Logomain

Mit hoz a 21. század a historizmus csúcsművének?

By Kovács Dániel 2011. július 22. 10:30

szerk at hg dot hu

Most20130603-19838-1fujo7n.gallery

A brüsszeli Igazságügyi Palota képe napjainkban

Alagsor20130603-19838-1x8mvww.gallery

A T.O.P. Építésziroda és az Expo 68 közös pályaműve az Igazságügyi Palota alagsorát tenné nyilvánossá

Alagsor220130603-19838-xsv917.gallery

Az Igazságügyi Palota pódiuma mögött rejtőző terek több pályázó érdeklődését felkeltették

Gyoztes20130603-19838-1woblmw.gallery

A Scale első díjas pályaműve: az Igazságügyi Palota alaprajza most, romos állapotban és beépítve

Pályázaton kutatják Brüsszelben az új hasznosítási módokat az Igazságügyi Palota hatalmas tömbje számára.

Pályázaton kutatják Brüsszelben az új hasznosítási módokat az eklektikus építészet kiemelkedő alkotása, az Igazságügyi Palota hatalmas tömbje számára. A város egyik jelképeként is ismert épület hosszú évek óta felállványozva, részben üresen vár egy szebb jövőre. Az indulók egy része gyalogos folyosókat nyitna a gigantikus épületen keresztül, mások a mellé húzott új szárnyakban látnak lehetőséget, az egyik első díjas pedig új városnegyedet építene a romjaiból.

Az 1866-1883 között, Joseph Poelart tervei alapján felépült brüsszeli Igazságügyi Palota nemcsak az egész évszázad legnagyobb alapterületű épülete volt, de monumentális kiképzésével és stílusával középületek tucatjainak szolgált mintaként. Nem véletlen, ha a magyar szemlélőt egyes részletei például az egykori Szabadság téri Tőzsdepalota, vagy a Legfelsőbb Bíróság Markó utcai épületére emlékeztetik. A klasszikus építészetért rajongó Adolf Hitler is nagy tisztelője volt, és birodalmi építészével, Albert Speerrel több épületet ennek mintájára terveztetett. A háború végén a nácik ennek ellenére csaknem lerombolták, de 1947-re teljesen újjáépült. Az épület mára elavult, számos elvárásnak, például a mai biztonsági követelményeknek nem felel meg, és túl nagy is a bíróságnak.

2010 végén a kormányzati épületeket felügyelő belga szervezet ezért nemzetközi ötletpályázatot írt ki a Palota újrahasznosítására, Brussels Courthouse, Imagine the Future! címmel. Az indulóktól olyan alapvető kérdésekre vártak választ, mint hogy milyen építészeti beavatkozással módosítanák az épület képét, és hogyan őriznék meg történeti egységét; milyen módon kezelik a szomszédod Poelaert teret; milyen új funkciókat telepítenek a tömbbe; hogyan kapcsolják össze a helyszínt szűkebb és tágabb környezetével; és milyen jövőképet tudnak felvázolni az épületegyüttesnek.

A pályázatra kétféleképp lehetett nevezni, annak megfelelően, hogy az indulók megtartják vagy kitelepítik az épületből a jelenlegi funkciókat. A beérkezett 188 munka egy része mindkettőnek megfelelt, 81 megtartotta, 113 pedig máshova helyezte az igazságügyi funkciókat.

Az első kategóriában, tehát megtartva a mostani funkciót, a T.O.P. Építésziroda és az Expo 68 közös pályaművét ismerték el első díjjal. Ők az épület talapzatát adó pódiumot megnyitnák a nyilvánosság előtt, sétányokkal vezetve át a gyalogos forgalmat a meglévő utcák vonalát folytatva. Hozzájuk hasonlóan alapvetően a pódiumot formálná át a harmadik díjjal elismert pályamű, a City 4 csapattól, akik nyilvános funkciókat, galériákat, üzleteket, kávézókat nyitnának a kihasználatlan, hatalmas terekben. A második díjas Surentu / De Mul Architects viszont egy közeli terület igazságügyi negyeddé formálásával, valamint a tér gyalogos sétánnyá alakításával keltené életre a tömböt.

Nagyobb kihívással kellett hogy szembenézzenek a második kategória indulói, hiszen neki új funkciót is kellett kínálniuk az épület 26 ezer négyzetméterébe. Az első díjjal elismert Scale építésziroda izgalmas, bár teljesíthetetlennek tűnő koncepcióval állt elő. A római kori amfiteátrumok vagy Diocletianus császár spliti palotájának mintájára azt állították: ha a funkció eltűnik, az épület falainak részbeni felhasználásával új negyed kialakítására adhat módot. A második díjas Graphical Arch a Poelaert téren egy új épületbe telepített kereskedelmi funkciókkal változtatná meg a környéket, a Palotába pedig közösségi intézményeket helyezne el. Pierre Siland és Michel Papin ugyancsak megnyitná a teljes épületet a köz előtt, köztérré alakítva a földszinti folyosóhálózatot.

Az ötletpályázat nyomán a szervezők azt remélik: beindul a valódi diskurzus Brüsszelben az épület jövőjéről. A beérkezett elképzelések részletesen is megtekinthetőek a pályázat honlapján.

építészet, történelmi építészet, örökségvédelem, pályázat, brüsszel, belgium, európa Icon_print

A brüsszeli Igazságügyi Palota képe napjainkban

A T.O.P. Építésziroda és az Expo 68 közös pályaműve az Igazságügyi Palota alagsorát tenné nyilvánossá

Az Igazságügyi Palota pódiuma mögött rejtőző terek több pályázó érdeklődését felkeltették

A Scale első díjas pályaműve: az Igazságügyi Palota alaprajza most, romos állapotban és beépítve

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317