Logomain

Szövetségben a romkocsmák

By Szin Karolina 2011. május 31. 09:38

szerk at hg dot hu

Romkocsmak_kerekasztal20130603-19838-8kcl74.gallery

Kerekasztal a romkocsmákról

Gondozo_kert20130603-19838-tavmqi.gallery

Gondozó kert romkocsmák

Szezon_romkocsma20130603-19838-1tiohhy.gallery

Szezon romkocsma

Szezon_romkocsma_220130603-19838-uo53dp.gallery

Szezon romkocsma

Szimpla_kert20130603-19838-1qcxkxi.gallery

Szimpla kert romkocsmák

Tuzrakter20130603-19838-18ctgwb.gallery

Tűzraktér romkocsmák

Kuplung20130603-19838-16au1x6.gallery

Kuplung romkocsmák

Szimpla, Corvin tető, Kuplung... sokszor a létükért küzdenek, pedig többek egyszerű vendéglátóhelynél.

Annak idején az Ifipark, aztán a Tilos az Á, ma pedig a romkocsmák − minden felnövő generáció kitermeli magának azokat a tereket, ahol szabadon gondolkodhat és alkothat. Az, hogy ez milyen formát kap, változó, rengeteg tényező befolyásolja (társadalmi, politikai, kulturális stb.). Most épp a viseltes, bölcsész-művész, biciklis minta az uralkodó, egy azonban örök: a fiatalok világhoz való nyitott, kritikus viszonya.

A Gondozó kert; kép © romkocsmak.hu

A romkocsmák pedig, ha úgy vesszük nem is a legrosszabb keretet nyújtják ehhez, sőt. Az, hogy a közösséget összetartó olykor radikális, politikai hozzáállást kezdi felváltani egy inkább a művészethez közelebb álló általános vonzódás, és az, hogy ezáltal a fiatalok ráadásként esztétikai szűrőn keresztül is szemlélik a problémákat – nem éppen a legrosszabb verzió.

Nem egy újabb forradalom van készülőben, ellenállás mégis akad. Hol az önkormányzat részéről, hol a városlakók felől. Az ilyen és ehhez hasonló problémákról, a romkocsmák jelenlegi helyzetéről indult beszélgetéssorozat a romkocsmak.hu szervezésében, Artner Szilvia moderálásával május első csütörtökjén a Szimplában. A  kerekasztal-beszélgetés kiállításmegnyitóval is egybeesett, május végével zárul a romkocsmák történetét bemutató fotókiállítás.

Kerekasztal a romkocsmákról; kép © romkocsmak.hu

Ongjerth Dániel (Fogasház), Gauder Márk (Szimpla kert), Simor Ágnes (Tűzraktér), Hatvani Ádám (építész, KÉK Kortárs Építészeti Központ) és Édes Balázs (közgazdász, Kortárs Építészeti Központ) gondolta úgy: szükség van arra, hogy párbeszéd alakuljon ki a romkocsmák között, és együttesen próbálják meg feltérképezni, hogyan tudnának a lehető legoptimálisabb módon működni. Nehéz azonban lavírozni az állam, az önkormányzatok és a közönség elvárásai között.

A Szimpla inkább alakult spontán ötletből, mint tudatos elgondolásból. „Olyan helyre vágytunk, ahonnan akkor megyünk haza, amikor akarunk” – summázta Gauder Márk. A Tűzraktér az ellenkezőjére, a tudatos építkezésre példa. Simor Ágnes szerint komoly probléma, hogy az ország által kitermelt képzőművészek, színművészek tanulmányaik után támogatás nélkül maradnak, alkotóhely, de ami még fontosabb, alkotóközeg nélkül. Igény volt egy olyan összművészeti központra, amely valóságos (nem csak eszmei/virtuális) teret ad alkotások születésének. A Tűzraktér közös teret adott az alkotás és a befogadás folyamatainak. Csak ezután és ebből következve – leginkább önfenntartás céljából – jött a képbe a vendéglátás.

A Tűzraktér; kép © romkocsmak.hu

Édes Balázs szerint általános a kulturális intézmények esetében, hogy nem hoznak annyi bevételt, mint mondjuk egy kocsma, így ezek a helyek nehezebb helyzetben vannak. Ongjerth Dániel azonban úgy gondolja, lehetne csökkenteni a költségeket, ha az önkormányzatok segítőkészebbek lennének. Hiszen a civilek üzemeltette helyiségek által kínált színvonalas kulturális programok a lakosságnak szólnak, mindenkinek. Az igény nagy, főleg, hogy a hivatalos kultúraközvetítés szinte hiányzik, vagy csak egy nagyon szűk réteg számára elérhető. A romkocsmák többsége azonban innovatív művészek alkotásait engedi megismerni, számtalan esetben ingyen (!).

Romkocsma-kellékek a Szezonban; kép © romkocsmak.hu

A csütörtöki beszélgetésen szó esett még a Tűzraktér kényszerű költözködéséről, a csendrendeletről, az önkormányzatok felemás viszonyulásáról - arról, hogy olykor elismerik a romkocsmákban megbújó értékeket, olykor pedig nem;attól függ, érdekeik mit diktálnak. Vannak azonban szép példák is. Simor Ágnes mesélt külföldi pozitív tapasztalatairól; Romániában például testközelből érezték a nyitottságot az önkormányzatok felől, és ott igenis megkérdezik a Tűzraktérhez hasonló létesítmények üzemeltetőit arról, hogyan tervezik a város/kerület jövőjét, még a döntések meghozatala ELŐTT.

A Szimpla kert; kép © romkocsmak.hu

Ennek kapcsán Gauder Márk elmondta, hogy az ő önkormányzat felé tett kezdeményezésük sem maradt figyelmen kívül, habár ez azelőtt okozott némi problémát. Pár hete sincs, amikor az Azért Egyesület elhívta a Szimplába az erzsébetvárosi önkormányzat képviselőit és a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központot, hogy közösen keressék a kulcsot a lakók és a vendéglátóhelyek közti egyre inkább berozsdásodott ajtóhoz. Természetesen a lakók is leülhettek a kerekasztalhoz. A bökkenő nem is a Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere által tanúsított nyitottságban keresendő, hanem abban, hogy miközben arról vitáztak a felek, hogyan alakuljon a város jövője, az erről szóló – az önkormányzat részéről önállóan megfogalmazott – kérdőív már nyomtatásban volt.

A Szezon; kép © romkocsmak.hu

Tehát tény, hogy gyerekcipőben jár még, de elindult egy folyamat a gördülékenyebb kommunikáció irányába. Ebben reménykedik Hatvani Ádám is, már csak azért is, mert nagyon szeretné, ha lenne végre egy épülete a KÉK-nek is. Most ugyanis még az sincs, pedig kevés az olyan szervezet, amely a kortárs építészetet igyekszik megismertetni az emberekkel – ráadásul olyan kreatív formában, mint amilyen a kezdetekkor rendezett híres makettfesztivál volt.

A Kuplung; kép © romkocsmak.hu

Ahogy az lenni szokott, a hangulat a beszélgetés végére vált a legoldottabbá. Érthető módon az első alkalommal az igazán súlyos és sürgős problémák kerültek az asztalra, ám bízhatunk abban, hogy idővel a nem annyira gyakorlati, sokkal inkább elméleti problémák is a felszínre jutnak. Például az olyan kérdések, mint magának a romkocsmának a fogalma (az „igazi” romkocsmák úgy, mint Jelen, Most, Kuplung, illetve az inkább "művelődési házként" működő Tűzraktér, Fogasház, Szimpla érintkezése), illetve ebből fakadóan annak az egységes hangulatnak a megragadása, amely leginkább összekapcsolja ezeket a tereket. Az este folyamán már pedzegették a résztvevők a romkocsmák jelenségét és jelentőségét (kulturális, szociológiai, gazdasági), így minden jel arra mutat, hogy a jövőben csak mélyebbre jutunk a témában.

budapest, szimpla kert, fogasház, tűzraktér, romkocsmák, kerekasztal a romkocsmákról Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317