Logomain

Macskaszemmel a pesti éjszakában

By Heissmann Ági 2011. július 29. 14:37

szerk at hg dot hu

Csapat20130603-19838-1nlbkfr.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_712720130603-19838-1ukp648.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_712820130603-19838-1p9lib9.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_713720130603-19838-13i2rn7.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_714420130603-19838-1srr15h.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_715620130603-19838-6r0iga.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_716520130603-19838-wzjkk7.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_717520130603-19838-il5rk8.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_713120130603-19838-emoyx.gallery

Cruise All Night Budapest

Img_716220130603-19838-8lci35.gallery

Cruise all night

Bringa_index20130603-19838-10styrj.gallery

cruise all night index

Bringatúra az éjszakai Budapesten? Miért is ne? Egy fiatal csapat adott egy csavart a nappal már népszerű kerékpározásnak.

Hétfőn este nagyjából a szokásos, 21 órai kezdettel vetettük bele magunkat a pesti éjszakába, de kivételesen nem a kiülős teraszok hívtak, hanem néhány csendes belvárosi tér, sokat nézett, de nem látott épület, műemlék, és utcák, melyeket kivételesen bitorolhattunk. A Cruise All Night Budapest éjszakai bringás túrájára a Wesselényi utcai Budapest Bike kerékpárkölcsönzőtől indultunk, megszámlálatlanul úgy húszan, nagyrészt narancssárga egyenbringákkal, legtávolabbi megállóként a Városligeti 1956-os emlékművet célozva meg.

A Cruise All Night Budapest 3 órás volt, 13 megállóhellyel, amelyeknél a négy szervező nem annyira tényszerű, mint inkább frappáns, kevésbé ismert történetekkel, interaktív játékokkal szórakoztatott minket. Hogy a Földalatti kalauzát azért csukták le, mert sorba bemondta a megállókat: Mussolini út, Hitler tér, Állatkert... Hogy a Március 15. téren kőbe karcolták a történelmet: a tér egyik feléből a másikba, a Duna mentén haladva követhetjük nyomon a római limes magyarországi településeit... Mindez csak ízelítő a kínálatból - mivel jelenleg ez az egyetlen túraútvonaluk, nem mesélem el a forgatókönyvet, azt jobb személyesen átélni. Helyette Gallai Jóskával, az élménybringázás alapító tagjával beszélgettünk a szervezőcsapatról, céljaikról és a város élhetőségéről bringás szemszögből.

hg: Te vagy az éjszakai bringás túrák ötletgazdája. Honnan és mikor jött a gondolat, hogy szükség és igény lehet itthon ilyesmire? Külföldön is van esetleg hasonló kezdeményezés?

G.J.: Az éjszakai bringatúra ötlete tavaly ősszel született meg a fejemben. Gyakran úgy esett, hogy éjszaka kedvem támadt még elmenni bringázgatni, hatéves városi kerékpáros és bringásfutár múltamnak köszönhetően rengeteg kellemes, jól bringázható útvonalat ismertem. Minél többet mentem el ilyen kerülőutakra, annál erősebbé vált a gondolat, hogy Budapest sokkal szerethetőbb éjszaka, amikor már lecsendesedett és rendesen érvényesülhet a kivilágított utcák, terek, épületek látványa. Ilyenkor már nincsenek zavaró tényezők: buszok, autók, rohanó emberek. Így a vágy is erősödött, hogy másokkal is megismertessem ezt az élményt. Hozzátenni Budapest kulturális értékeihez és az éjszakai kocsmatúrákon túlmutató, minőségi szórakozást nyújtani külföldieknek és magyaroknak egyaránt. Felfűztem kedvenc útvonalaimat egy fonalra, majd megkerestem a többieket, hogy csatlakozzanak. Tudtam, hogy mindannyian hozzá tudnak majd tenni valamit, akár szakmai, akár emberi szempontból. Anna és Csaba idegenvezetői és régre visszanyúló budapesti múltjukkal, Tamás pedig közvetlenségével, frappáns szövegeivel, lazaságával emeli a túra színvonalán.Mindhármuknak nagy szerepük volt egyébként az állomások kijelölésében és kidolgozásában. Nyugat-európai városokban vannak hasonló túrák, de valamiért ez mégis egyelőre viszonylag szűz terület. A mi terveinkben is szerepel a túrák külföldre adoptálása, miután Budapest lehetőségeit teljesen kiaknáztuk (budai túra, külvárosi túra, szentendrei nappali túra).

hg: A megállók egy része a pesti oldal ismertebb nevezetessége, a Szabadság tér, Parlament vagy a Bazilika. A cél az volt, hogy az éjszakai bringázással egy más megközelítésben mutassátok meg azokat az épületeket, tereket, amelyek mellett akár nap mint nap elhaladunk, vagy ez sokkal inkább a turistáknak szól?

G.J.: Az állomások többsége tényleg feltűnő pontja a pesti éjszakának. A túra során a hangsúly sokkal inkább az éjszakai bringázás élményén van, mint magukon az állomásokon. Sokkal közelebb áll a szívemhez például az, amikor átgurulunk a Benczúr közön vagy körbe tekerjük az Epreskertet, mint amikor a Szabadság térről mesélünk. A túra folyamatosan csiszolódni fog, igyekszünk majd alkalmazkodni a túrán résztvevők igényeihez. Így ha külföldi turisták érkeznek, akkor nagyobb szerepet kapnak a látványosságok, ha magyarokat viszünk túrákra, akkor viszont a közös éjjeli bringázás élményére tesszük a hangsúlyt, akár ügyességi, vagy városismereti feladatokkal.

hg: Most leginkább barátok, újságírók, és kizárólag magyarok voltunk. A korábbi túrákon kik vettek részt?  

G.J.: Korábbi túráinkon is leginkább magyarok vettek részt, olyan barátaink, akiknek adunk a véleményére, és akik segítségével finomítgatjuk a túra útvonalát és tematikáját egyaránt. De érdeklődnek a külföldiek is: a múltkor vittünk egy 4 fős osztrák csapatot, akik nagyon élvezték a túrát és már alig várják, hogy jövőre visszatérjenek és részt vegyenek a budai túránkon is.

hg: A honlapotok még csak készülőben. Az érdeklődők honnan szereznek tudomást az eseményről?

G.J.: Fő kommunikációs csatornánk a facebook, a weboldalt egyelőre inkább csak SEO-optimalizáció miatt hoztuk létre. Vendégeinket elsősorban a Budapest Bike kerékpárkölcsönzőn keresztül szeretnénk bevonzani, a kerékpárokkal együtt csomagban értékesíteni az esti túrát. Másrészt hostelek is érdeklődnek túráink iránt, illetve szórakozóhelyeken, éttermekben szeretnénk reklámozni magunkat. A jövőben más alternatív túrákat szervező cégekkel is együttműködnénk, ezzel kapcsolatban már elkezdtük a tárgyalásokat.Mivel Magyarországon szerencsére elég erős a kerékpáros szervezetek aktivitása és összetartása, ezért kölcsönösen támogatjuk egymást. A legközelebbi együttműködésünk a LikeMyBike facebook-közösséggel fog történni: a következő hónapra felajánlottunk a legszebb bicikli tulajdonosainak 3x2 fős ingyenes túralehetőséget. Nagy öröm számunkra, hogy túráinkkal nem csak Budapest kulturális értékeihez tehetünk hozzá, hanem a kerékpáros közösséget is erősíthetjük, népszerűsíthetjük a közlekedés ezen formáját.

hg: A negyedik megmozdulás után, gondolom, már van visszajelzés arról, hogy mit csináltok jól, mit lehetne jobban is. A jövőben van olyan amiben változtatnátok, esetleg újabb célok, tervek? 

G.J.: A túra résztvevői mindannyian más előképpel érkeznek túráinkra. Van, aki kocsmatúrában reménykedik, van, aki a mindennapos budapesti lét alapvető helyszíneit szeretné látni, mások pedig pont azt kapják, amire számítottak. Célunk, hogy a jövőben azonnal tudjunk alkalmazkodni az igényekhez, amint feltérképeztük a túra résztvevőinek személyes preferenciáit.Terveink között szerepel a  koszovói kalandtúrák beindítása, Experience Balkan néven, ez úgy tűnik, hogy már most ősszel meg is fog valósulni. Jövő tavasszal pedig szeretnénk beindítani budai túránkat is, ahol már mostanában is gyakran tekergek, keresem a jobbnál-jobb útvonalakat, egérutakat, illetve egy külvárosi és egy nappali alternatív szentendrei túra is tervben van, de ez még a jövő zenéje. A későbbiekben próbáljuk eltolni a hangsúlyt az élménybringázás felé (csapatjátékok, városismereti feladatok), az valahogy közelebb áll a szívünkhöz.

hg: Mint állandó bringás, mi a véleményed a város élhetőségéről ilyen szempontból? 

G.J.: Az első nagyobb kerékpáros élményem 2005 tavaszán volt, akkor még önkéntesként vettem részt a Critical Mass szervezésében. Akkortájt körülbelül 4-5 ezren vehettünk részt a felvonuláson. Az sokkal romantikusabb gerilla-élmény volt, mint a mostaniak: úgy éreztük, hogy "árral szemben" biciklizünk. Az emberek ufónak néztek, nem értették, minek vonulunk a biciklinkkel, miért kell ebből ekkora ügyet csinálni. Mára a menőség fokmérője, hogy ott vagy-e a Critical Mass megmozdulásokon, rengetegen kizárólag a felvonulásra vesznek vagy kérnek kölcsön biciklit, hogy aztán fel se szálljanak rá a következő évig. Egyfelől sajnálom, hogy elveszett a kerékpározás forradalmári hangulata, másfelől mégis nagyon pozitív tendencia ez, ami egy élhetőbb és sokkal fenntarthatóbb város irányába mutat. Az autósok is egyre inkább megszokják és kiismerik a kerékpárosokat az utakon, az ismeretlentől való félelmükből fakadó agressziójuk lassan elmúlik és megtanulunk együtt közlekedni a budapesti utakon.

hg: Egyre több az újonnan kialakított bringaút. Van kedvenced, olyan, amelyiket te is pontosan így terveztél volna?

G.J.: Én már kicsit belefáradtam az állandó őrült tempóba, így egy ideje országútiról kemping biciklire váltottam. A lassabb tempó miatt is nagyon örülök az egyre terjeszkedő kerékpársáv-hálózatnak, ami egyértelműen a legjobb, legbiztonságosabb és leghasználhatóbb formája a városi bringautaknak. Ha az ember a Deák tértől elteker a Fővám térig, még akár azt is hihetné, hogy Nyugat-Európába csöppent, annyira élhetővé tették a Kiskörutat. Nagyon bizakodó vagyok, remélem, 5-6 év múlva már a teljes Nagykörúton belül eső részről is beszélhetünk így.

Hasznos információk azoknak, akik kedvet kaptak az éjszakai városnézéshez:

A következő túra augusztus 8-án, hétfő este 21 órától indul a Wesselényi utca 11. szám alatti kölcsönzőtől. A körút díja magyar nyelvű vezetéssel 3.500 Ft, idegennyelvű vezetéssel 5.000 forint (20 €) - mely a kerékpár kölcsönzés díját is magában foglalja.

budapest, kultúra, kerékpár, belváros, köztér, bringa, cruise all night, budapest bike, élmény Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317