Logomain

Az európai urbanisztika Harvardja Pécsre látogatott

By Berkecz Balázs 2011. május 26. 15:49

szerk at hg dot hu

…és talán ott is marad. Berkecz Balázs beszámolója a az operatív városfejlesztésről rendezett pécsi konferenciáról. <br/>

Jelentős szakmai konferenciának adott otthont a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara május 19-én. A nagy érdeklődéssel kísért, nemzetközi konferencia abba a jól működő, összehangolt operatív városfejlesztési módszertanba nyújtott bepillantást, amellyel a mai Franciaország kiépült az elmúlt hat évtized folyamán. A francia eszköztárba legújabb példái teszik lehetővé a néhány hete zárult Grand Pari(s) kiállításon bemutatott stratégiai tervek megvalósításának gyors elindítását is, és mintaként szolgálnak a Magyarországon bevált módszertan és eszköztár kialakításához.

Cikkep120130603-19838-1fjh16n.gallery

A jól megtervezett és rendkívül aktuális témákat felvonultató program rengeteg szakembert mozgatott meg: a magyar, horvát és francia résztvevők (főként építészek, urbanisták, főépítészek, városfejlesztő társaságok vezetői, pénzügyi és műszaki menedzserei, regionális fejlesztési ügynökségek szakemberei, önkormányzati városfejlesztő szakértők) megtöltötték a pécsi műszaki kar 200 fős előadótermét.

A konferencia kiemelt előadója Michel Rousset főépítész és vezető urbanista, a párizsi Politikatudományi Intézet (a SciencesPo, az „urbanisztika európai Harvardjának”) professzora, a városfejlesztési képzés egyik vezetője volt. A három évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, gyakorló városrendező-városfejlesztő közel kétórás előadásában ismertette a városfejlesztés eszközeinek típusait és szereplőinek rendszerét, valamint szóba került a városfejlesztés Franciaországban zajló reformja, és a folyamatban lévő vita a projekt alapú városfejlesztésről. Ahogy Rousset professzor előadásában kifejtette: ma nem elég egyszerűen esztétikai szempontokat kielégíteni, szép városképet létrehozni, hanem mindenekelőtt ahhoz kell érteni, hogyan társítsuk a különböző szakmai szereplőket és befektetőket a hétköznapokban a projekt megvalósulásának és annak érdekében, hogy a lakosság igényeinek megfeleljen. Előadásában többször kitért a képzés szerepére is: a városfejlesztés szereplőinek folyamatos mozgósításához szükséges szakmai tudás összetett, és csak jól képzett szakemberek tudják rendeltetésszerűen használni.

A konferencián sor került egy pódiumbeszélgetésre is, Bernard Boclé, Magyarországon élő városfejlesztési szakember és Aczél Gábor, a MUT elnöke részvételével a 20 éve működő magyarországi francia operatív városfejlesztésről és a fejlett európai minta alapján létrehozott első magyar városfejlesztő társaság, a SEM IX megalakításáról. A pódiumbeszélgetésen részt vett Gegesy Ferenc volt ferencvárosi polgármester is, a IX. kerületi városfejlesztő társaság megalapítója. A résztvevők a ferencvárosi rehabilitáció példáján keresztül első kézből hallhatták, hogy milyen nehézségekkel szembesülhet a politikus és a városfejlesztő egy nagy városfejlesztési projekt megindításakor, de kitartó és állhatatos munkával miként lehet megvalósítani komolyabb támogatások nélkül egy olyan hatalmas városfejlesztési projektet, mint a IX. kerület revitalizációja.

Bede István francia-magyar építész Marseille példáján mutatta be a francia városfejlesztés dinamizmusát és eredményeit. A rendkívül látványos prezentációval megtámogatott előadás a grandiózus projekteket és azok rendszerét mutatta be. A bemutatott terveket olyan híres tervezők készítették, mint Christian de Portzamparc vagy Jean Nouvel.

A szeminárium hallgatóságának döntő többsége nem a Dél-Dunántúlról érkezett, így számukra különösen érdekes lehetett a pécsi kulturális és infrastrukturális fejlesztések városfejlesztési hatásairól szóló előadások sora (Dr. Szabó Éva, Dr. Kovács Katalin és Dr. Tóth Zoltán prezentálásában).

A pécsi nemzetközi konferencia lehetőséget nyújtott arra, hogy a résztvevők hiteles szakmai forrásból, külföldi utazás nélkül jussanak átfogó ismeretekhez a bevált nyugat-európai városfejlesztési gyakorlat működéséről, és az ehhez illeszkedő bevált magyarországi eszköztár kialakulásáról. A hatalmas érdeklődés bebizonyította, hogy az építészek, urbanisták, városfejlesztő társaságok, önkormányzati városfejlesztési szakemberek körében élénk az érdeklődés a közszféra által kézben tartható, életképes városfejlesztési projektek előkészítésének és megvalósításának fejlett eszközei és műhelytitkai iránt. Sokan szeretnék jobban megismerni és elsajátítani azt a bevált eszköztárat, amely lehetővé teszi a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható gazdálkodáson alapuló önkormányzati városfejlesztési projektek megvalósulását. A közjót szolgáló operatív városfejlesztési ismeretek terjesztésében fontos mérföldkövet jelent a pécsi rendezvény, amelynek fényében világossá vált az is, hogy az operatív városfejlesztés egy rendkívül összetett rendszer, amelynek a közösség szempontjából hatékony működtetéséhez elengedhetetlen a szakemberek képzése, a rendes egyetemi oktatás és a posztgraduális felsőfokú programok keretében egyaránt.

A magyar EU-elnökség rendezvényeihez kapcsolódva, civil kezdeményezésként európai együttműködéssel megszervezett szakmai program a Városfejlesztés Zrt kezdeményezésének és szakmai előkészítő, szervező munkájának köszönhetően jöhetett létre. A PTE PMMK és a Magyarországi Francia Nagykövetség, valamint a Francia Intézet között kialakított együttműködés, a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Tudományos Akadémia területi csoportjai ugyancsak szerepet vállaltak a lebonyolításban. A hosszú felsorolás is jelzi, hogy komoly összefogás volt a szeminárium mögött.

Bajnai László, a szeminárium ötletgazdája és egyik főszervezője már a konferencia zárásakor elmondta, hogy a szakmai szervezésében együttműködő partnerek úgy döntöttek, hogy nemzetközi együttműködésük keretében előrelépnek az operatív városfejlesztés egyetemi oktatásának kialakítása érdekében.

Pécs városa, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara – ahol közel 50 éve folyik műszaki, ezen belül építészmérnöki, építőművészeti képzés, és 2011-ben 20 éves a településmérnöki képzés – valamint az egyetem további karai, kitűnő terepet biztosítanak a fentebb említett program megvalósításához.

A szerző településtervező, a Magyar Urbanisztikai Társaság Tolna-Baranyai területi csoportjának vezetője.

magazin, városfejlesztés, párizs, pécs, magyar urbanisztikai társaság, aczél gábor, grand paris, berkecz balázs, beszámoló, michel rousset, bernard boclé, bede istván Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317