Logomain

Liszt és a multimédiás városmarketing

By OM 2011. augusztus 2. 09:51

szerk at hg dot hu

Chopin_padja20130603-19838-78skk9.gallery

Chopin padja Varsó

Chopin_turautvonal20130603-19838-abuq79.gallery

Chopin túra Varsó

Chopin_padja_220130603-19838-vk19yd.gallery

Chopin padja Varsó

Chopin_szive20130603-19838-1e0orh6.gallery

Chopin szíve Varsó Szent Kereszte templom

Chopin_hirdetotabla20130603-19838-xwl3yp.gallery

Chopin Varsója hirdetőtábla Varsó

Chopin_repuloter20130603-19838-il2c8r.gallery

Chopin repülőtér Varsó

Liszt_220130603-19838-watb6q.gallery

Liszt Ferenc portréja

Liszt_3_ok20130603-19838-jl2m8e.gallery

A régi Zeneakadémia épülete

Liszt_muzeum20130603-19838-1dp2aum.gallery

Részlet a Liszt-múzeumból a régi Zeneakadémia épületében

Liszt_emlektabla20130603-19838-rfbco5.gallery

Liszt Ferenc emléktáblája

Chopin_arckep20130603-19838-6hp92g.gallery

Chopin arcképe

Liszt_chopin_50020130603-19838-1ubujbu.gallery

liszt_plusz_chopin_500

Liszt_chopin_index20130603-19838-gatvoj.gallery

liszt_plusz_chopin_index

Varsó ügyesen és ötletesen használja marketingjében Chopint. Vajon Budapestnek van hasonló esélye Liszttel?

Főleg kisebb városokra jellemző, hogy nevezetes szülöttüket, esetleg a településhez különösen kötődő híres személyt a városmarketing szolgálatába állítják. A közelmúltban azonban egyre több példát találhatunk arra, hogy egy-egy nagyváros is arculatának fontos részévé emel egy hozzá kötődő hírességet. Így tett például a skóciai Glasgow, amely Charles Rennie Mackintosht, az Arts and Crafts nevezetes művész-építészét szeretné felhasználni arra, hogy kitörjön a szürke iparváros kategóriájából.

Varsó is turistacsalogató attrakcióvá emelte a tavaly 200 esztendeje született Chopint, és úgy tűnik, hasonló útra lépett Budapest, amikor az idén szintén születésének 200 éves jubileumát ünneplő Liszt Ferencről nevezte el repülőterét. A két zeneszerző életpályája között számos párhuzam felfedezhető. A lengyel fővárost nemrég megjárt Kravalik Zsuzsa városszociológussal, a városfigyelő.hu főszerkesztőjével azt boncolgattuk, hogyan használhatnánk fel Budapest városmarketingjében az e téren előttünk járó lengyel főváros tapasztalatait.

Frédéric Chopin (eredeti lengyel nevén Fryderyk Franciszek Chopin) 1810-ben született Żelazowa Wolában. Az apai ágon francia származású zeneszerző tehetsége korán nyilvánvalóvá vált, a csodagyerek hamar az arisztokrata szalonok kedvencévé vált. Még fiatalon, az orosz megszállás miatt elhagyta azonban Lengyelországot: először Bécsbe, majd Párizsba utazott, ahol aztán életének nagy részét töltötte. A zeneszerző ugyan nem nyugodhat szülőhazájának földjében, szívét azonban egy urnában hazaszállították, így az a varsói Szent Kereszt templomban egy urnában pihen. Chopint a lengyelek egyik legfontosabb nemzeti nagyságukként tisztelik – a varsói rádió szignálja a 2. világháború kitörésekor Chopin egyik művének részlete volt, amely csak akkor hallgatott el, amikor a nácik elfoglalták a várost. A nácik a megszállás alatt betiltották a zeneszerző műveit, sőt a szobrát is felrobbantották.

A szobrot a háború után újraöntötték, a tavalyi évforduló tiszteletére pedig Európa, sőt egyes vélekedések szerint a világ legkorszerűbb életrajzi múzeumát hozták létre a varsói Ostrogski Palotában. A kiállítások a zeneszerző életének különböző szakaszait mutatják be: gyerek- és fiatalkori éveit Lengyelországban, franciaországi éveit, külföldi utazásait, kapcsolatát George Sand francia írónővel. A múzeumot a legkorszerűbb audiovizuális technológiával felszerelt interaktív kiállítások, a személyre szabott múzeumi séta összeállításához használható chipkártya vagy az olyan érzékletes elemek, mint az ibolya – Chopin kedvenc virágának – illata, személyes tárgyai, sőt halotti maszkja teszik igazán feledhetetlen élménnyé a látogatónak.

A lengyel főváros, amely egyébként repülőterét is Chopinről nevezte el, azonban nem állt meg a statikus emlékművek szintjén. A városba látogató turistáknak komplett túraútvonalakat terveztek, amely a városnak a zeneszerzőhöz köthető nevezetességeit, pontjait foglalja magában. A túraútvonal a „Chopin padjai” elnevezést kapta, ugyanis 15 jellegzetes, sötét színű kőből készült paddal tették hangsúlyossá a kiemelt pontokat. 

A padok azonban nem egyszerű ülőalkalmatosságok: a Towarzystwo Projektowe koncepciója alapján készített multimédiás utcabútorokon megtalálható az útvonal térképe, továbbá egy gomb megnyomásával Chopin-dallamokat játszanak, a rajtuk található QR kód segítségével pedig az internetről letölthető egy alkalmazás, amely többek között audioguide-ot, hangos idegenvezetést is magában foglal. Az útvonal helyszínei között megtalálható Chopin kedvenc kávézója, lakóhelye, vagy éppen első fellépéseinek helyszínei.

Az egyes helyszíneihez köthető anekdoták, történetek teszik igazán élővé Chopin Varsóját: a Zamoyski palotában lakott például Chopin nővére, aki gyűjtötte időközben elhunyt fivére tárgyait. A palota ablakából azonban 1863-ban rálőttek a cár kormányzójára – megtorlásképp az oroszok kiköltöztették az összes lakót, és minden ingóságukat megsemmisítették. Az ablakon kihajigált és elégetett holmik között sajnos ott volt Chopin zongorája is – a barbár tettről C. K. Norwid egy híres költeményben emlékezett meg.

„Chopin Varsója csak egyike a város arcainak” – véli Kravalik Zsuzsa. „Ahogy Budapest, úgy Varsó is sokkal több annál, semhogy egy-egy személlyel lehessen azonosítani. Ugyanakkor Chopin Varsóban nagyon erős identitásképző elem, amelyre lehet építeni, a város és a zeneszerző kapcsolata nagyon élő, összetett. A mai turista szeret sétálni, szereti maga felfedezni a várost, és nemcsak a monumentális emlékhelyeket: a lengyelek egy nagyon jól felépített gondolatvilággal, a padok képében nagyon erős, jó vizualitással támogatva hozzák közelebb Chopin Varsóját a látogatóhoz. A vizuális elem, az, hogy legyen egy felismerhető, azonosítható, markáns szimbólum, nagyon fontos. A híres emberekre épített várospolitika egyébként igen sikeres lehet, de számos buktatót is rejt magában – ha például az adott személy úgymond kimegy a divatból, vele együtt így járhat a város is.”

Az idén 200 éve, 1811-ben Doborjánban született Liszt Ferenc élete sok párhuzamot mutat Chopinéval. Ő is zenei csodagyerekként aratta le első sikereit, Bécsben tanult, és egész Európában adott hangversenyeket. Fényes karrierje külföldön épült fel és ott is telepedett le, bár többször is járt Magyarországon, és bábáskodott a Zeneakadémia születésénél, majd annak elnöke is lett.

„Az idei Liszt-év kapcsán számos jó kezdeményezés született, például a MüPa sorozata. Ezek azonban még mindig inkább a zenekedvelők körének szólnak. Budapest és Liszt kapcsolatában nincsenek olyan erős pontok, mint Chopin és Varsó esetében, a meglévőek felkutatásával, kihangsúlyozásával azonban nálunk is fel lehetne építeni egy, a varsóihoz hasonló rendszert, amelynek állomása lehetne például a Mátyás templom, ahol a Koronázási misét bemutatták, vagy a régi és új Zeneakadémia (ma Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)” – elemzi Kravalik Zsuzsa. „Valójában nem lenne túl nehéz összerakni egy tematikus útvonalat. Ez egészen biztosan felkeltené azok figyelmét is, akik egyébként nem zenerajongók; az sem biztos, hogy mindenki végigjárná a teljes útvonalat, sokan valószínűleg véletlenül botlanának bele. Önmagában annak, hogy Liszt Ferencről nevezzük el a repülőterünket, még nincsen kommunikációs haszna – csak akkor lesz kerek a kép, ha a városban is lépten-nyomon találkozunk vele.

Budapestről egyébként is hiányoznak a tematikus turistautak. A szecessziós Helsinki mintájára például nálunk is összeállíthatnának a szecessziós Budapestet bemutató, a varsóihoz hasonlóan az utcai járókelők által is hozzáférhető sétautakat. Nálunk is léteznek ilyen kezdeményezések, tematikus vezetett túrák, de ezek egyelőre még nem elég nyilvánosak.”

varsó, budapest, városmarketing, frederic chopin, liszt ferenc Icon_print

Chopin padja Varsó

Chopin túra Varsó

Chopin padja Varsó

Chopin szíve Varsó Szent Kereszte templom

Chopin Varsója hirdetőtábla Varsó

Chopin repülőtér Varsó

Liszt Ferenc portréja

A régi Zeneakadémia épülete

Részlet a Liszt-múzeumból a régi Zeneakadémia épületében

Liszt Ferenc emléktáblája

Chopin arcképe

liszt_plusz_chopin_500

liszt_plusz_chopin_index

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317