a kérdés igencsak nagy jelentőséget kap. A parkban tavakat, mocsaras, lápos élőhelyeket, továbbá szennyvíztisztító rendszert és víztározó tavakat hoznának létre. A terv tartalmazza továbbá a megújuló energiák hasznosítását, és a beavatkozás nem mellékesen 11 000 új munkahelyet is teremtene.

A Texcoco-park projekt már régóta napirenden van: a kezdeményezéshez számos tudós, kutató, mérnökök és különféle ágazatok szakemberei csatlakoztak, továbbá állami szervezeteket is maga mögött tudhat. Ugyanakkor  - bár a projektnek saját honlapja és facebook csoportja is van - még igencsak a tervezés fázisában van, így az, hogy milyen is lesz a való életben a hatalmas várost övező csodálatos zöld park, valószínűleg a távoli jövő titka marad.

városrehabilitáció, terv, mexikóváros, mexikói építészet, városi park, texcoco park projekt, iñaki echeverria, ökológiai park, városi ökológia Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317