Logomain

A Dunából is sört főztünk – egy várostörténeti biciklitúra tanulságai

By Chilembu Krisztina 2011. május 10. 09:52

szerk at hg dot hu

Emlaktabla_120130603-19838-g4smsx.gallery

Várostörténeti bringatúra 1

Emlektabla_220130603-19838-12ycguu.gallery

Várostörténeti bringatúra 2

Saly_noemi20130603-19838-tnj8jm.gallery

Várostörténeti bringatúra Saly Noémi

Fortepan_serfozde20130603-19838-dw75g7.gallery

Serfőzde

Fortepan_vaci_utca20130603-19838-158od4b.gallery

Váci utca

Rendhagyó várostörténeti biciklistúra során derült fény a város és a budapesti emléktáblák titkaira.

Budapest épületein számos elfelejtett, megfakult emléktábla található; általában elmegyünk mellettük anélkül, hogy tudnánk, ki és miért készítette őket. Pedig fontos szerepet játszanak saját „Budapest-identitásunk” és a városhoz való viszonyunk szempontjából. Az Ember a Városban Alapítvány és a Varosfigyelo.hu tematikus városi műhelymagazin rendhagyó biciklis túrát szervezett május 4-én. A résztvevők megtisztították az emléktáblákat, Saly Noémi várostörténész, az Ember a Városban Alapítvány Think Tank tagja pedig mesélt a főváros múltjának kevésbé ismert eseményeiről, a domborművekhez kapcsoló eseményekről, épületekről és személyekről. A történelmi tények és adatok, írásos források mellett korabeli „városi legendák” is elhangzottak.

A mintegy 2 és fél órás várostörténeti biciklis túra a Kossuth Lajos u. 20. szám alól, az egykori Hatvani Kapu helyéről indult. A létrával, vödrökkel és kefékkel érkező csapat egyáltalán nem volt feltűnésmentes, néhány járókelő is csatlakozott egy-egy érdekes történet erejéig az önkéntesekhez. 

„A mentális térképemen sokfajta tájékozódási pont lehet: sarki közért, kedvenc kávézóm, kedvenc boltom, barátaim lakása, buszmegállók, metrólejáratok és néhány fontos épület, hely: Bazilika, Lánchíd, Margitsziget” – mondta Kravalik Zsuzsa, a Varosfigyelo.hu főszerkesztője, a biciklitúra egyik szervezője. „Emellett azonban az otthonosság érzéséhez az is hozzátartozik, hogy átéljük a város kontinuumát. Ismerjük azoknak az embereknek az életét, akik ha nem is ugyanazt az utcakövet koptatták, de ugyanazokat az utcákat járták. Az emléktáblák valóban arra emlékeztetnek, hogyan működött a város 100-200 vagy akár csak 50 évvel ezelőtt. Egyszerű tájékozódási pontok, amelyek segítenek szeretni, megérteni a várost” – tette hozzá.

Városkapuk és tragédiák

A túra első állomása, a Hatvani kapu az egykori pesti városfal utolsóként, 1808-ban lebontott része. A városfal Mátyás király idején mindössze 55 hektárnyi területet határolt, a mai Deák Ferenc utca-Károly körút-Múzeum körút-Kálvin tér-Vámház körút vonalán állt. Saly Noémi kiemelte, hogy az egykori városkapuk a mai napig meghatározzák az egyes kerületek fejlődését, arculatát: a Hatvani Kapun át érkeztek a városba a Felvidékről és északról érkező gyapjúkereskedők, így a későbbi Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út sokáig textilüzleteiről volt híres. A Váci kapu a Bécs és Pozsony felől érkező árukat fogadta, ezért a Váci utca a mai napig az egyik legfontosabb bevásárló utca. A Hatvani Kapu Újvilágnak nevezett környéke egyébként kétes hírű vendéglátóhelyeiről és szűk sikátorairól is nevezetes volt.

Innen csak néhány méterre található Semmelweis Ignác emléktáblája. A várostörténész felelevenítette az orvos munkásságának jelentőségét: ő fedezte fel, hogy a gyermekágyi láz nem más, mint hullamérgezés, az orvosok ugyanis boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mentek át a szülészeti osztályra, és látták el az anyákat; Semmelweisnek sikerült 1 százalék alá szorítania a gyermekágyi lázban elhunytak arányát. Saly Noémi kitért a Semmelweis halálos betegségére vonatkozó legújabb kutatásokra: egy gyermekágyi lázban elhunyt vérbajos asszony boncolásakor megsérült az orvos keze, ennek a balesetnek a következményeként élete utolsó éveiben elmezavarban szenvedett.

A következő állomás az Egyetem tér melletti, az 1838-as nagy pesti árvíz áldozatainak emléket állító dombormű volt. A jeges árvízben 22 ezren vesztették életüket, 50-60 ezren váltak hajléktalanná, Pest házainak mindössze a 25 százaléka maradt ép. Volt, ahol 2 és fél méter magasan állt a víz. Kevesen tudják, hogy a mentésben nemcsak Wesselényi Miklós vett részt aktívan, az egykori Szarvas kávéház (ma Aranyszarvas Étterem) kávésa menedékkel és forró italokkal várta a mindenüket elvesztett embereket.

A Királyi Pál utca túloldalán található a névadó domborműve. Királyi Pál (1821-1892) publicista, országgyűlési képviselő és főjegyző kulturális életben betöltött szerepét kevesen ismerik, pedig a Zeneakadémia, a Népszínház és az Országos Dalár Egyesület egyik ötletgazdája volt, és neki köszönhetjük, hogy Liszt Ferenc a magyar Zeneakadémia professzora lett.

A Dunából is sört főztek

Rövid tekerés, és megérkezünk a Sörház utca falán látható táblához. Régi hagyományt elevenít fel a mozaikokból álló emléktábla: a honfoglaló magyarok is fogyasztottak sört, az első írásos emlék pedig, amelyben a sör szerepel, egy 12. században élt középkori asszony végrendelete volt, aki azt kérte, rokonai „seres” torral emlékezzenek földi pályafutására. Az első serfőző céhek a 16. században alakultak meg, mert saját fogyasztásra bárki főzhetett magának sört.

Az 1843-ban hatályba lépett Pesti Serrendtartás (az 1840-es ipartörvény után) minden pesti polgár számára szabaddá tette a sörfőzést. Schmidt Péter a kőbányai alagútrendszerben érlelte a sört, a Ferihegy névadója, Mayerffy Ferenc pedig a Lipót utcai (mai Váci utca) serfőzdét vette bérbe. A sörüzemek eleinte a Duna partján sorakoztak, mert a folyó akkor még kevésbé szennyezett vizét használták, aztán rájöttek, hogy a kőbányai forrásvizek felhasználásával sokkal jobb minőségű sört lehet főzni. A magyar sör fokozatosan kiszorította a piacról az import bajor és cseh söröket, 1914-ben pedig összesen 69 sörgyár épült, hárommillió hektoliteres össztermeléssel.

A túra végén három, a város történetében meghatározó alkotó, Kádár Béla, Babits Mihály és Krúdy Gyula emléktáblája is megszabadult a portól.

budapest, bicikli, sörgyár, történelem, saly noémi, ember a városban alapítvány, emléktábla, varosfigyelo.hu, várostörténész, sörfőzés, hatvani kapu, mayerffy ferenc, királyi pál, semmelweis ignác Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317