Logomain

Pályázat a világ legbalszerencsésebb telkére

By Kovács Dániel 2011. július 21. 11:29

szerk at hg dot hu

Sok üres telek van St Louis városában, de egynek sem súlyosabb az öröksége, mint annak, amely a Pruitt-Igoe lakótelep helyén terül el. 55 éve még ünnepelt modern komplexum, negyven éve pedig a város legzüllöttebb problémagóca volt a helyszínen. Civilek egy csoportja most újszerű hasznosítást keres az üresen álló, elhanyagolt területre.

Sok üres telek van St. Louis városában, de egynek sem súlyosabb az öröksége, mint annak, amely a Pruitt-Igoe lakótelep helyén terül el. 55 éve még ünnepelt modern komplexum, negyven éve pedig a város legzüllöttebb problémagóca volt a helyszínen. Civilek egy csoportja most újszerű hasznosítást keres az üresen álló, elhanyagolt területre.

Pruitt-igoe20130603-19838-nmygfc.gallery

Az 1950-es években Amerika-szerte ünnepelt, díjazott modern lakótelep a beköltözött lakók felelőtlensége és a hiányzó infrastruktúra miatt néhány év alatt lezüllött, mígnem 1972-ben, nem egészen két évtizeddel az átadást követően megkezdték a bontását. Charles Jencks építészettörténész ezt a modern építészet halála pillanatának nevezte. A legutolsó lakótornyot 1977-ben bontották el, azóta a terület nagy része üresen, gyommal, bokrokkal és fákkal benőve vár.

A nemrég alakult Pruitt-Igoe Now nonprofit kezdeményezés megelégelte a helyzetet, és nemzetközi ötletpályázatot hirdetett a terület hasznosítására, a környező lakónegyedek megújításával együtt. Lényegében bármilyen ötletnek örülnek – nyiltakozta Michael Allen St. Louis-i építészettörténész, a csoport egyik szervezője. A határidő 2012 márciusa, a bontás megkezdésének 40. évfordulója. A részletekről érdemes tájékozódni a Pruitt-Igoe Now honlapján, illetve megszerezni a nemrég bemutatott dokumentumfilmet, amelynek trailerét mi is közzétettük a hg.hu-n.

építészet, usa, pályázat, amerika, st. louis, modern építészet, pruitt-igoe Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317