Logomain

Várfelújítás és megszépülő belváros Kőszegen

By Ongrádi Melinda 2011. április 16. 11:07

szerk at hg dot hu

Koszeg_belvaros_helyszinrajz_220130603-19838-mhexxj.gallery

Kőszeg belvárosának felújítása

Jurisics_ter_cikkbe20130603-19838-7f6lei.gallery

A felújított kőszegi Jurisics tér látványterve

Schneller_utca_cikkbe20130603-19838-15i7r9i.gallery

A Schneller utcai park látványterve

Jurisics_ter_120130603-19838-1qsqubj.gallery

A kőszegi Jurisics tér éjszaka

Jurisics_ter_220130603-19838-kwlt31.gallery

A kőszegi Jurisics tér

Koszegi_var20130603-19838-1i34v53.gallery

A kőszegi vár

Uveglepcso_var20130603-19838-18aqh6m.gallery

Üveglépcső a kőszegi várban

120130603-19838-w98pz7.gallery

Kőszeg belváros térrendezés - Jurisics tér látványtervek

220130603-19838-1l8nyh3.gallery

Kőszeg belváros térrendezés - Jurisics tér látványtervek

320130603-19838-17buzys.gallery

Kőszeg belváros térrendezés - Jurisics tér látványtervek

420130603-19838-rbfj3o.gallery

Kőszeg belváros térrendezés - Schneller utca látványtervek

520130603-19838-l6qp9o.gallery

Kőszeg belváros térrendezés - Schneller utca látványtervek

Nyito20130603-19838-1gmqje4.gallery

Kőszeg belváros térrendezés galéria

A beruházásokkal a nyugat-dunántúli város egyik legfontosabb célja a turizmus élénkítése.

Az uniós támogatásoknak köszönhetően számos hazai település kap lehetőséget köztereinek megújítására. Nem marad ki a sorból Kőszeg sem, ahol több mint 600 milliós összértékben zajlik a beruházás, amelynek keretében megújulnak a belváros közterei. A beavatkozás legfontosabb célja olyan „élő terek” létrehozása, amely helyi lakosokat és a turistákat egyaránt kiszolgálja. A projekttel párhuzamosan zajlik a Jurisics vár közel 950 milliós értékű rekonstrukciója is, amelynek keretében látogatóbarát, interaktív kiállítások megrendezésére alkalmas tereket hoznak létre, funkcionálisan és műszaki szempontból is korszerűsítik a létesítményt.

„Kőszeg kitörési pontja a turizmus lehet” véli Rimányi Krisztina projektvezető. „Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel egy vonzó városkép kialakítása, ennek jegyében zajlanak a beruházások.” A hangsúly ennek köszönhetően a történeti értékek megőrzésére került. A belvárosi közterek megújításának fő célja a korábban felújított Fő tér tehermentesítése, a belváros életének megélénkítése, míg a Vár rekonstrukciójával azt szeretné elérni a város, hogy legyen egy „turisztikai vezérterméke”, azaz olyan kulcsfontosságú létesítménye, amely önmagában is képes a turisták városba vonzására.

A köztér-megújítási projekt (tervezők: Mangliár László és Takács András) alapvetően három területen jelent beavatkozást: a háromszögletű Jurisics téren, az abból kiinduló, középkori házakkal szegélyezett utcákon (Városház, Schneller, Rajnis, Táblaház utca, illetve a Chernel utca egy szakasza), illetve a bencés székház mögötti zöldfelületen. A felújított közterek több helyen határosak régészeti területtel, és egészét tekintve védet műemléki területnek számítanak, ezért a munkák alatt folyamatos régészeti szakfelügyeletre van szükség. A munkálatok során cserélik a közműveket, és a közterek új burkolatot kapnak.

A jelenlegi térburkolatok meglehetősen vegyes képet mutatnak: aszfaltburkolat, keramitszegélyű járdák, bazalt kiskockakő és cáki palakő is található a területen. A burkolatok jelentős része rossz műszaki állapotban van. A Rajnis utca alatt húzódott az egykori várárok – ezt a részt teherelosztó lemezzel is megerősítik. Közel 9000 négyzetméter területet újítanak fel, többféle új burkolatot lerakva: gránitlap, gránit kiskockakő, klinkertégla, bazalt kockakő és beton térkő is kerül a területre.

A Jurisics tér valaha a város központi tere volt, amelyet a módos polgárok házai szegélyeztek. A 18. század óta Mária-oszlop és a Városkút épülete emelkedik rajta. Valaha egy kisebb park is helyet kapott itt, ezt azonban a 70-es években szintén leburkolták. A felújítás során a tér gránitlap burkolatot kap, megszűnik a téren húzódó lépcsősor, és elbontják az lépcső mögötti támfalat, míg a Szent Imre templom előtt padokkal is felszerelt, kiemelt zöldfelületet létesítenek. A tér kialakítását ahhoz igazítják, hogy a jövőben is alkalmas legyen rendezvények, vásárok megtartására.

A Táblaház és a Schneller utca sarkán valaha a bencés gimnázium épülete állt, amelyet azonban a 2. világháborúban lebombáztak – a helyén egy rendezetlen képet mutató zöldfelület alakult ki. Ezt a területet is rendezik, a támfal és a feltöltés hátrahúzásával egy háromszögletű terület alakul ki, amely részben továbbra is zöldfelület lesz, részben gránit díszburkolatot kap, és új kandelábereket, pihenőpadokat és kerékpártárolókat is elhelyeznek. A tervek szerint helyet kap továbbá egy kőasztal, amelyen elhelyezik a város török kor előtti állapotát mutató bronzmakettet.

A jelenlegi elképzelések szerint a belváros egész területére engedéllyel lehet csak behajtani a felújítás után, így tovább korlátozzák - de nem szüntetik meg teljesen – a gépkocsi-közlekedést a területen. A Chernel utcában, egy meglévő épületben Kőtárat alakítanak ki.

„Bár a pályázati támogatást elnyert projekt keretében legnagyobbrészt az infrastruktúrát érintő beavatkozások zajlanak, rendezvényeket is szervezünk majd, támogatva a városhoz való kötődést segítő civil kulturális programokat” tájékoztat minket a projektvezető.

A Jurisics vár felújításával Kőszeg városa a sok kisebb látnivaló mellett egy olyan jelentős létesítményt szeretne létrehozni, amely turisztikai vonzerő a környékre látogatóknak. Ezt olyan eszközökkel igyekeznek elérni, mint a korszerű, a mai igényeket kielégítő kiállítóterek, a funkció korszerűsítése, a látogatókat vonzó programok szervezése. A 13. században keletkezett, a török elleni harcban fontos szerepet játszott várat utoljára 1963-ban újították fel. A jelenlegi felújítás terveinek koncepcióját kétféle szempont vezérelte: az építészek (Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft. - Ferdinánd Árpád, mérnök: Kőberterv Mérnöki Kft. - Jandrasits Tibor) egyrészt a hatvanas években Sedlmayr János által tervezett rekonstrukció vonalát igyekeznek követni, a valamilyen okból nem megvalósult beavatkozásokat is végrehajtva, másrészt (a funkciók átrendezésével, új funkciók telepítésével) javítani szeretnék az épület működését. Korszerű előadótermeket alakítanak ki, így akár 500 fős konferenciák megrendezése is lehetségessé válik. A régészeti próbafeltárásokat a területen már elvégezték, jelenleg az épület kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás lefolytatása van folyamatban – a remények szerint májusban kötik meg a szerződést a nyertessel, hogy minél előbb megkezdődhessenek a munkálatok.

A városnak további tervei is vannak: a csapadékelvezető rendszer megújítása és az úthálózat fejlesztése is szerepel a megvalósítandó feladatok között, amelyekhez – amennyiben lehetséges – szintén szeretnének támogatást igénybe venni.

városrehabilitáció, köztér, kőszeg, kőszeg belváros rehabilitáció, jurisics vár felújítása, jurisics tér, magliár építész iroda, ferdinánd és ferdinánd építésziroda kft. Icon_print

Kőszeg belvárosának felújítása

A felújított kőszegi Jurisics tér látványterve

A Schneller utcai park látványterve

A kőszegi Jurisics tér éjszaka

A kőszegi Jurisics tér

A kőszegi vár

Üveglépcső a kőszegi várban

Kőszeg belváros térrendezés - Jurisics tér látványtervek

Kőszeg belváros térrendezés - Jurisics tér látványtervek

Kőszeg belváros térrendezés - Jurisics tér látványtervek

Kőszeg belváros térrendezés - Schneller utca látványtervek

Kőszeg belváros térrendezés - Schneller utca látványtervek

Kőszeg belváros térrendezés galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317