Logomain

Gigantikus tóparti fejlesztés Chicagóban

By Ongrádi Melinda 2011. augusztus 16. 14:36

szerk at hg dot hu

Lakeshore_east_120130603-19838-lkybkt.gallery

Lakeshore East SOM

Lakeshore_220130603-19838-k886g8.gallery

Lakeshore East SOM

Lakeshore_420130603-19838-1ew78lz.gallery

Lakeshore East SOM

Lakeshore_320130603-19838-9iuu6d.gallery

Lakeshore East SOM

Lakeshore120130603-19838-1qd2nje.gallery

Lakeshore East SOM

Lakeshore East, SOM

Befejezéséhez közeledik a 4 milliárd dolláros összköltségvetésű chicagói Lakeshore East vegyes használatú ingatlanfejlesztési projekt. A beruházó Magellan Development Group megbízásából a New York-i székhelyű Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM) építésziroda 2002-ben készítette el a terület rendezési tervét. A 2005-ben kezdődött beruházás 2011-ben lezárult volna, azonban a nemzetközi gazdasági válság és a kedvezőtlen ingatlanpiaci folyamtok következtében a befejezés 2013-ra tolódik.

A 28 hektárt magába foglaló fejlesztési terület Chicago belvárosában fekszik, a Chicago folyó és a Michigan tó találkozástól délre. Keletről az a Lake Shore Drive autópálya határolja, amelyen Mies van der Rohe ikonikus Lakeshore Drive Apartments épületegyüttese áll, csupán pár háztömbbel északabbra.Ott, ahol most a toronyházak állnak, korábban az Illinois Central Railroad vasúttársaság pályaudvara terült el, amelyet a 2. világháború után felszámoltak, a hátrahagyott területet pedig golfpályaként hasznosították. Később a területet az Illinois Center ingatlanfejlesztési program részeként kívánták beépíteni.

A tervezőknek olyan beruházási programot kellett kidolgozniuk, amely orvosolja a terület évtizedek óta megoldatlan kapcsolódási problémáit, mivel ezt a városrészt széles, nagy forgalmú utak határolják, elvágva a város többi részétől. A beruházó igénye szerint Chicago belső magjának intenzív beépítéshez illeszkedő, ugyanakkor gyalogosbarát, attraktív, zöldterülettel gazdagon ellátott környezetet kellett létrehozni. Ennek szellemében a toronyházakat a terület határoló oldalaira helyezték el, helyet biztosítva a gépjárműforgalomtól elkülönített központi parknak. A 14 toronyház és két irodaépület-komplexum 4950 lakást, 204 000 négyzetméter kereskedelmi területet, 72 000 négyzetméter bérelhető irodát, 1500 hotelszobát, valamint egy általános iskolát tartalmaz. A fejlesztési terület 40%-át zöldfelületek és nyilvános terek teszik ki, amely magába foglal egy hat hektár kiterjedésű botanikus kertet is több száz növénykülönlegességgel. A központi park közvetlenül kapcsolódik a szomszédos Grant Park, a Millennium Park, a Chicago River, és a Lakefront Park zöldfelületi rendszeréhez, integrálva azt a város magjához.

A tervezésnél külön figyelmet fordítottak a környezettudatos megoldásokra, ennek értelmében a közterületeken több mint ötszáz fát ültettek, játszóterek burkolatát újrahasznosított gépjármű abroncsokból készítették és ügyeltek az épületek alacsony energiafelhasználására. A fejlesztés második legmagasabb épülete; a 68 szintes 340 on the Park nevű toronyház az első lakóépület Chicagóban és az egész Középnyugaton, amely ezüst minősítést kapott a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) környezeti energia minőséget értékelő rendszerben.

A rendezési terv 2002-ben elnyerte American Institute of Architects National Területfejlesztési és Várostervezési díját, 2008-ban a FIABCI (International Real Estate Federation) várostervezési díját.

építészet, som, városfejlesztés, chicago, terv, skidmore owings merrill, lakeshore east Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317