Logomain

Náci bunkerrel a klímaváltozás ellen

By Ongrádi Melinda 2011. augusztus 2. 14:55

szerk at hg dot hu

Wilhemsburg_120130603-19838-dik9xh.gallery

A Wilhelmsburg bunker Hamburgban

Wilhelmsburg_220130603-19838-g42psu.gallery

Ilyen lesz a bunkerből átalakított biomassza-erőmű

Wilhelmsburg_320130603-19838-1ut1442.gallery

Az átalakított Wilhelmsburg bunker energetikai sémája

Wilhelmsburg_420130603-19838-48sz3l.gallery

Szemétlerakóból energiadomb Wilhelmsburgban

Wilhelmsburg_520130603-19838-7732sa.gallery

Energiatakarékos házak Wilhelmsburgban

Wilhelmsburg_620130603-19838-crfxwx.gallery

Wilhelmsburg látképe, a kiemelt terület a lakónegyedeket mutatja

Hitler brutális betonszörnyét jó ügy szolgálatába állítják Hamburgban: a város közepén álló biomassza-erőmű lesz belőle.

A megújuló energiát általában a városokon kívül állítják elő, messze a felhasználási helytől. Hamburg Wilhelmsburg kerülete azonban egy nagyszabású mintaprojektnek köszönhetően ékes ellenpéldája lehet e megállapításnak. Az elképzelésekben fontos szerepet kapott egy 2. világháborús betonszörny, amely hajdan 30 000 lakosnak nyújtott menedéket a bombázások során.

A Wilhelmsburg bunker brutális formáit Adolf Hitler Harmadik Birodalma alatt építették fel, és mindezidáig ellenálltak még a dinamitnak is, bár korábban robbantással is megpróbálták lebontani őket. Ennek köszönhetően a mai napig állnak a környéket elcsúfító maradványok, hamarosan azonban lehet, hogy hasznos energiát előállító városi erőmű kaphat helyet a masszív betonfalak között.

Az IBA Hamburg projektje a mai metropoliszokra leselkedő kihívásokra próbál megoldást kínálni; az egyik legnagyobb probléma pedig, amellyel napjaink városai szembesülnek, az energiafogyasztás kérdése. A projekt várostervező és építész szakemberei azon munkálkodnak, hogy bebizonyítsák: egy város nem feltétlenül kell hogy kiszolgáltatott legyen azáltal, hogy hatalmas mennyiségű, kívülről importált energiára szorul. Annak fényében, hogy jelenleg a városok az emberiség energiafogyasztásának 80 százalékáért felelősek, a kérdés jelentősége hatalmas a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából.

Az IBA projekt a Hamburg központjától nem messze fekvő Wilhelmsburgban olyan modellvárost kíván kialakítani, amely kis léptékben vázol fel a metropoliszok számára egy lehetséges forgatókönyvet. Karsten Wessel, a projekt koordinátora szerint gyökeresen újfajta szemléletmódot igyekeznek meghonosítani, amikor az energiatermelést behozzák a város belsejébe. „Igaz, hogy Németországban már számos olyan település van, amely 100 százalékban önellátó az energia szempontjából, azonban ezek nagyrészt vidéki kistelepülések. Tavaly München bejelentette, hogy 2025-re teljes mértékben megújuló forrásokból kívánja fedezni energiafogyasztását. Ez az energia azonban Európa más vidékeiről vagy a tengerparti szélerőmű-telepekről származik majd. Mi teljes mértékben helyi forrásokra fogunk támaszkodni” – nyilatkozta Wessel.

A projekt célja a teljes városrész szénsemlegessé tétele, és az, hogy 15 éven belül teljes egészében megújuló forrásokból fedezze elektromosenergia-fogyasztását, 2050-re pedig fűtésienergia-szükségletét is. A projekt részleteit egy, az Elbán lebegő hajón berendezett kiállítótérben mutatják be az érdeklődőknek, akik egy vezetett kerékpáros túrán is részt vehetnek, megszemlélve a munkálatok jelenlegi stádiumát. A stílusosan „Energiabunker” névre keresztelt betonbunker falait például az egyik oldalon kilyuggatták; a kibelezett épületben a tervek szerint 2013-ra egy biomassza-fűtőmű jön majd létre, amelynek tetejét és déli falát napkollektorok borítják majd. Helyet kap benne továbbá egy melegvíz-tároló is, amelyből a vizet a közeli háztartásokba pumpálják. A létesítmény 3000 háztartás energiaszükségletét fedezi majd.

A városnak e kerülete egyébként viszonylag elhanyagolt területnek számít. Sok bevándorló él itt, és a fejlesztések általában elkerülték – kivéve az olyan „vívmányokat”, mint a rajta átvezető forgalmas autóutak építése. A bunker átalakításával kapcsolatos reakciók mégis vegyesek: Margaret Mackert, aki egy, a létesítményt bemutató dokumentációs központot szeretne létrehozni, úgy véli: az idősebbek közül soknak pozitív emlékei fűződnek a betonmonstrumhoz, hiszen a háborúban az életüket köszönhették neki. Ugyanakkor nem csoda, hogy a fiatalok általában csak csúnya és fenyegető mementónak tekintik az építményt.

A bunker átalakítása mellett egy „energiadomb” létrehozása is része a projektnek: ennek a területnek is megvannak a háborús kötődései, ugyanis itt gyűjtötték össze a törmeléket, amikor vége lett a bombázásoknak. Erre rakódott aztán a háztartási hulladék és mérgező ipari hulladék rétege. Bár a 70-es években beszüntették a hulladék lerakását a területre, a dombból kiszabadult anyagok azonban továbbra is veszélyt jelentettek: a vegyszerek kiszivárogtak és megmérgezték az ivóvizet. A lerakót idővel műanyag rétegekkel „lezárták”, a területre azonban az egészségügyi kockázat miatt így sem szabad ellátogatni.

2012-re azonban három kecses szélturbina emelkedik majd a mérgező dombon, oldalait pedig napelemek borítják majd. A lenyírt füvet bioüzemanyagnak dolgozzák majd fel. Mindezeknek köszönhetően a domb 2000 háztartás energiaszükségletét fedezi majd.

Annak fényében, hogy Németország 2022-re teljes egészében szeretné bezárni atomerőműveit, az IBA projekt több mint időszerű. A folyamatot gondos megfigyelés és elemzés kíséri majd, ha pedig sikeresnek bizonyul az elképzelés, más városoknak is modellként szolgálhat. Andree Böhling, a Greenpeace energetikai szakértője szerint mindenképp elengedhetetlen, hogy a városok egyre inkább az energia helyi megtermelésére helyezzék a hangsúlyt. A szakember úgy véli, nem szabad, hogy a városok passzívan várják az energetikával kapcsolatos koncepciók kifejlesztését: nekik maguknak kell a változás élére állniuk.

városfejlesztés, németország, terv, fenntartható város, wilhelmsburg, wilhelmsburg bunker, iba hamburg, hambrug Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317