Logomain

Kísérleti passzívháztól a zéróemissziós középületig

By Müller Kinga 2011. augusztus 16. 15:49

szerk at hg dot hu

19o_abra_masolata20130603-19838-1x5t3m3.gallery

Fenntartható építészet felé könyv

26o_foto_masolata20130603-19838-1lewym7.gallery

Fenntartható építészet felé könyv

54o_foto_masolata20130603-19838-mffn6h.gallery

Fenntartható építészet felé könyv

74_75o_foto_masolata20130603-19838-e5ow6d.gallery

Fenntartható építészet felé könyv

80o_foto_masolata20130603-19838-1ighjfh.gallery

Fenntartható építészet felé könyv

84o_foto_masolata20130603-19838-mdnsvt.gallery

Fenntartható építészet felé könyv

Példaértékű projektekkel népszerűsíti a zöld építészetet a Fenntartható építészet felé című kötet.

Fenntarthatóság, nulla szén-dioxid-kibocsátás, passzív-és aktívházak: egyre gyakrabban emlegetett fogalmak az előremutató építészeti megoldások kapcsán. 17 megvalósult és példaértékű projekteket mutat be a Fenntartható építészet felé című kötet, amely a Magyar Építőművészek Szövetsége (korábban Magyar Építészek Szövetsége) gondozásában jelent meg.

A könyvben szereplő projektek a 2007-es és 2008-as ZERO CO2 konferenciákon bemutatott, már megvalósult építészeti megoldások, amelyeknél különösen fontos volt a fenntarthatóság. Ez nem volt mindig így az elmúlt évszázad során: míg a 19. században az építészet és a természet között harmónia állt fenn, mára ez megbomlott és már nem a természet erői alakítják az építészetet, hanem fordítva.

A gépesítés, a tömeggyártás és az elektromosság használatának elterjedése megváltoztatta az építészet környezethez fűződő viszonyát, méghozzá a környezet szerepének csökkenése irányába. Ahogy Louis Sullivan jelmondatában hangzik: „formfollowsfunction”, azaz a forma követi a funkciót, nem pedig fordítva. A modern építészet szempontrendszerében nem kap elég hangsúlyt a környezet, a funkció, szerkezet és forma szintézise a cél.

Ezen a tendencián kíván változtatni és túlmutatni a fenntartható építészet oly módon, hogy integrálja a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontokat. De mit is értünk fenntartható építészet alatt? A fogalma tmár 1987-ben definiálták: „olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generáció esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék a szükségleteket.”A témakör az 1990-es években nagy érdeklődést váltott ki és számos szakmai konferencia alaptémája volt, napjainkra pedig egyre több épület létesül ennek jegyében. Ilyen rendezvény a 2007 óta évente megismétlődő ZERO CO2 konferencia is, amelyen az energiahatékonyságon túl a gazdasági és társadalmi kérdések is szerepet kapnak.

A rendezvények alapvető célja a kezdetektől az, hogy kiemeljék az építészet környezetvédelmi szerepét és jövőbe mutató koncepciókkal egy újszerű építészeti hozzáállást alapozzanak meg, ahol a környezet szempontú tervezés kapja a főszerepet. Ez magába foglalja a beépített építőanyagok működésén felül azok előállítási, szállítási, beépítési és újrahasznosítási idejének optimalizálását is. A fenntarthatóság építészeti szempontjai közé tartozik a megújuló energiaforrások alkalmazása és az innovatív épületgépészeti megoldások integrálása is a hagyományosan bevált megoldások közé. Ezeknek a szempontoknak már az oktatásban és az előírások köztis meg kell jelennie, hogy a jövő építészetét az alacsony energiafelhasználású ingatlanok, a fenntartható épületek határozhassák meg.

A tudatosság azért is különösen fontos, mert az épületek szerepe a kibocsátásban rendkívül nagy: az IPCC (a klímaváltozással foglalkozó kormányközi szervezet) adatai szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyharmadáért az épületek a felelősek. Ebből következik, hogy a szén-dioxid-koncentráció csökkentésében is hatalmas szerepe van az épületek környezetkímélő kialakításának. Globálisan vizsgálva, 2020-ig az épített környezethez kapcsolható kibocsátás 30%-a gazdaságosan elkerülhető lenne. Persze ez nem csupán az új épületek környezettudatos kialakításán múlik, éppen a meglévő épületállomány korszerűsítése jelentené a legnagyobb potenciált. Ennek folyományaként az elkövetkező években nagy szerepet kap majd az energiahatékonyság és a megújuló források alkalmazása, hogy hosszú távon házaink közel zéró szén-dioxid-kibocsátásúak legyenek.

A nulla közeli kibocsátás jelenleg a passzívház-technológiával érhető el gazdaságosan, amelyet már a ’80-as évek óta fejlesztenek: sokáig tesztelték a szigetelést és a hővisszanyerés lehetőségeit is. Egy napjainkban épített passzívház körülbelül 75-85%-kal fogyaszt kevesebb energiát, mint egy hagyományos technológiával létesített új épület, és 80-90%-al kevesebbet egy régi épületnél.

A könyvből konkrét projekteket ismerhetünk meg, amelyek e technológiával készültek, többek között az első nulla szén-dioxid-kibocsátású angol lakóházat, amely kísérleti lakóházként sok kérdésre adott választ; a SolarPreis nemzetközi díjjal elismert dunaújvárosi Solanova projektet, amelynek különlegessége, hogy paneltömböket újítottak fel; az osztrák Martin Rührnschopf által tervezett ökologikus passzívházat; de egyéb különlegességek is szerepelnek, mint például föld alatti bevásárlóközpont és a svájci hegyek közt felépített Monte Rosa menedékház.

Talán ezek az úttörő projektek sok mindenkinek jó példát mutatnak és a fenntartható építészet felé vezető úton komoly lépéseket élhetünk meg az elkövetkezendő 10-20 évben.

A könyv szerzői objektíven közelítik meg e kérdéskört és a realitások talaján maradva írják le a jelenlegi helyzetet, azt, hogy bár a lehetőségek már adottak, a fenntarthatóság gyakorlatának figyelembe vétele még nem általános: „Bár a technológia már rendelkezésre áll, folyamatosan fejlődik, nem egyszerű feladat a megfelelő, optimális megoldás kiválasztása, a profitmaximalizálásban érdekelt kivitelező részéről gyakran komoly ellenállásba ütközik megvalósításuk” - olvashatjuk a kötetben. Az azonban vitathatatlan, hogy egyre többet hallhatunk és olvashatunk a passzívházak technológiájáról, a kibocsátások minimalizálásáról, azaz a fenntartható építészetről és a kötet remélhetőleg eléri nem titkolt célját: az előremutató megoldások bemutatásán felül a sikeres projektek ösztönzőleg hatnak majd a hasonló beruházást tervezők számára.

magyar építőművészek szövetsége, fenntartható építészet, könyv, könyvajánló, fenntartható építészet felé Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317