Logomain

Aprópénzért kelt el a világhírű villa

By Kovács Dániel 2011. július 25. 14:09

szerk at hg dot hu

Meglepően alacsony áron, 4,5 millió dollárért kelt el két év után Los Angeles egyik legismertebb épülete, az Ennis-ház.

Meglepően alacsony áron, 4,5 millió dollárért kelt el két év után Los Angeles egyik legismertebb épülete, a Frank Lloyd Wright tervezte Ennis-ház. A számos filmben szereplő, védett villát eredetileg 15 millióért hirdették meg, de a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben a fenntartást tovább vállalni nem képes alapítvány a harmadannyi, 842 millió forintnak megfelelő vételárnak is örülhet. Annál is inkább, mert a roskadozó házára vagy tízmillió dollárt rá kell költeni.

Ennis120130603-19838-1ennl1q.gallery

Az Ennis-ház város felőli homlokzata. Kép: Laughing Squid, flickr.com

A vásárló, Ronald Burkle milliárdos ezzel együtt is kivételesen jó üzletet kötött. Az idén 75. éves Vízesés-ház építészét a legnagyobb amerikai mesterként tartják számon, és bár sokat tervezett, családi házai viszonylag ritkán kerülnek a piacra. Különösen egy ilyen kiemelkedő darab, mint a maja templomok ihletésében tervezett, 1924-re elkészült Ennis-ház, amely nemcsak Wright egyik főműve, de Los Angeles-i elhelyezkedésének köszönhetően számos filmben is megjelent. Először 1933-ban forgattak a villában, amely aztán az 1982-es Szárnyas fejvadászban, a Buffy, a vámpírok réme című televíziós sorozatban, a Mulholland Drive-ban, sőt, a South Park Wing című epizódjában is feltűnt. A 930 négyzetméteres villa nemcsak építészetileg izgalmas, de Wright más munkáihoz hasonlóan remek a beosztása, és csodás kilátás nyílik belőle.

Az épület bejárata. Kép: mike ambs, flickr.com

Az épület az elmúlt évtizedekben egy nonprofit magánalapítvány birtokában volt. Az 1994-es földrengés, majd a 2005-ös, özönvízszerű esőzések okozta károk kijavítására 6,5 millió dollárt költöttek, de még legalább tízmilliós befektetésre van szükség, hogy a villa méltó állapotba kerüljön. Az alapítvány ezt már nem tudta vállalni, így 2009-ben az épület áruba bocsátása mellett döntöttek. A kezdeti 15 milliós vételárat egy év múlva a felére, majd 2011 áprilisára 5,999 millióra csökkentették. Végül július 15-én jelentették be a sikeres adásvételt, valamivel kevesebb mint 4,5 millió dollárért. A nagyságrendet érzékeltetve a The National megemlíti, hogy márciusban egy észak-kaliforniai villáért 100 millió dollárt fizettek (igaz, ezzel ingatlanpiaci rekordot állítva be az Egyesült Államokban), júniusban pedig Petra Ecclestone, a Forma1-fejes Bernie Ecclestone lánya vásárolt egy Los Angeles-i villát, 85 millióért.

Az Ennis-ház egy domboldal tetejére épült. Kép: Lydiat, flickr.com

Az új tulajdonosra megkötések sora vonatkozik: a szigorúan védett épületben még egy tatarozást sem lehet a hatóságok engedélye nélkül elkezdeni, emellett évente 12 napra látogathatóvá kell tennie. Ronald Burkle a leggazdagabb amerikai üzletemberek egyike, vagyonát egy sikeres üzletlánccal alapozta meg. Az Ennis-ház adásvételéről szóló beszámolók Burkle-t mint az épített örökség közismert patrónusát emlegetik, ám az amerikai közvélemény inkább a Pittsburgh Penguins hokicsapat tulajdonosaként és a demokrata párt elkötelezett támogatójaként ismerheti.

építészet, ingatlan, usa, frank lloyd wright, los angeles, amerika, 2011, ennis-ház, modern építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317