Logomain

Sarkos minimál Szentendrén

By Ongrádi Melinda 2011. május 16. 09:57

szerk at hg dot hu

Architema-villa-0420130603-19838-7ww0mj.gallery

szentendreivilla1

Architema-villa-0720130603-19838-1qzdg3s.gallery

szentendreivilla2

Architema-villa-0820130603-19838-e3te5w.gallery

szentendreivilla3

Szentendre_helyszinrajz20130603-19838-7s4z2e.gallery

Szentendrei villa Kuknyó Lajos helyszínrajz

Architema-villa-0120130603-19838-k7iwvq.gallery

Szentendrei villa - délnyugati homlokzat

Architema-villa-0220130603-19838-1jq3pqh.gallery

Szentendrei villa - délnyugati és északnyugati homlokzat

Architema-villa-0320130603-19838-apyr16.gallery

Szentendrei villa - bejárat

Architema-villa-0520130603-19838-v1b0rb.gallery

Szentendrei villa - üveghomlokzat és terasz

Architema-villa-0620130603-19838-emigfu.gallery

Szentendrei villa - üveghomlokzat és terasz

Architema-villa-0920130603-19838-s4kpux.gallery

Szentendrei villa - az étkező a gránitfallal

Architema-villa-1020130603-19838-tj8qmq.gallery

Szentendrei villa - az étkező a gránitfallal

Architema-villa-1120130603-19838-hk3q0q.gallery

Szentendrei villa - konyha

Architema-villa-1220130603-19838-65alll.gallery

Szentendrei villa - egyedileg készített asztal

Architema-villa-1520130603-19838-1bdgnzz.gallery

Inspiráció

Nyito20130603-19838-1d05ipr.gallery

Szentendrei villa nyitó

Szentendre_furdoszoba20130603-19838-xid5gu.gallery

Szentendrei villa - fürdőszoba

Bőr falburkolat és az étkező-nappali teret elválasztó gránitfal teszi fel az i-re a pontot.

Családi házas és üdülőövezet találkozásánál, a modern építészet jegyében épült fel a környezettel különösen harmonikus egységet mutató hófehér villaépület. Az elegánsan letisztult, minden részletében mívesen kivitelezett ház ritka odafigyeléssel, aprólékos gondossággal készült, a tájolástól egészen az egyedileg készíttetett bútorokig.

Az igényes végeredményt az is lehetővé tette, hogy a tervezés mellett a kivitelezés folyamatát is szorosan kézben tarthatta az építész. A tervezővel, Kuknyó Lajossal beszélgettünk arról, hogyan sikerült létrehozni a környezet-épület-belső tér tökéletes harmóniáját.

A környezet szinte idilli: az üdülőövezeti besorolású telek DK-i tájolású, panorámával a Dunára. Korábban csak egy fabódé állt a szépen gondozott, értékes fákban gazdag területen. Az alacsony beépíthetőség miatt a környékre nem jellemző a mai kertvárosokban gyakran tapasztalható nyomasztó zsúfoltság, amikor egymást érik a telket szinte teljesen elborító épületmonstrumok. A tervezés és építkezés során is kiemelten ügyeltek a környezeti szempontokra: az értékes faállományból mindössze egyetlen fenyőfát kellett kivágni. Az összefüggő zöldfelület egységét a közterületről megközelíthető terepszint alá helyezett garázs sem bontja meg.

„Nagyon fontos volt a tájba illesztés – én ezt a fajta szemléletet hívom organikus építészetnek, a formai jegyeket kihangsúlyozó irányzattal szemben egyfajta makro-organikus szemléletmódnak” – vallja a Svédországban ökoépítészetet tanult tervező. „Itthon az igazi természetvédő, ökologikus megrendelői szemlélet nem létezik. Mi leginkább a tudatos, hosszú távra átgondolt tervezéssel, például a megfelelő tájolással, valamint egyes anyagok körültekintő kiválasztásával igyekeztünk alkalmazni ezt a megközelítést. Ennek köszönhető például, hogy az épületben a nagyméretű üvegfelületek ellenére sem kellett a klímát használni.” A beépített speciális üvegszerkezet 60 százalékkal csökkenti a bejutó reggeli napfény hőenergiáját, a magasabban járó nap sugárzását azonban már felfogja az előtető.

A belső térben a természetes anyagok dominálnak: a parketta mellett olyan különleges anyagokkal találkozhatunk, mint a belső ajtók és falak burkolataként alkalmazott bőr, illetve a nappali és étkező terét elválasztó gránitfal. Utóbbi helyett először áttetszően sejtelmes, átvilágított kőfalat szerettek volna alkalmazni, azonban az Olaszországban elkészítendő darabra túl sokáig kellett volna várni. „A kő rendkívül nemes anyag, amely esetünkben az élet eredetét jelképezi” – vázolja Kuknyó Lajos a gránittömb szimbolikus jelentését. „Az eredeti elképzelés szerinti sejtelmesen derengő tömb a ház lelkét testesítette volna meg. Végül a megvalósult gránittömb színeivel és mintáival kiterjesztette és szorosabbra fűzte az épület és a környező táj kapcsolatát.”

Egyedi módon készültek a nyílászárók is, a rozsdamentes acél profilokat külföldről szerezték be, és az építész által kitalált és megtervezett módon itthon állították elő belőlük a hőhídmentes nyílászárókat. Az egyedi munkák miatt az építés viszonylag lassú volt, mivel sok kísérletezésre volt szükség a folyamat közben. Minden nagy odafigyeléssel, gondossággal jött létre. A berendezés elemei, az ülőbútorokat kivéve, szintén egyedileg az építész által megtervezett és legyártatott darabok. „Lehet ugyan kapni szép darabokat, ha meg is tudja azokat fizetni az ember, de nem biztos, hogy azok ehhez a házhoz és a kitalált koncepcióhoz illenek. A bútoroknál fontos volt, hogy légiesek legyenek, lebegjenek a térben. Egyedileg gyártották le például az asztalokat; a polírozott rozsdamentes acélból készült lábak szinte eltűnnek, az asztallap mintegy úszik a térben.”

A ház fontos jellegzetessége a nagyméretű tetőterasz is, amely az emeletre is felcsempészi az épületet körbeölelő parkot, megteremtve a felső szinti szobák kertkapcsolatát.

„A megrendelőkről ma általában elmondható: bár van igény a minőségre, nincsenek tisztában azzal, mi is az valójában. Nem elegendő csupán beletenni a házba a drága anyagokat. A tér megfelelő megfogalmazása, a részletek anyaghoz, stílushoz illő kialakítása, valamint a teljes épület és tágabb környezetének is a megfogalmazása, azaz a komplex gondolkodás teremthet minőséget. Ez a komplexitás és az erre való törekvés hiányzik itthon. A modern, egyszerű vonalú házaknál még nagyobb szükség van az igényességre, hiszen itt nincs díszítés, amely megvezeti a szemet. Sokszor önmagában a felhasznált anyag, valamint az anyagból létrehozott tér a fő éke ezeknek az épületeknek.”

A tervező, akihez egyébként közel áll a modern és Mies van der Rohe munkássága, jelenleg is dolgozik egy hasonló szellemiségű épületen.

Tervező, kivitelező: Kuknyó Lajos/Architéma Kft, www.architema.net
Fotók: Bujnovszky Tamás

minimál, magyar építészet, szentendre, villa, modern, szentendrei villa, kuknyó lajos, architéma kft. Icon_print

szentendreivilla1

szentendreivilla2

szentendreivilla3

Szentendrei villa Kuknyó Lajos helyszínrajz

Szentendrei villa - délnyugati homlokzat

Szentendrei villa - délnyugati és északnyugati homlokzat

Szentendrei villa - bejárat

Szentendrei villa - üveghomlokzat és terasz

Szentendrei villa - üveghomlokzat és terasz

Szentendrei villa - az étkező a gránitfallal

Szentendrei villa - az étkező a gránitfallal

Szentendrei villa - konyha

Szentendrei villa - egyedileg készített asztal

Inspiráció

Szentendrei villa nyitó

Szentendrei villa - fürdőszoba

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317