Logomain

Összefogott a BMW és a Guggenheim

By Kovács Dániel 2011. augusztus 11. 14:17

szerk at hg dot hu

120130603-19838-jnux1q.gallery

Atelier Bow-Wow: BMW Guggenheim Lab, New York

220130603-19838-dkcdmw.gallery

Atelier Bow-Wow: BMW Guggenheim Lab, New York

320130603-19838-106fapf.gallery

Atelier Bow-Wow: BMW Guggenheim Lab, New York

420130603-19838-1kzsjny.gallery

Atelier Bow-Wow: BMW Guggenheim Lab, New York

Augusztus 3-án megnyitott a BMW Guggenheim Lab a New York-i East Village egy korábban beépítetlen telkén. A mobil szakmai labor, amelyet a japán Atelier Bow-Wow építészei terveztek, október közepéig körülbelül száz designeseménynek ad majd helyet. Az ambíciózus, hatéves kifutással és kilenc helyszínnel tervezett globális projekt jövőre Berlinben és Mumbaiban bukkan majd fel.

Augusztus 3-án megnyitott a BMW Guggenheim Lab a New York-i East Village egy korábban beépítetlen telkén. A mobil szakmai labor, amelyet a japán Atelier Bow-Wow építészei terveztek, október közepéig körülbelül száz designeseménynek ad majd helyet. Az ambíciózus, hatéves kifutással és kilenc helyszínnel tervezett globális projekt jövőre Berlinben bukkan majd fel.

A BMW Guggenheim Lab fő célja a városi élettel kapcsolatos új elképzelések, elméleti és gyakorlati megoldások kutatása. Az első, kétéves ciklus közelebbi témája pedig a „Confronting Comfort” címet viseli, arra utalva, hogy a városi élet kényelmét lehetővé tevő egyéni és kollektív szokások egyre nagyobb ellentétbe kerülnek a környezetért és a társadalomért érzett felelősséggel (gondoljunk csak az autós közlekedésre vagy az importélelmiszerekre). Október közepéig New York-ban előadások, beszélgetések sora köríti majd a központi témát, olyan neves előadókkal, mint Elizabeth Diller vagy Nicholas Humphrey, de bemutatják majd a St. Louis-i Pruitt-Igoe lakótelepről készült új dokumentumfilmet is.

Az Atelier Bow-Wow a T alakú telek három szárában helyezte el a három meghatározó funkciót: a könnyűszerkezetes, az előadások tereként szolgáló pavilont, valamint a fából készült kávézót és a vizesblokkot. A pavilon könnyű, elsősorban a repülőgépekben használt szénszálas anyagból készült, amely jóval drágább, mint a közönséges fém, viszont jól bírja majd az utaztatást, valamint könnyebb és kisebb térfogatú szerkezetet tesz lehetővé. A könnyű épületszerkezetet hi-tech elektronikai rendszer, valamint egyszerű bútorok és a terek szeparálását lehetővé tevő függönyök egészítik ki. A pavilon alapvetően nyitott, átjárható struktúra, tavaszi-nyári-kora őszi használatra készült, és önmagában is izgalmas alternatívát kínál a beépítetlen területek hasznosítására, hiszen kiválóan használható közösségi fórum.

A Solomon R. Guggenheim Múzeum és Alapítvány igazgatója, Richard Armstrong, valamint Frank-Peter Arndt, a BMW AG igazgatósági tagja július végén jelentették be, hogy New York után a közös projekt következő helyszíne Berlin-Pfefferberg lesz. Itt 2012 tavaszán nyit a pavilon és három hónapig várja majd a látogatókat. A német fővárosban a Lab az ANCB Metropolitan Laboratory nevű, építészeti kiállító- és kutatótérrel működik majd együtt. A kezdeményezést Klaus Wowereit berlini polgármester is támogatja.

A berlini helyszín után a következő kétéves témához a tervek szerint új pavilon készül majd, egy másik építésziroda tervei alapján. A harmadik helyszín egy ázsiai város lesz - a hírek szerint Mumbai.

építészet, new york, városfejlesztés, guggenheim, berlin, bmw, kortárs építészet, atelier bow-wow, bmw guggenheim lab Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317