Logomain

A legbarátságosabb adóhivatal

By HG.HU 2011. május 28. 11:23

szerk at hg dot hu

Cikkep20130603-19838-qsn2q7.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen_cikkbe

Cikkep220130603-19838-1navg34.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen_cikkbe2

Cikkep320130603-19838-d9bfts.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen_cikkbe3

Index20130603-19838-1bh0i4i.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen_index

120130603-19838-1agacxr.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

220130603-19838-tndk10.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

320130603-19838-hogc1g.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

420130603-19838-jfn9ay.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

520130603-19838-1y0mugo.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

620130603-19838-21rk8j.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

720130603-19838-1c8wpd9.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

820130603-19838-mkwfdj.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

920130603-19838-104iodt.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

1020130603-19838-xqyn53.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

1120130603-19838-1v02za.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Nyito20130603-19838-68xahi.gallery

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen nyitó

Groningenben elkészült a helyi Diákhitel Központ és a nemzeti adóhivatal új otthona – és amellett, hogy szép, még okos is.

A boldog adóhivatalnok jobban dolgozik. A magyar adófizetők többsége valószínűleg ingatná a fejét erre a felvetésre, Hollandiában azonban másképp gondolják. Groningenben egy méretes közpark közepén nemrég készült el az a 92 méter magas toronyépület, amely a helyi Diákhitel Központ és a nemzeti adóhivatal új otthona – és amellett, hogy szép, még okos is.

A több mint 48 ezer négyzetméteres, tehát igencsak méretes épület számára egy ősfás, lágy talajú park, a Sterrebos szélén jelölték ki a helyet. A beruházást a Rijksgebouwendienst, azaz az állami építkezésekért felelős ügynökség kezelte, amely a DUO² magánbefektetői konzorciumot bízta meg a megvalósítással és a 20 éves működtetéssel. Az építészeti tervezéssel már a konzorcium kereste meg Hollandia egyik legismertebb irodáját, az UNStudiót. A közeljövőben a park újjáépítésére és egy 1500 négyzetméteres, kereskedelmi célú pavilon felhúzására is sort kerítenek, mostanra azonban az első fázis, az irodaépület készült el, amelybe lassan beköltöznek a használók is.

Azon sem csodálkoznánk, ha Groningen polgárai ezentúl mosolyogva indulnának adóügyeik intézésére, már előre örülve a rájuk váró esztétikai élménynek. Az építészeknek ugyanis bevallottan hasonló volt a céljuk – a szokásosnál lágyabb, humánusabb, hívogatóbb arculatot teremteni. A megkívánt alapterület miatt nem lehetett kikerülni, hogy magasház épüljön – ehhez pedig a köztudatban többnyire a modern irányzatok erőteljes, fém-beton-üveg hasábjai kapcsolódnak; ilyenek állnak a közvetlen környéken is. Épp ennek kontrasztjaként kapott az adóhivatal aerodinamikus, lágyan hullámzó köntöst, amelyben azért rá lehet ismerni az építésziroda korábbi munkáira.

A toronyban 2500 munkaállomást alakítottak ki, amelyekhez a 21 ezer négyzetméteres mélygarázsban 675 parkolóhely és nem kevesebb mint 1500 kerékpártároló tartozik. Az építészek kerülni próbálták az óriási alapterületen elhelyezett, egységes funkció monoton hatását, ezért a semmibe vezető, sötét középfolyosók helyett minden közösségi és közlekedőteret változatos alaprajzzal és kialakítással láttak el, egyfajta „belső tájat” hozva létre. Ezt a célt, valamint a környező táj látványának feltárását szolgálja a sok üvegfelület az épület belsejében és a homlokzaton.

A tervezők szerint Groningenben Európa egyik leginkább környezetbarát és fenntartható irodaépülete született meg. Ez már az alapprogramban is elvárás volt, amire a tervezés során energia- és építőanyagtakarékossággal próbáltak válaszolni. Ilyen például az előírásos 3,60 méteres belmagasság 3,30-ra csökkentése, amely nemcsak olcsóbb megvalósíthatóságot eredményezett, de az épület teljes magasságát is redukálta 7,5 méterrel. Az épülettesten körbefutó ablaksávok között, a mellvédeken osztópárkányokat alakítottak ki, amelyek kiugrását két tényező határozta meg: az egyik a benapozás, azaz a belső terek árnyékolása, a másik pedig a légmozgás – az osztópárkányok rendszere lényegében szélcsatornaként működik a nagyméretű épülettesten. Nem számít újdonságnak, de a dolgozók közérzetét jelentős mértékben javítja az épületbe jutó természetes napfény és az irodák személyre szabottan kezelhető fűtése, hűtése, valamint a nyitható ablakok.

A szellőztetésért nagynyomású, beépített rendszer felel, amelynek energiaszükségleteit nagyban csökkenti az épület 11. emeleti homlokzatának speciális kiképzése. A tervek között az is szerepel, hogy az adóhivatal adatközpontja által termelt hőt a közelben épülő lakóházak fűtésére fogják használni. A tervezésnél az is elvárás volt, hogy a jövőben lakócélra is használni lehessen – ezt figyelembe vették a liftek, a lépcsők és a technikai magok elhelyezésénél, és az irodaházakban szokásos 1,80 méteres szerkezeti raszter helyett 1,20 métereset használtak.

A jelenlegi használat azonban egyelőre az adóhivatal, ezt kellett elviselhető köntösbe öltöztetni. A Studio Linse bevonásával készült belsőépítészet vidám, helyenként harsány színekkel, izgalmas grafikai elemekkel és egyszerű bútorokkal teremt jól használható tereket. Kifejezetten meglepő elem a rózsaszínűre pingált ügyfélfogadó pultok sora, amelyeket kis fülkékbe helyeztek. A játékosság sosem öncélú és nem megy a praktikum rovására sem, viszont sikeresen eltereli a figyelmet az olyan, gazdaságos megoldásokról, mint a nyersen hagyott födémek vagy az egyszerű fémhálós korlátok.

A teljes beruházás az első, sikeres próbája egy kísérletnek, amely a PPP-projektek ésszerűsítését célozza meg. Az első lépésben a kormányzati szerv pályázatot írt ki magánbefektetők részére, majd az esztétikai, műszaki és pénzügyi tényezőket is figyelembe véve hozta meg döntését. Innentől a projekt „életciklusa”, azaz a tervezés, az építés, a finanszírozás, a működtetés és a karbantartás a magánberuházó kötelessége és privilégiuma (ebből ered az eljárás neve – „Design, Build, Finance, Maintain and Operate,” azaz DBFMO). Ez mindkét fél számára előnyössé teszi, hogy minden érintett szakterület képviselői: tervezők, ügyvédek, urbanisták, pénzügyesek és az épületmenedzsment szakértői a kezdetektől együtt dolgozzanak a legjobb, leginkább költséghatékony és fenntartható megoldásokon. A tapasztalatok szerint ez az eljárás a hagyományos ajánlattételekhez képest csökkenti a költségeket, ráadásul segíti a kreatív ötletek kidolgozását és beépülését is. A megbízónak nem ahhoz fűződik érdeke, hogy a legolcsóbb ajánlatra bólintson rá, hanem a teljes futamidőt nézve kell megkeresnie a leghatékonyabb programot.

építészet, hollandia, torony, magazin, unstudio, groningen, holland építészet, kortárs építészet Icon_print

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen_cikkbe

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen_cikkbe2

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen_cikkbe3

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen_index

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen

Diákhitel Központ és Adóhivatal, Groningen nyitó

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317