Logomain

Marslakó a szomszédom!

By Kovács Dániel 2011. április 17. 10:44

szerk at hg dot hu

1_lautner20130603-19838-1fmy99f.gallery

Csészealj alakú házak: Malin-rezidencia (Los Angeles, Kalifornia, USA)

2_theme20130603-19838-tpc928.gallery

Csészealj alakú házak: Theme Building, LAX (Los Angeles International Airport, USA)

3_golden20130603-19838-162jc14.gallery

Csészealj alakú házak: Golden Rondelle Theater (Racine, Wisconsin, USA)

4_flushing_meadows20130603-19838-gd7qah.gallery

Csészealj alakú házak: Astro-View Towers (Flushing Meadows, NYC, USA)

5_evoluon20130603-19838-11bic5b.gallery

Csészealj alakú házak: Philips Evoluon (Eindhoven, Hollandia)

6_futuro_house20130603-19838-1b748c9.gallery

Csészealj alakú házak: Futuro House – előregyártható kapszulaház (a képen egy texasi példány)

7_bulgaria20130603-19838-zig47x.gallery

Csészealj alakú házak: A Szocializmus Múzeuma (Buzludzha-hegy, Bulgária)

8_niteroi20130603-19838-2piqc9.gallery

Csészealj alakú házak: Kortárs Művészeti Múzeum (Niterói, Brazília)

9_utrecht20130603-19838-mgl10e.gallery

Csészealj alakú házak: Zo Ver (Eddig) – ufó a Holland Államvasutak székházán (Utrecht, Hollandia)

10_foster20130603-19838-1kjf4pi.gallery

Csészealj alakú házak: A Legfelsőbb Bíróság székháza (Szingapúr)

Tamadas20130603-19838-1tekdn5.gallery

Földönkívüliek támadása - jelenet egy ötvenes évekbeli filmből

Index20130603-19838-14wxd9h.gallery

csészealj index

A 60-as években az ufómánia és a fejlődő technológia segítségével befutott, csészealj alakú házak ma is dívnak.

A csészealj alakú épületek a Föld bolygón az 1950-60-as években kezdtek megjelenni. Ennek alapvetően két oka volt. Az egyik az 1947-es roswelli incidens után szárnyra kapó, népszerű vélemény a korong alakú járművekben érkező földönkívüliekről (előtte a csészealj korántsem volt népszerű űrközlekedési eszköz, az idegenek inkább fénysugarak vagy rakéták segítségével jöttek-mentek). A másik, hogy szerkezetileg ekkorra vált lehetségessé, sőt kifejezetten divatossá ilyen típusú, egyetlen ponton alátámasztott, konzolos struktúrákat készíteni.

A rövid, voltaképpen évtizednyi felfutás után a csészealj, korong, tányér alakú épületek divatja lecsengett - a legtöbb építész és megbízó belátta, hogy a sok kihasználatlan teret eredményező forma bár hívogató, de kevéssé praktikus és drága. A csészealj, mint épületforma, ennélfogva az érett modern építészet ("Mid-Century Modern") tipikus jelenségének tekinthető, bár azóta is meg-megjelent a köztereken. Elsősorban azért, mert továbbra is erősen figyelemfelkeltő és attraktív; mint a lenti példák is mutatják, főleg kiemelkedő helyszíneken, például a körpanoráma biztosítására épülnek ilyen fomájú házak.

Malin-rezidencia (Los Angeles, Kalifornia, USA)
Építész: John Lautner, 1960. Fotó: jrmyst, flickr.com

A Mulholland Drive fölé magasodó, nyolcszög alaprajzú épületet egyetlen, kilenc méter magas betonláb támasztja alá, és siklóval lehet megközelíteni. Neves építésze, illetve építtetője, egy fiatal repülőmérnök ezt az egyetlen megoldást találta az egyébként beépíthetetlennek tartott, 45%-os lejtésű telek hasznosítására. A „Chemosphere” néven is ismert házat óriási lelkesedés fogadta a sajtó részéről, és az elmúlt évtizedek alatt számos filmben megjelent (legalábbis másolata). 2000 óta a neves könyvkiadó tulajdonosa, Benedikt Taschen tulajdonában van, aki teljesen helyreállíttatta a lepusztult épületet, részben a partihelyszínként való kiadásból befolyt összegeket használva fel.

Theme Building, LAX (Los Angeles International Airport, USA)
Építész: William Pereira, Charles Luckman és mások, 1961. Fotó: brewbooks, flickr.com

Los Angeles nemzetközi repterének éke az eredeti tervek szerint egy hatalmas üvegkupola lett volt, a gyalogos közlekedés központjaként. A tervek azonban túl drágának bizonyultak; a terminálok másképp épültek meg, a kupola helyére pedig 1960-ben furcsa kis épület került. A Theme Building négy lábon álló csészealjra emlékeztet; eredetileg körbeforgó középrészében étterem kapott helyet. 1992 óta műemlék, mint a hatvanas évek sajátos amerikai modernizmusa, a Googie vagy Populuxe néven is emlegetett irányzat tán első példája. A legenda szerint konkrétan ez az épület befolyásolta a nálunk is népszerű Jetsons-rajzfilmsorozatban megjelenő, futurisztikus házak kinézetét. 2007-ben hatalmas betondarab potyogott ki az egyébként tíz évvel korábban helyreállított szerkezetből, így újra megerősítették; most újra működik, az étteremben valódi lávalámpákkal.

Golden Rondelle Theater (Racine, Wisconsin, USA)
Építész: Lippincott and Margulies, 1964-65. Fotó: (fent) archív képeslap; (lent) puroticorico, flickr.com

A Magyarországon is ismert SC Johnson vegyipari vállalat főhadiszállásán áll egy különös formájú előadóterem, az „Arany Rondella”. Eredetileg az 1964-es New York-i világkiállítás céges pavilonjaként szolgált, Johnson Wax Pavilion néven; a korong alakú terem fölött akkor egy látványos tetőszerkezet is állt. Itt mutatták be a vállalat finanszírozásában készült, To Be Alive! című dokumentumfilmet, amely 1966-ban Oscar-díjat kapott. Az EXPO végeztével a házat a cég központjában, előadóteremként építették újra, gondosan beillesztve a Frank Lloyd Wright tervezte épületkomplexumba. Sajnos a 27 méter magasra nyúló tetőzet eltűnt, de az épület így is őrzi jellegzetes korong formáját.

Astro-View Towers (Flushing Meadows, NYC, USA)
Építész: Philip Johnson & Richard Foster Architects, 1964. Fotó: wallyg, flickr.com

Ha olyan épületeket keresünk, amelyek csészealjra hasonlítanak, szinte azonnal a kilátók és a víztornyok juthatnak eszünkbe. A több száz kínálkozó példánkból listánkon a New York-i világkiállításra emelt kilátótornyoknak kötelező szerepelnie, hiszen, mint az 1997-es Men in Black című filmből kiderül: az oszlopaikra illesztett, korong alakú szerkezetek eredetileg is bolygóközi közlekedőeszközként funkcionáltak. A Tommy Lee Jones által játszott K ügynöktől tudjuk, hogy magát az egész világkiállítást is a földönkívüliek landolásának elleplezésére találták ki – „mi másért rendezték volna Queens-ben?!” A három kilátóteraszt üvegezett falú liftekkel lehetett megközelíteni; a legmagasabb 76 méterről kínált remek panorámát. 1965 után a kiállítás pavilonjainak többségét elbontották, de a tornyok ma is a helyükön állnak, igaz, használaton kívül és rendkívül rossz állapotban. Viszont remek terepet kínálnak az urban exploration híveinek – itt olvasható egy illegális látogatás beszámolója.

Philips Evoluon (Eindhoven, Hollandia)
Építész: James Gardner, 1966. Fotó: Lempkesfabriek, wikipédia

A Philips egészen formabontó módon akarta ünnepelni saját 75. születésnapját 1966-ban, ezért a kor egyik legjobb múzeumépítészével, a brit James Gardnerrel terveztetett magának kiállítási pavilont. A cég korábban rendszeresen reprezentatív, drága pavilonokkal jelent meg a világkiállításokon, ám a gyárat 1965-től vezető Frits Philips úgy döntött: a pénzt inkább állandó épületre kell felhasználni. Az Eindhoven városa által adományozott telken, három főút kereszteződésében felépült Evoluon futurisztikus épülete alapvetően annak bemutatására épült, hogy a technológia és az automatizálás miként alakítja majd át a mindennapi életet. Az Evoluont mára átalakították, konferenciaközpontként működik.

Futuro House – előregyártható kapszulaház (a képen egy texasi példány)
Építész: Matti Suuronen, 1968. Fotó: steevithak, flickr.com

A finn építész eredetileg hétvégi ház, nyaraló céljára tervezte előregyártható, csészealj alakú épületét. A poliészterből és üvegszálas műanyagből készült, körülbelül 3 méter magas és nyolc méter átmérőjű szerkezetet nagyjából száz példányban gyártották le, és mára roppant keresetté vált a gyűjtők körében. Az átfogó, nemzetközi érdeklődés ellenére a hetvenes évek közepén megszüntették a gyártást, mivel az olajválság elképesztően megnövelte az előállítási költségeket. A becslések szerint mára körülbelül 50 példánya lehet meg a Futurónak, Új-Zélandtól Floridáig, szinte kizárólag magántulajdonban.

A Szocializmus Múzeuma (Buzludzha-hegy, Bulgária)
Építész: Georgi Stoilov, 1981. Fotó: eilamgil, flickr.com

Bulgária legméretesebb ideológiai emlékműve a bolgár szocialista párt alapításának 100. évfordulójára, 1981-re készült el. A lakott vidékekről távol eső helyszínre számos új utat kellett építeni. A méretes, korong formájú épület és a mellette magasodó, trapéz alaprajzú torony formáját egyértelműen a különleges, messziről is látható helyszín ihlette. A hatalmas összegeket felemésztő építkezés csak nyolc évig hirdette a bolgár szocializmus fényes jelenét; 1989 óta az épületnek nincs gazdája. A gazdagon díszített, impozáns belső mára súlyosan megrongálódott, az is kérdéses, hogy helyreállítható lesz-e valaha (az állapotokról szomorú összefoglalót kínál az épület saját, műkedvelők által készített honlapja). Az építész, az 1929-ben született Stoilov egy időben Szófia polgármestere volt, majd a Nemzetközi Építészeti Akadémia elnöki tisztjét is betöltötte.

Kortárs Művészeti Múzeum (Niterói, Brazília)
Építész: Oscar Niemeyer, 1996. Kép: wikipédia

Az idén 103 éves Oscar Niemeyer építészete nem sokat változott a hatvanas évek óta, így nem csoda, ha újabb épületei közül az egyik legismertebb szinte időtlennek tűnik. A Bruno Contarini mérnök közreműködésével készült, 16 méter magas épület három szintje hosszú, enyhén emelkedő rámpán közelíthető meg. A termekből páratlan körpanoráma tárul a látogatók szeme elé; a tengerbe nyúló sziklán álló épület azonban maga is érdekes látvány. Az 50 méter átmérőjű korong alatt nyolcszáz négyzetméteres vízmedence terül el, ami csak fokozza a különleges illúziót. A Niemeyer életéről készült 2000-es dokumentumfilmben az épület ufóként jelenik meg Niterói ege fölött, amelyből leszállás után maga az építész sétál ki.

Zo Ver (Eddig) – ufó a Holland Államvasutak székházán (Utrecht, Hollandia)
Művész: Marc Ruygrok, 2000. Fotó: indigo jones, flickr.com

A holland állami vasúttársaság impozáns székháza, amelyet a helyiek csak „Tintásüvegnek” becéznek, 1918-21 között épült G. W. van Heukelom tervei alapján. Hatvan méter magas tornya a legnagyobb téglaépítmény egész Hollandiában - nem csoda, hogy 2000-ben beleütközött egy eltévedt ufó. A repülő csészealjat Marc Ruygrok képzőművész "vezette", a baleset pedig az utrechti múzeum megbízására, egy helyi művészeti fesztivál alkalmával történt. A 11,5 méter átmérőjű, lámpákkal és füstgéppel is felszerelt alumíniumkorong azóta a város egyik közismert látványosságává vált. Listánkból annyiban kilóg, hogy különösebb praktikus célja nincs.

A Legfelsőbb Bíróság székháza (Szingapúr)
Építész: Foster + Partners, 2006. Fotó: Foster + Partners

A 2006-ben átadott, hi-tech épület a bíróság szerkezeti felépítésének felel meg: az 1-6. emelet között helyezkednek el a tárgyalótermek, az épület tetejére illesztett, korong alakú struktúrában pedig az ország legfelsőbb bírósági fóruma található. A gyorsan közismertté vált, konkrétan csészealjként emlegetett tárgyalóterem az építész szándékai szerint modern formai válasz a régi, 1935-37 között emelt bírósági épület kupolájára. Akárcsak a tervező építésziroda, a brit Foster + Partners másik ismert munkájánál, a berlini Reichstag kupolájánál, itt is található egy nyilvános kilátó az épület legfelső részén, a korongon.

építészet, new york, magazin, philip johnson, foster & partners, oscar niemeyer, szingapúr, utrecht, kortárs építészet, eindhoven, modern építészet, john lautner, georgi stoilov, james gardner Icon_print

Csészealj alakú házak: Malin-rezidencia (Los Angeles, Kalifornia, USA)

Csészealj alakú házak: Theme Building, LAX (Los Angeles International Airport, USA)

Csészealj alakú házak: Golden Rondelle Theater (Racine, Wisconsin, USA)

Csészealj alakú házak: Astro-View Towers (Flushing Meadows, NYC, USA)

Csészealj alakú házak: Philips Evoluon (Eindhoven, Hollandia)

Csészealj alakú házak: Futuro House – előregyártható kapszulaház (a képen egy texasi példány)

Csészealj alakú házak: A Szocializmus Múzeuma (Buzludzha-hegy, Bulgária)

Csészealj alakú házak: Kortárs Művészeti Múzeum (Niterói, Brazília)

Csészealj alakú házak: Zo Ver (Eddig) – ufó a Holland Államvasutak székházán (Utrecht, Hollandia)

Csészealj alakú házak: A Legfelsőbb Bíróság székháza (Szingapúr)

Földönkívüliek támadása - jelenet egy ötvenes évekbeli filmből

csészealj index

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317