Logomain

Európai építészetpolitikusok tanácskoztak Budapesten

By Ongrádi Melinda 2011. május 18. 15:32

szerk at hg dot hu

A hazánk építészetpolitikáját összefoglaló dokumentum még kidolgozás alatt áll.

Az Európai Építészetpolitikai Fórum (European Forum for Architecture Politics, EFAP) célja, hogy párbeszédet teremtsen az épített környezethez, az építészeti kultúrához kapcsolódó területek között. Félévente megrendezett nemzetközi konferenciáját hagyományosan az Európai Uniós Tanácsának elnökségét adó országban tartják; ennek köszönhető, hogy május 4-7. között Budapesten, az Új Városháza Dísztermében zajlott a tanácskozás.

Efap_120130603-19838-1n02arb.gallery

A szervezet megalapításának gondolata egy 1997-es, a holland uniós elnökség idején tartott rotterdami szakmai találkozón vetődött fel. A finn elnökség alatt, 1999-ben javaslat született a fórum létrehozására, majd egy év múlva, 2000-ben megalakult a hálózatot alkotó szervezet, amelynek alakuló ülésén egy határozatot is elfogadtak A városi és vidéki környezet építészeti minőségéről (2001/C73/04). A szervezet három, alappilléreknek is nevezett csoport kommunikációját igyekszik elősegíteni, ezek a hatóságok képviselői (a minisztériumoktól a közigazgatásban dolgozókig), a kulturális intézmények (például építészeti múzeumok, kutatóintézetek) és az építéssel foglalkozó szakemberek szakmai szervezetei.

Az EFAP számos célkitűzést felsorol honlapján. Céljuk, hogy növeljék az építészet és a tervezői szakmák jelentőségét az életminőség javításában, támogassák az építészet és az épített környezet minőségének javítását célzó kezdeményezéseket, politikákat. Feladatuknak tartják továbbá a társadalom fejlődését felismerő, innovatív építészet, városépítés támogatását, és igyekeznek segíteni az építészet ügyét képviselő egyének és szervezetek egymásra találását. A fórum igyekszik elérni, hogy a politika is felismerje: az építészet jelentős szerepet kaphat a fenntartható fejlődésben. Segítik és támogatják az egyes tagországok saját építészetpolitikájának megteremtését.

A budapesti konferenciát megnyitó köszöntőjében Szaló Péter területrendezési és építésügyei helyettes államtitkár kifejtette, hogy az építésügyet felügyelő magyar minisztérium 2007 óta tagja az EFAP-nak. Emellett beszélt a hazai építőipart sújtó nehézségekről, kihívásokról is. Jan Olbrycht, az URBAN Intergroup elnöke és az Európai Parlament Térségi Fejlesztés Bizottságának alelnöke pedig kiemelte: az egyes országokban formálódó különböző politikák célja a gazdasági és környezeti problémák kezelése, az egyik legnagyobb kihívást pedig az egymástól elkülönülő ágazatok széthúzó ereje jelenti. A budapesti konferencia előadásai három témát öleltek fel: az építészetpolitika, a Duna és a fenntarthatóság kérdéseit járták körül. Az egyes tematikák köré csoportosított blokkokat a KÉK Kortárs Építészeti Központ néhány perces gondolatébresztő animációi vezették be, a szuperváros-sorozat tagjai a városi élet egy-egy aspektusára igyekeznek felhívni a figyelmet. A kisfilmek a konferencián a Városháza újrahasznosításával, a közösségi kertekkel és a Margitszigettel foglalkoztak.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az épített környezet lepusztulásának kulturális következményeiről, míg Deutsch Tamás (Regionális Fejlesztési Bizottság) részben már a következő tematikára utalva a Duna stratégiáról és Budapest abban vállalt szerepéről beszélt. A fővárossal foglalkozott Ughy Attila budapesti városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok is, aki kiemelte: a rendelkezésre álló források hiánya miatt Budapest most nem az építés, hanem a tervezés korát éli.

Az első nap délelőttje az Európa, Magyarország, építészetpolitika - Működő szakmapolitikát! témakörbe sorolt előadásokkal telt, amelyek széles kitekintést adtak a témára. Szaló Péter előadásán ismertette a Lipcsei Kartát – a 2007-ben a tagállamok városfejlesztésért felelős minisztereinek megállapodásaként született dokumentum az európai városok fenntartható fejlesztését célozza. Ennek fontos elemeként jelöli meg a közterek fejlesztését, a korszerű infrastruktúra kialakítását. Magyarországon az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) meghonosítása képviseli a Karta elveit, 2007-ben kézikönyv is megjelent ezek készítését segítendő. Eddig 270 hazai város állította össze a dokumentumot, amelynek megléte a fejlesztési források lehívásának is feltétele. Ugyanakkor ezeknek csak mintegy harmada tekinthető valóban jó minőségű, a középtávú stratégiai elképzeléseket rögzítő dokumentumnak. Az előadáson hallhattunk továbbá a minisztérium és a VÁTI által közösen kidolgozott dokumentumról, a klímabarát városok kézikönyvéről, valamint a városfejlesztésért felelős európai vezetők által május 2-án aláírt Budapest Kommünikéről, amelyben az európai városok előtt álló demográfiai és ökológiai kihívásokkal kapcsolatos állásfoglalást rögzítik.

A további előadások foglalkoztak az építészetpolitika európai helyzetével és statisztikáival, illetve a hazai viszonyokkal: megtudhattuk, hogy a magyar építészetpolitika egyelőre csak egyeztetési dokumentum szintjén létezik – ezt a konferencián rendezett pódiumbeszélgetésen több európai szakember véleményezte is -, valamint, hogy jelenleg folyik annak átdolgozása.

A második blokk a Duna és víz tematika köré csoportosulva a Duna Európában betöltött szerepével és jelentőségével, valamint az elfogadásra váró Európai Duna Régió Stratégiával foglalkozott – a témát cikkünk folytatásában járjuk körül. Megvalósult projektek szemléltették a sikeres fejlesztéseket, csakúgy, mint a harmadik, Innováció a fenntarthatóságért című témacsoport előadásain.

A konferencia résztvevői több tematikus építészeti sétán és kiállításokon ismerkedhettek a közelmúlt budapesti fejlesztéseivel, míg a konferenciának helyet adó Új Városháza épületének történetével Ráday Mihály ismertette meg a hallgatóságot.

budapest, építészetpolitika, fenntartható város, efap, európai építészetpolitikai fórum konferencia Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317