Logomain

Megoldódik Breuer Marcell legismertebb épületének sorsa

By Kovács Dániel 2011. május 16. 10:26

szerk at hg dot hu

A Metropolitan Museum of Art (Met) veszi át a Whitney Museum híres, Breuer Marcell tervezte épületének kezelését 2015-ben.

A Metropolitan Museum of Art (Met) veszi át a Whitney Museum híres, Breuer Marcell tervezte épületének kezelését 2015-ben, amikor az eredeti tulaj a Meatpacking Districtben készülő Renzo Piano-féle új otthonba költözik át. Az alku a hírt közlő New York Times szerint mindkét intézménynek előnyös, hiszen a Whitney megnyugodhat a híres Breuer-épület sorsa felől, a Metnek pedig végre lesz helye bemutatni modern és kortárs gyűjteményét.

Whitney20130603-19838-1knxi8n.gallery

Az amerikai művészetekkel foglalkozó Whitney már évek óta tárgyalt különféle nonprofit szervezetekkel a Madison sugárút és a 75. utca kereszteződésénél álló, 1963-66 között emelt ház sorsáról. A Breuer Marcell és Hamilton P. Smith által tervezett, jellegzetes formájú házat az új helyre költöző múzeum ugyanis nem tudja finanszírozni. Korábban azt is fontolóra vették, hogy kereskedelmi célokra adják át az épületet, de ennek az intézmény fő mecénása, a Lauder-birodalom feje, Leonard A. Lauder 2008-ban megálljt parancsolt a múzeum történetének legnagyobb, 131 millió dolláros adományával, amelynek egyetlen kitétele a Breuer-épület kulturális célokra való megóvása volt. A Mettel való egyezséget egyébként szintén Lauder kezdeményezte, neve a 2011 elején felmerült több opció között is szerepelt.

A most kötött egyezmény 2015-től legalább nyolc évre biztosítja az épület jövőjét; a Met nemzetközi modern és kortárs kollekciójának legszebb darabjait mutatják majd be itt, néhány saroknyira csupán a Central Park szélén fekvő főépülettől. Az épület a Whitney birtokában marad, a Met a fenntartási költséget fedezi majd, amely éves szinten körülbelül hárommillió dollárra rúg.

A Whitney hétemeletes, új épületének alapkövét néhány nap múlva helyezik el az elmúlt években roppant divatossá lett Meatpacking Districtben. Az elmúlt hét alatt ez már a második komoly ingatlanügy New York kulturális életében; legutóbb az Amerikai Népművészeti Múzeum alig tízéves épülete került a szomszédos múzeumóriás, a MoMA tulajdonába, miután eredeti tulajdonosa már nem tudta fenntartani.

építészet, new york, múzeum, örökségvédelem, breuer marcell, amerika, kulturális épület, whitney museum, modern építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317