Logomain

Pannon dózer: ingatlanos nagyágyúk a Kárpát-medencéből

By Kovács Dániel 2011. április 25. 10:57

szerk at hg dot hu

Esplanada20130603-19838-17i6sn0.gallery

Az Esplanada terve, Bukarest. Építész: Murphy & Jahn

Sauk_city20130603-19838-mj7bwt.gallery

A Haraszthy Ágoston által alapított Sauk City (Wisconsin) egy 1883-as térképen

Watergate20130603-19838-8xuc23.gallery

A Watergate-komplexum részlete, Washington, USA

Cosmos20130603-19838-2qtpgk.gallery

Cosmos Hotel, Moszkva

Hollo20130603-19838-7oxuag.gallery

A One Bayfront Plaza, illetve a Sonesta Mikado Hotel Miami látványtervei

World_financial_center20130603-19838-h9a05u.gallery

A World Financial Center épületegyüttese New Yorkban

Emonika20130603-19838-utqotb.gallery

A TriGránit fejlesztésében épülő ljubljanai Emonika City Center látványterve

Index20130603-19838-13tgv9.gallery

ingatlanfejleszt index

Westend_city_center_budapest_small_pic_20130603-19838-1uaxe8.gallery

WestEnd City Center, Budapest

Hét magyar vagy magyar származású ingatlanfejlesztő, aki átformálta a világot.

A külföldre szakadt tudósokat, művészeket gyakran emlegetjük büszkén hazánk fiai között, az ingatlanfejlesztők azonban eddig ritkán kapnak ilyen típusú elismerést. Pedig magyar származású üzletember bábáskodott a párizsi Montparnasse-torony vagy a washingtoni Watergate-irodaház születésénél is. Összeválogattunk hát hét olyan magyar vagy magyar származású üzletembert, akik vagyonukat kisebb-nagyobb mértékben az ingatlanfejlesztésnek köszönhetik, és akik életútját annak ellenére érdemes ismerni, hogy beruházásaik nem minden esetben kívánkoznak az építészeti tankönyvek lapjaira. (De olykor még ez is előfordul!)

Agoston Haraszthy (1812-1869)

A Haraszthy Ágoston által alapított Sauk City (Wisconsin) egy 1883-as térképen. Kép: Wisconsin Historical Images, flickr.com 

A nemesi családba született (Mokcsai előnevű) Haraszthy Ágostont nehéz mai szóval ingatlanfejlesztőnek nevezni – pedig ő alapította meg Wisconsin állam első telepesfalvát, és őt tekintik a kaliforniai borkultúra megalapozójának. Bár 1833-ban Magyarországon megnősült és később hat gyermeket nemzett, egy rokonával, Fischer Károllyal 1840-ben Haraszthy az Egyesült Államokba utazott, befektetési lehetőségek után kutatva. Wisconsinban nagyobb területet vásárolt és települést alapított, amelyet magyar névre, Széptájnak keresztelt (később Westfield, majd Sauk City névre keresztelték a ma is létező kisvárost). 1842-ben rövid időre visszatért Magyarországra, könyvet írt amerikai kalandjairól, majd szüleivel és családjával együtt végleg kitelepült. Hét évig Wisconsin államban kezdett különféle befektetésekbe egy angol partnerrel, majd 1849-ben az aranyláz hatására Kaliforniába költözött.

San Diegóban számos üzleti vállalkozása között a telekfelvásárlás és az ingatlanfejlesztés is szerepelt, amivel azonban örökre beleírta magát az állam történetébe, az az 1856-ben San Franciscótól északra alapított Buena Vista („jó kilátás”) borászat. Ez Kalifornia állam legrégebbi, ma is működő kereskedelmi borászata. Az itt épített, itáliai stílusú Haraszthy-villa nagy eseménye volt Ágoston két fiának házassága a környéken igen befolyásos Vallejo-család lányaival (a kettős családnevet Magyarországon egy etyeki borászat őrzi). 1868-ban a kalandvágyó Haraszthy Nicaraguába költözött, ahol szintén birtokot vásárolt. 1869-ben egy krokodiloktól hemzsegő folyóba zuhant; testét sosem találták meg.

Nicholas Salgo (1914-2005)

A Watergate-komplexum részlete, Washington, USA. Kép: El Julián Sorel, flickr.com

A kis Miklós már születése után konfliktusba keveredett az oroszokkal, papája ugyanis a háború után hadifogságba került, és csak évek múltán jutott haza. Eleinte a mérnöki tanulmányok vonzották, de végül jogi diplomát szerzett a budapesti egyetemen. Ezután Genfben dolgozott a Salvaj & Cie. nevű cégnél, amely az ő irányításával váltott a jövedelmezőbb ingatlanfejlesztésre. Következő munkahelyén, az amerikai Webb & Knapp cégnél életreszóló barátot szerzett a neves építész, I. M. Pei személyében. Számos befektetési és üzlete közül Salgo a washingtoni Watergate-komplexum kapcsán vált igazán ismertté. Az ügyletben a beruházó itáliai társaságot, a részben vatikáni tulajdonú Società Generale Immobiliarét képviselte (a cégnek egyébként a főépítész, Ács Gábor is magyar származású volt).

A Watergate felépülését követő botrányokból Salgót egy kinevezés szabadította ki: 1983-86 között az USA budapesti nagyköveteként dolgozott. Ekkor kezdeményezte a második világháborúban emberek ezreit megmentő, majd az oroszok által elhurcolt svéd követ, Raoul Wallenberg szobrának újraállítását. Ekkor kezdett magyar műtárgyak gyűjtésébe is. 350 darabos, a legismertebb hazai festők (többek közt Szinyei-Merse Pál, Munkácsy Mihály, Moholy-Nagy László vagy Mednyánszky László) munkáiból álló kollekcióját halála után, 2006-ban a New Brunswick-i Rutgers Egyetem múzeumának adományozták.

George William Vari (1923-2000)

Cosmos Hotel, Moszkva. Kép: Ed Yourdon, flickr.com

Az 1923-ban született Vári György jogi, mérnöki és gazdasági stúdiumokon vett részt, majd az 1956-os forradalmat követően emigrált Kanadába. Ott sikeres ingatlanfejlesztőként komoly vagyont halmozott fel; a legismertebb, általa koordinált beruházások közül kiemelkedik a párizsi Tour Montparnasse, a moszkvai Hotel Cosmos, illetve az 1967-es montréali EXPO hat pavilonja. Vari igazi filantróp volt: feleségével, az ugyancsak magyar származású Helennel számos kanadai intézménynek adományoztak nagyobb összegeket. Viseli nevüket egyetemi csarnok, orvosi laboratórium, de ösztöndíj is. E tevékenységéért a házaspárt a francia Becsületrenddel tüntették ki, és George Vari megkapta az Order of Canada elismerését is.

Peter Munk (1927- )

WestEnd City Center, Bukarest. Kép: TriGránit

Munk tehetős családba született Budapesten, a náci uralom elől azonban tinédzserként menekülnie kellet: szüleivel együtt a híres Kasztner-vonaton utazott Svájcba. 1952-ben már Torontóban diplomázott elektromérnökként – tanulmányait saját maga finanszírozta. A technika helyett azonban Munk az üzlet világába vetette bele magát. Első komoly sikerét az 1958-ban alapított, hangrendszereket forgalmazó Clairtone Sound Group hozta meg, világhírét viszont a világ legnagyobb aranybánya-vállalatának, a Barrick Goldnak köszönheti.

Az ingatlanpiacon legjelentősebb befektetése a Trizec Properties volt, amelynek alapítójaként és ügyvezetőjeként is dolgozott, amíg a vállalatot 2006-ban el nem adta. Demján Sándor üzlettársaként és a Trigránit résztulajdonosaként több magyarországi beruházásban, például a Westend City Center felépítésében is szerepet vállalt, valamint a bukaresti Esplanada projekt előkészítésében. Akárcsak Vári, Kanadában Munk is filantrópként ismert; 1992-ben létrehozott alapítványa eddig százmillió dollárt fordított jótékonykodásra.

Tibor Hollo (1928- )

A One Bayfront Plaza, illetve a Sonesta Mikado Hotel Miami látványtervei. Kép: Florida East Coast Realty

Miami egyik legismertebb és legsikeresebb ingatlanfejlesztője, Tibor Hollo 1948-ben üres zsebbel érkezett az Egyesült Államokba Magyarországról. 1954-ben alapította meg ingatlanvállalkozását Florida East Coast Realty néven. Az egyszemélyes vállalkozásból a környék meghatározó cége nőtt ki, amely 2009-re túl volt ötmillió megépített négyzetméteren, családi házak, lakóparkok, tornyok, kormányzati épületek, kereskedelmi központok tucatjain. A város Brickell nevű negyedében Hollo cége építette fel Miami első felhőkarcolóját 1972-ben; telekvásárlásaival és fejlesztéseivel Hollo nem kis szerepet játszott a város nyolcvanas évekbeli reneszánszában. A fáradhatatlan üzletember manapság is dolgozik. 2007-ben készült el a cég Opera Tower nevű, 60 emeletes lakótornya, a következő fejlesztések közül pedig a 320 méteres One Bayfront Plaza, illetve az extravagáns külsejű Sonesta Mikado Hotel Miami emelkedik ki. Miami városa és a Greater Miami Host Committee 2010-ben Hollót a „Global Citizen of the Year” címmel tüntette ki.

Paul Reichmann (1930- )

A World Financial Center épületegyüttese New Yorkban. Kép: wikipédia

Reichmann Sámuel egy kis magyarországi falucskából származott, de a két világháború között Bécsben szerzett vagyont tehetséges kereskedőként. Hat gyermekével, köztük a második legfiatalabb Paullal hajszál híján úszták meg a deportálást: az Anschluss napján épp Magyarországra utaztak, mert Sámuel apja agyvérzést kapott. A család ezt követően Magyarországról Párizsba, majd Algériába menekült. Később a fivérek mindegyike, így a Nagy-Britanniában és Izraelben tanult Paul is Kanadában telepedett le, ahol közösen építették fel és irányították az ország egyik legnagyobb ingatlancégét Olympia & York néven. Az ötvenes években alapított O&Y olyan beruházásokkal dicsekedhetett, mint a New York-i World Financial Center, a torontói First Canadian Place vagy a nyolcvanas évek végén a világ legnagyobb beruházásának számító londoni Canary Wharf. A kilencvenes évek elejére azonban a szerencse elszállt, Paul 1992-ben lemondani kényszerült a vezérigazgatói posztról, az Olympia & York pedig 1993-ban csődeljárás alá került.

Demján Sándor (1943- )

A TriGránit fejlesztésében épülő ljubljanai Emonika City Center látványterve. Kép: TriGránit

Egyes felmérések szerint Magyarország leggazdagabb embere. Demján Sándor 1965-ben diplomázott a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán. Vagyonát a Skála áruházlánc 1973-as, majd a Magyar Hitelbank 1986-os létrehozásával alapozta meg, 1990 óta pedig főleg az ingatlanpiacon tevékenykedik. A Közép-Európai Beruházási Társaság vezetőjeként a nevéhez fűződik az 1996-ban megnyitott, Finta Sándor tervezte Bank Center, valamint az ugyanebben az évben átadott Pólus Center, Budapest első amerikai típusú mallja.

1996-ban Demján a szintén általa létrehozott TriGránit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója lett; ma elnök. A cég mára a legjelentősebb, külföldön is tevékenykedő magyar ingatlanfejlesztő. Itthon legfontosabb beruházásai a Westend City Center, illetve a Nemzeti Színház környékén máig alakuló Millenniumi Városközpont, ahol mostanában a K&H Bank új székháza épül. 2000-ben Pozsonyban, 2005-ben a lengyelországi Katowicében nyitott a Westendhez hasonló bevásárlóközpontokat; egy hasonló előkészítése folyik a ljubljanai pályaudvar szomszédságában is. A TriGránit beruházásában épült fel Zágráb új sportcsarnoka, valamint az etyeki Korda Sándor Filmstúdió. A 2003-ban Budapest díszpolgárának választott üzletember ugyanebben az évben megalapította a Prima Primissima-díjat, egy kétmilliárd forintos törzsvagyonú alapítvány létrehozásával.

A hg.hu korábbi cikkeit magyar származású, külföldön híressé vált építészekről, grafikusokról, divattervezőkről és designerekről ld. az ajánlóban, alant.

építkezés, építészet, ingatlan, demján sándor, trigránit, agoston haraszthy, nicholas salgo, george vari, peter munk, tibor hollo, paul reichmann Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317