Logomain

Budapest díszpolgára lett Makovecz Imre

By Kovács Dániel 2011. május 25. 13:22

szerk at hg dot hu

Május 25-én 16 új díszpolgára lett Budapestnek a fővárosi közgyűlés döntése alapján – írja az Index. A listába Makovecz Imre is bekerült, akinek három munkája áll a fővárosban: a Farkasréti temető ravatalozója, az (akkor még óbudai polgármester) Tarlós István megrendelésére készült zászlórúd a Duna-parton, illetve egy irodaház a Szentkirályi utcában, amely hét éve a Fidesz székházaként szolgál.

Május 25-én 16 új díszpolgára lett Budapestnek a fővárosi közgyűlés döntése alapján – írja az Index. A listán Makovecz Imre is szerepel, akinek három munkája áll a fővárosban: a Farkasréti temető ravatalozója, egy zászlórúd az óbudai Duna-parton, illetve egy irodaház a Szentkirályi utcában, amely hét éve a Fidesz székházaként szolgál.

Makovecz_farkasret20130603-19838-120wg9g.gallery

Makovecz Imre Budapesten született, de életművének legnagyobb része vidéken, illetve határon túli városokban épült fel. A fővárosban elkészült művei közül a Farkasréti temető 1975-77 között épült ravatalozója a legismertebb: az emberi bordákra emlékeztető, különleges belső tér a 20. század második felének egyik legismertebb magyar építészeti alkotása.

Makovecz a nyolcvanas-kilencvenes években több templomot is tervezett a fővárosba, illetve pavilonokat az 1994-es világkiállításra, de ezek nem épültek meg. A tervei szerint alakítottak irodaházzá viszont egy kétszintes 19. századi épületet a Szentkirályi utcában 1993-ban, Bata Tiborral. A türkizszínű tornyokkal bővített, az eklektikus stíluselemeket organikussá formáló homlokzatú épületbe 2004-ben költözött át a Fidesz a Lendvai utcából.

Ehhez hasonlóan kevéssé tartják számon Makovecz harmadik budapesti művét, amelyet „az ország legmagasabb zászlótartójaként” a finanszírozó, Tarlós István jelenlegi főpolgármester, akkori III. kerületi polgármester avatott fel 2006-ban. A 45 méter magas fém építmény a Duna-parton áll, nem messze a HÉV Árpád-hídi megállójától; történelmének érdekes epizódja volt, hogy 2008-ban, a tibeti zavargások idején több hónapig illegálisan felhúzott tibeti lobogó lengett rajta.

A hivatalos indoklás szerint „díszpolgári cím annak adományozható, aki Budapest főváros és polgárai számára a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett. A Díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a főváros tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személynek.”

2011 elején Tarlós István több alkalommal azt nyilatkozta: Makovecz Imre is tagja városépítészeti tanácsadó grémiumának. Februárban a Kossuth Rádióban a főpolgármester azt is kijelentette: az, hogy Makovecz Imre bekerült a "tervtanácsba", sajnos nem jelenti feltétlenül azt, hogy az ő épületei eztán megjelenhetnek a fővárosban. Makovecz viszont cáfolta, hogy tagja lenne a tanácsnak. Az elnöksége alatt működő Magyar Művészeti Akadémia ellenben hamarosan állandó székhelyet kaphat Budapesten, igaz, még nincs eldöntve, hogy ez a Vigadó lesz-e.

építészet, magyar építészet, budapest, magyarország, makovecz imre, díszpolgár Icon_print

Makovecz Imre legismertebb budapesti munkája, a Farkasréti temető ravatalozója

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317