Logomain

Újabb rekorderek Párizsban és Londonban

By Kovács Dániel 2011. május 2. 10:20

szerk at hg dot hu

Tour_first20130603-19838-321tta.gallery

A Kohn Pedersen Fox tervei alapján felújított párizsi Tour First

Cikk20130603-19838-8oyy6u.gallery

A londoni Heron Tower a városképben

Cikk220130603-19838-sss53f.gallery

A londoni Heron Tower a városképben

Index20130603-19838-1slktxw.gallery

A londoni Heron Tower a városképben index

Nyugat-Európa metropoliszai is kezdenek éledezni a gazdasági válság után. Párizsban befejeződött a város legmagasabb tornya, a Tour First rekonstrukciója, a londoni City pedig új csúcstartót ünnepel a 230 méteres Heron Tower „személyében”.

Nyugat-Európa metropoliszai is kezdenek éledezni a gazdasági válság után. Párizsban befejeződött a város legmagasabb tornya, a Tour First rekonstrukciója, a londoni City pedig új csúcstartót ünnepel a 230 méteres Heron Tower „személyében”.

A párizsi Défense-negyed régi-új felhőkarcolója 1974-ben épült az UAP biztosítótársaság számára, Michel Stenzel, Pierre Dufau és Jean-Pierre Dacbert tervei alapján. Háromágú csillagra emlékeztető alaprajzán 159 méteres felépítmény magasodott. Amikor az AXA megvásárolta az UAP-ot 1996-ban, a torony is nevet váltott. Az épület 300 millió eurós rekonstrukciója, amit tán helyesebb átépítésnek nevezni, 2007-ben indult az amerikai Kohn Pedersen Fox építésziroda bevonásával. (Ez az építésziroda tervezi többek közt Kína leendő rekorderét, a Shanghai Towert is.) Az nemrég befejeződött átváltozás teljes, hiszen nemcsak a szerkezetet erősítették meg, de megtoldották az épület magasságát is: a most 231 méteres torony Franciaország legnagyobb felhőkarcolója lett, megelőzve az eddigi csúcstartó Tour Montparnasse-t. Az ennek megfelelően Tour First névre átkeresztelt épület vadonatúj üveghomlokzata mögött 86 707 négyzetméteres alapterület rejlik. A Buoygues leányvállalata által kivitelezett helyreállítást a fenntarthatóság francia minősítési rendszere, a Haute Qualité Environnementale is elismerte.

A londoni City új büszkesége, a Heron Tower első lakói márciusban költöztek be. A címe után 110 Bishopsgate néven is emlegetett épület 230 méter magasra nyúlik, ha 28 méteres antennáját is beszámítjuk. Ezzel a Norman Foster híres Uborkájának szomszédságában álló torony a City legmagasabb és London városának harmadik legmagasabb épülete (a városban megelőzi a Canary Wharfon álló 1 Canada Square, illetve a Renzo Piano tervei szerint jelenleg is épülő Shard London Bridge).

Az ugyancsak a Kohn Pedersen Fox által tervezett Heron Tower még 2002-ben kapott építési engedélyt, 183 méteres magassággal. A Szent Pál katedrális közelsége miatt már ez is tiltakozáshoz vezetett, különösen az English Heritage örökségvédelmi szervezet emelte fel hangját. Az építkezés nem indult meg, három év múlva viszont a befektető a tervek módosítását kezdeményezte, a torony így nyerte el végleges magasságát; az átdolgozott verzió 2006-ban kapott építési engedélyt, és négy év alatt el is készült.

A torony visszafogott homlokzatai mögött a londoniak több látványosságnak is örülhetnek. A márvánnyal borított, többszintes előcsarnok már most híressé vált, az épület látványliftekkel megközelíthető 38-40. emeletein pedig nyilvános étterem és bár nyílik majd. A torony homlokzatát napelemekkel szerelték fel, jórészt ennek köszönhető a brit BREEAM minősítési skálán elért kiváló fokozata.

A Heron Tower csak az első, igaz, nehezen elkészült lépcsőfoka egy nagyobb fejlesztésnek; a tervek szerint a szomszédságában hamarosan elkészült egy Four Seasons Hotel, a város első hatcsillagos szállodája.

építészet, felhőkarcoló, london, Kohn Pedersen Fox, párizs, rekord, európa, kortárs építészet, heron tower, tour first Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317