Logomain

Megszépül és kibővül Kecskemét belvárosa

By Kovács Dániel 2011. június 30. 09:53

szerk at hg dot hu

Kmet120130603-19838-1bx4jil.gallery

Kecskemét, a Rákóczi út elején álló Cifrapalota

Kmet420130603-19838-a51q9z.gallery

Kecskemét, a Rákóczi út átépítésének terve

Kmet320130603-19838-10iqoic.gallery

Kecskemét, a Rákóczi út átépítésének terve

Kmet220130603-19838-1sj72vl.gallery

Kecskemét, a Rákóczi út átépítésének terve

2,1 milliárd forintos beruházás veszi kezdetét Kecskeméten. A Rákóczi út és a Vasútkert felújítása a generáltervező Építészműhely Kft. munkája alapján a vízszerelési munkákkal még a nyáron indul, de már folyik a generálkivitelező kiválasztása is. A Budai utcai nagybani piacnál, amely szintén az uniós támogatással megvalósuló projekt része, még nem zárult le az engedélyezés; itt csak jövőre kezdődnek a munkálatok.

2,1 milliárd forintos beruházás veszi kezdetét Kecskeméten. A Rákóczi út és a Vasútkert felújítása a generáltervező Építészműhely Kft. munkája alapján a vízszerelési munkákkal még a nyáron indul, de már folyik a generálkivitelező kiválasztása is. A Budai utcai nagybani piacnál, amely szintén az uniós támogatással megvalósuló projekt része, még nem zárult le az engedélyezés; itt csak jövőre kezdődnek a munkálatok.

A revitalizációs program érinti a Rákóczi utat - ezen belül a megyei bíróság épületét - a Vasútkertet, valamint a Budai utcai nagypiacot.

Rákóczi út:

Az érintett terület revitalizációjának leghangsúlyosabb eleme a középső sétány megújítása. A sétaút helyenként mintázatos burkolatot kap, teresedések, ivó- és szökőkutak, pihenőszigetek jönnek létre, különböző élményelemek, világítás és fényeffektusok díszítik majd. Ez utóbbi változatosságát egyebek között taposólámpák segítik.

A középső sétány fasora részben megmarad, a kivágott fák helyére előnevelt fákat telepítenek. Mellette árnyéktűrő sövények, talajtakaró cserjék, a napos helyeken egynyári ágyások, valamint óriáscserepekbe ültetett dísznövények lesznek.

Az út mindkét oldalán megtörténik a járdák átépítése. Az új burkolati elemek visszafogott mintázatában váltakozik majd a természetes kő és a beton térkő. Előnevelt fákból új, egységes fasor jön létre, a telepített fák körül pedig kissé kiemelt keretezés készül, benne egynyári virágokkal, cserjékkel. A kétszer egyirányú gépkocsi forgalmi sávok és a járdák között parkolósáv lesz, amelynek beton térkő elemei színükkel és formájukkal egyaránt jelzik a funkcionális elkülönülést. A bíróság felőli oldalon lévő egyik forgalmi sáv helyén alakul ki a kétirányú kerékpárút, a Rákóczi út teljes hosszában.

A Városi Mozi előtt lévő téren egy kis piazza jön létre, amely alapesetben továbbra is parkolóként működik. Ugyanakkor kapcsolatban lesz a járdával, és a középső sétánnyal. Ez lehetővé teszi, hogy rendezvények idején a forgalmi sáv lezárásával egy összefüggő, hatalmas tér alakuljon ki. A megyei bíróság épületének utcai homlokzata és tetőhéjazata teljesen megújul.

A Rákóczi út teljes világítása átépül, a területre ugyanolyan típusú kandeláberek kerülnek, mint amilyenek a főteret díszítik. A lakó- és középületeket ellátó közművezetékek elöregedett és kis kapacitású szakaszainak cseréje is megtörténik.

A Rákóczi úton több üzlethelyiség is megújul. A 18. szám alatt két multifunkcionális üzlethelyiség jön létre, amely elegáns kereskedelmi-szolgáltató, illetve kulturális-képzőművészeti funkciók befogadására vagy idegenforgalmi és turisztikával összefüggő tevékenységek kialakítására lesz alkalmas. A 26. szám alatti üzlettér belső felújítása a Rákóczi út korábbi kiskereskedelmi funkciójának és városi korzó jellegének erősítését célozza. A 20. szám alatti egykori cukrászda helyiségei teljesen megújulnak.

Vasútkert:

A Vasútkert zöldfelületének karakteres formája megmarad, a revitalizáció a sétautak nyomvonalában, a rendezvénytér, a kiszolgáló épület, a játszótér, a teresedések és különböző élményelemek létrehozásában jelenik meg.

A Rákóczi útról átvezető gyalogátkelő egy teresedésbe érkezik, amely három felé osztja a gyalogos forgalmat, és itt vezet át a kerékpárút is. A fő gyalogút egyenesen a vasútállomás főbejáratához vezet, fasorral, pihenőpadokkal szegélyezett lesz. Ehhez a gyalogúthoz kapcsolódik a kör alakú rendezvénytér szabadtéri színpaddal, amely úgynevezett arénás nézőtérként működhet. A tér alkalmas lesz arra is, hogy 16-20 mobil sátornak, pavilonnak helyet adjon. Ezek közműellátását kiépített csatlakozások biztosítják majd. A tér mellett épül fel a kiszolgáló épület, benne időszakosan üzemelő büfével, mosdóval, technikai raktárral, illetve a rendezvényekhez szükséges vezérlő helyiséggel.

A rendezvénytér körül kiemelt lejtős nézőtér park felé eső karéja mentén gördeszka pálya lesz, különböző akadályokkal, lejtőkkel, korlátokkal, ugratókkal.

Új sétaút hálózat alakul ki, amely végleges formájában pótolja majd a volt KTE pályán sokak által kedvelt futópályát is. A sétautak mentén szökőkutak, csobogók, térplasztikával és egyedi mintázatú térrel kombinált világítási kompozíciók jelennek meg. Kialakul egy játszótér, lengő- és mérleghintával, homokozóval, játszóházakkal, rugós játékszerekkel, pihenőpadokkal.

A Vasútkert világítási rendszere megújul. A kandeláberek kihelyezése mellett a szökőkutak díszkivilágítása, a csomópontoknál kialakított világítási kompozíciók, a rendezvénytér „fényszőnyege” és helyenként taposólámpás lombvilágítás teszi teljessé a képet.

Budai utcai nagypiac:

A funkcióbővító beruházás keretében a megtörténik a jelenlegi szabadpiac lefedése úgy, hogy oldalról nyitott marad. A szabadpiac térszintje alatt, 3,3 méter mélységben 62 darab mélyparkoló épül. A fedett-nyitott piacrész 1.503 négyzetméter, az alatta lévő mélyparkoló pedig 1.489 négyzetméter lesz.

A piac környezetének forgalmi rendje átalakul, a Budai utcán pedig további 29 felszíni parkoló jön létre.

Forrás: kecskemet.hu

építészet, városfejlesztés, köztér, terv, kecskemét, építészműhely Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317