Logomain

Lesz-e pályázat a Széll Kálmán térre?

By Kovács Dániel 2011. augusztus 11. 14:45

szerk at hg dot hu

Már jövőre elkészülne a volt Moszkva tér átalakításának első ütemével a főváros – derül ki Zsuppán András cikkéből, amely a csütörtöki Heti Válaszban jelent meg, bemutatva az eddig titokban tartott fejlesztési koncepciót. Az azonban továbbra sem világos, hogy a tér átépítésére Hutiray Gyula városfejlesztési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes ígéretének megfelelően valóban nyílt pályázatot írnak-e ki. A Budapesti Közlekedési Központ korábban zárt, meghívásos pályázaton, a nyilvánosság kizárásával választotta ki a jelenlegi koncepciót készítő, a Finta Stúdióval és a Garten Stúdióval együttműködő Főmtervet, ami az építészszakmán belül hatalmas vihart kavart.

Már jövőre elkészülne a volt Moszkva tér átalakításának első ütemével a főváros – derül ki Zsuppán András cikkéből, amely a csütörtöki Heti Válaszban jelent meg, bemutatva az eddig titokban tartott fejlesztési koncepciót. Az azonban továbbra sem világos, hogy (Hutiray Gyula városfejlesztési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes ígéretének megfelelően) valóban nyílt pályázatot írnak-e ki a tér átépítésére. A Budapesti Közlekedési Központ korábban zárt, meghívásos pályázaton, a nyilvánosság kizárásával választotta ki a jelenlegi koncepciót készítő, a Finta Stúdióval és a Garten Stúdióval együttműködő Főmtervet, ami az építészszakmán belül hatalmas vihart kavart.

Szell20130603-19838-1mwvax9.gallery

A Széll Kálmán tér a második fázis megvalósítása után. Kép: Főmterv, via Heti Válasz

A Heti Válaszban bemutatott koncepció meglehetősen konkrét elképzeléseket vázol fel. A kihasználatlan villamosvágányok és a jelenlegi metróépülethez kapcsolódó, kétszintes szárnyépület elbontásával a tér közepén tágas, kövezett térséget alakítanának ki, amelynek szélére fasorokat telepítenének. A buszmegállókat a tér Retek utcai oldalára, egy helyre vonnák össze. Megvalósulna a Margit körúti és a Krisztina körúti villamos összeköttetése, illetve – pluszforrások bevonásával – lehetőség nyílik a 6-os villamos továbbvezetésére a Déli-pályaudvarig.

A terveknek ezt a részét még 2012-ben megvalósíthatónak tartja a koncepció, amely a második fázisra (a következő önkormányzati ciklusra) ütemezi a Heti Válasz szerint "sokak által gyűlölt" metrólejárat teljes bontását, és a helyén kisebb, a Várfok utca rézsűjével is összeköttetést teremtő teraszos épületcsoport létesítését. A Czeglédi István tervei alapján, a hetvenes évek elejére elkészült épület komoly tatarozásra szorul, de ehelyett a városháza a lebontása mellett foglalt állást.

A BKK, illetve maga Hutiray főpolgármester-helyettes korábban leszögezte: az elkészült koncepciótervet nyilvánosságra hozzák, és „a térhez kapcsolódó építészeti-városépítészeti problémák sokrétű megközelítése érdekében építészeti tervpályázat kiírását” is tervezik, várhatóan 2011. harmadik negyedévében. A mostani esethez hasonlóan az első, meghívásos pályázat eredményeit is a sajtó szivárogtatta ki: Hutiray Gyula először egy gazdasági napilapban adott interjújában beszélt a Széll Kálmán tér átépítésére kiírt pályázat eredményeiről. A nyílt verseny hiánya számos építészt arra indított, hogy a Magyar Építész Kamarán és a Magyar Építőművészek Szövetségén kérje számon a reakció hiányát; ez a vita még nem zárult le.

városfejlesztés, budapest, magyarország, moszkva tér, 2011, széll kálmán tér, hutiray gyula, főmterv zrt. Icon_print

A Széll Kálmán tér átépítésének a Heti Válaszban 2011. augusztus 11-én megjelent verziója

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317