Logomain

Marad a romkert Fehérváron

By Kovács Dániel 2011. június 1. 16:12

szerk at hg dot hu

Sem az országos pályázatot megnyerő színes kocka, sem a középkori templomot imitáló épületmetszet nem épül meg Székesfehérváron – de elmarad a tervezett középkori kalandpark és makettváros megvalósulása is. Az EU-támogatást is elnyert projekt leállítását május 31-én jelentette be a város polgármestere, Cser-Palkovics András.

Sem az országos pályázatot megnyerő színes kocka, sem a középkori templomot imitáló épületmetszet nem épül meg Székesfehérváron – de elmarad a tervezett középkori kalandpark és makettváros megvalósulása is. Az EU-támogatást is elnyert projekt leállítását május 31-én jelentette be a város polgármestere, Cser-Palkovics András.

Cikkep_kozepre20130603-19838-1m8f821.gallery

A fenti három elemből álló Királyi séta projekt szerződését 2011. június 3-ával felmondják – erről egyhangúan döntött Székesfehérvár és Fejér megye közgyűlése. A képviselők elégedetlenek voltak a tervekkel, amelyek megvalósítása ráadásul az eredetileg tervezett költségvetéshez képest több százmilliós pluszt igényelt volna – írja a Székesfehérvár.hu. A polgármester szerint a Nemzeti Emlékhely nem brüsszeli, hanem nemzeti ügy, így azt hazai forrásokból kell finanszírozni.

A projekt legfőbb problémája az volt, hogy az Árpád-kori koronázó főtemplom romjainak megóvásában ráadásul egyáltalán nem alakult konszenzus az elmúlt években. A romok körül 1938-ban megépült kőtár és védőépület rég megérett a felújításra, ráadásul a templom szabad ég alatt levő maradványai sorra pusztulnak. Az ezredforduló körül ezért a romterület egy részén fémszerkezetes tetőzettel fedték le; ez azonban nemcsak a városlakók haragját vívta ki, de a praktikus szempontoknak sem felelt meg, így 2004-ben elbontották. Alig egy évvel később megdöbbentő elképzelés látott napvilágot: egy magánkezdeményezés nyomán 10-15 milliárd forintos költséggel, negyven méterrel a romkert alatt építették volt fel a Magyar Királyok Panteonját, egy interaktív történelmi központot. A város a megvalósíthatósági terv kidolgozását 12 millió forinttal támogatták. A heves tiltakozás hatására hamarosan ez a terv is eltűnt a süllyesztőben.

A hamvába holt próbálkozások hatására végül a város úgy döntött, maga veszi kezébe az ügyet. 2007-ben többmilliárd forintos projektet harangoztak be, amelyhez európai uniós támogatást terveztek igénybe venni. A romkert és a hozzá kapcsolódó épület állagmegóvásán túl e projekt legfontosabb eleme egy „építészeti jel”: a hajdani bazilika egy keresztmetszeti szelvényének megépítése lenne Szabó Zoltán építész-építészettörténész tervei alapján. Mondanunk sem kell, ez a terv is azonnal heves ellenállásba ütközött. A polgárok az újabb, a megszokott képből kilógó „monstrum” tiltakoztak, a műemlékesek pedig azt hangoztatták, hogy az elpusztult bazilika ismeretlen méreteire és felépítésére nem lehet és szabad alapozni még egy elvi rekonstrukciót sem.

A város azonban sikerrel keresztülvitte tervét; legalábbis abban az értelemben, hogy a Királyi Séta-projekttel megszerezték az Európai Unió támogatását, és 2009 októberében alá is írták az 1,8 milliárd forintos támogatási szerződést. A bazilikaszelvény felépítéséről eleinte nem voltak hajlandóak eltekinteni - pedig időközben Basa Péter építész alternatív tervet is kidolgozott a KÖH vezetője, Mezős Tamás felkérésére. (Az esetről a tervező maga számolt be az építészfórum hasábjain.) 2009 augusztusában végül mégis építészeti pályázat kiírása mellett döntött az önkormányzat - hogy pontosan minek hatására, máig nem tudni.

A pályázatra 50 munka érkezett, pedig a feladat meglehetősen összetett volt. A zsűri figyelembe vette többek közt a város szerkezetébe való illeszkedést, a romok védelmére tett javaslatokat és a kertépítészetet. A hétmillió forintos első díjat a Csomay Zsófia és Nagy György, azaz a CET Budapest építésziroda nyerte; a második helyezést a pécsi mima építész műhely, a harmadikat a KÖZTI Skardelli György vezetésével készült pályaműve kapta.

Az események legutóbbi összegzését a Kortárs Építészeti Központ Tálalója kínálta 2010 márciusában.

építészet, magyarország, terv, Székesfehérvár, nemzeti emlékhely Icon_print

A székesfehérvári bazilika romkertje jelenleg, és a pályázatgyőztes Csomay-Nagy féle terv

A székesfehérvári romkert a 2004-ben elbontott védőtetővel

Szabó Zoltán terve a hajdani bazilika egy keresztmetszeti szelvényének visszaépítésére

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317