Logomain

Budapest, a szívesen látott vidéki rokon

By MOME Line 2011. április 11. 10:37

szerk at hg dot hu

Cikkep220130603-19838-fxv8hc.gallery

Pillanatkép a 2011-es MIPIM-ről

Cikkep120130603-19838-1ves0mj.gallery

Pillanatkép a 2011-es MIPIM-ről

Index120130603-19838-1fcwydu.gallery

Pillanatkép a 2011-es MIPIM-ről index

Plazs120130603-19838-12441os.gallery

Cannes strandja a 2011-es MIPIM idején

Plazs220130603-19838-1az3z2w.gallery

Cannes strandja a 2011-es MIPIM idején

Gale20130603-19838-c271vs.gallery

MIPIM 2011: Budapest standja

5546816128_14bb510b57_b20130603-19838-1ops4vn.gallery

MIPIM 2011: Budapest standja. Kép © MOME line

5546816184_3a57f591f1_b20130603-19838-jgotc.gallery

MIPIM 2011: Budapest standja. Kép © MOME line

5599841571_ef987405fc_b20130603-19838-fwuooi.gallery

MIPIM 2011: Budapest standja. Kép © MOME line

5600424006_b646a3d272_b20130603-19838-1rdda3.gallery

MIPIM 2011: Budapest standja. Kép © MOME line

A látványos stand és a kevésbé ismert projektek ellenére sem tolongtak a befektetők Budapest előtt a cannes-i MIPIM-en.

Minden nagyobb városfejlesztési projekt többszereplős, végletekig leegyszerűsítve az állam vagy az önkormányzat, a tervezők, mérnökök és a befektetők összjátékából születik meg. Évről-évre olyan nagy nemzetközi expók, mint a márciusban megrendezett mégynapos MIPIM gondoskodnak arról, hogy ezek a szereplők egymásra találjanak. A cannes-i kikötőhöz közel, a Palais des Festivals-ban kapott helyet a négyszáznál is több kiállító 1800 projektje. Egymást méregetve a kiállítók képet kaphattak az aktuális trendekről, miközben kóstolókkal és prezentációkkal csalogatták a besűrűsödött befektetőtömegeket. 

Integrált design és ingatlanfejlesztés

Jó esetben az ingatlanfejlesztés tervei nem kizárólag műszaki és financiális támpontok alapján készülnek, hanem az összehangolt koncepció és az azt kifejező, kreatív designfeladatok is komoly szerepet játszanak benne és ezzel a legtöbb nagy projekt gazdája tisztában is van. Legyen szó köztérről vagy egy luxusszállodáról, ilyenkor az excel-táblázatok és műszaki rajzok sikerét jó eséllyel megduplázhatja, ha olyan összetett tervezési stratégia kíséri végig, ami hatékonyan tudja kommunikálni a projektet.

Épp ezért a fejlesztési vezetőket, sőt, sokszor magukat az építészirodákat is változatos területekről toborzott designerek kísérték, mint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designügynökségének, a MOME line-nak erre az alkalomra delegált csapata. A kiállításon felépített Budapest-stand formatervezési, grafikai és belsőépítészeti tervezését Pozsár Péter építész, Policsányi István formatervező és Fogarasy Tamás grafikus gyakorlott csapata végezte.

Az eredmény relatíve kicsi, letisztult formavilágú stand lett, amire dinamikus, Budapestet definiáló grafika került. A besüllyesztett pulton keresztül a magyar gasztronómia jellegzetes termékeit kóstolhatták az érdeklődők. Megjelent az egyik standelemen iPONT szemüveg nélküli 3D televíziója is, amin a Budapest Business Region imázsfilmje futott. A kiállítás számára a standot Tarlós István főpolgármester nyitotta meg.

Magyar népmese – hoztunk is meg nem is

A standon felhalmozott tájékoztató mappákban négy különböző fejlesztési terv lapult, ezek a XIII. kerületi vízparti sétány, Budaörs két üresen álló területének beépítése, a budafok-tétényi piac épülete és a XVII. kerületi ún. Nyilas-tábla lakóövezetté alakítása.

Régóta napirenden van az újlipótvárosi Duna-part forgalomtól elzárt sétánnyá alakítása, amely a tervek szerint részben kulturális funkciót látna el köztéri szobrokkal, lakberendezési üzletekkel, galériákkal – részben pedig megerősítené a város sorvadozó kapcsolatát a dunai vízi közlekedéssel. A prospektus tanúsága szerint a kétmillió eurós értékre becsült sétány kialakítása 2011-ben indulna és 2016-ban érne véget.

Budaörs kettős funkcióját (a kereskedelmi-logisztikai és a lakóövezeti részek) két üres terület beépítésével dúsítanák. Egy kisebb telken sport-és rekreációs övezet, valamint lakóépületek valósulnának meg, emellett jelentős zöldterületet is meghagynának. Nagyobb volumenű fejlesztés helyszíne Szilvás: itt a keleti részen új vasútállomás és buszpályaudvar, középen sport-és rekreációs funkciók, nyugatabbra pedig irodaépületek és üzletek kapnának helyet.

Ahogyan az a KÉK legutóbbi konferenciáján elhangzott, a jó piac mindenhol elkél, a XXII. kerület pedig épp Cannes-ban keres erre befektetőt. Ahogyan az elvárható, a budafoki piac épülete a terv szerint közlekedési csomópontként összekötné a környező utcákat és intézményeket, köztérként pedig ideális találkozóhelyet nyújtana a lakosoknak.

Rákosmentén egyelőre üresen áll az eddig termőföldként hasznosított Nyilas-tábla, ahol a jövőben a kertvárosi otthonra áhítozó budapestiek találnak majd menedéket. A terület előnye a rendelkezésre álló geotermikus energia és a tervezett metrómegálló is, erre is épül a terv öko-negyed-imázsa, amely szerint az itt lakók az építészeti megoldásokon keresztül kerülnének harmóniába a természetes környezettel.

Habár jólesően megdobban a budapestiek szíve minden hasonló ajánlat hallatán, a sokszáz stand között tébláboló potenciális befektetők ritka példányai szinte üres kézzel kellett hogy távozzanak. Kevésnek hat a szívélyes fogadtatás és a szaxofonra hangolt imázsvideó, ha közben minden kézzelfogható információt négy egyoldalas projektvázlat és egy nem sok meglepetést tartogató CD jelenti. Párizs, London vagy Saint-Étienne is figyelemfelkeltő makettekkel vésték a fejekbe a jövő látványát, de ha a BME alagsorában féltve őrzött Budapest-makettet nem is turnéztatjuk meg, az internet számos költséghatékonyabb megoldást kínál. Hiba például, hogy a megadott weboldalak sajnos (a XIII. kerület honlapjának kivételével) semmilyen angol nyelvű tartalmat nem nyújtanak a látogatóknak.

Kecsegtető villámrandevúk

Ha csak a maketteken és a honlapokon múlnának a jó üzletek, kevesen vállalnák az expókkal járó feszültséget. Valóban a részvétel a fontos, így a fejlesztési vezetők és a Studio Metropolitana tagjai mellett Cannes-ba utazott a MIPIM idejére Bakos Maxim, a MOME line ügyvezetője és Pozsár Péter, az Újirány építésze is. Nem csupán azért, hogy részt vegyenek az építésben, hanem hogy megismerkedjenek a közel 400 kiállítóval és a mögöttük álló, a MOME line-hoz hasonló szervezetekkel.

Ilyen volt a lab71 Stockholmi építésziroda, akikkel Maxim ismerkedett össze a kiállításon. Egyik tervezőjük, Marie de France jelezte, hogy szervezőként és csapatként is szívesen részt vennének a MOME line által szervezett 2012-es Wood Fesztiválon Svédország képviseletében, annál is inkább, mivel a fesztivált várhatóan az éppen Kulturális Fővárosként működő Helsinkiben, a finn szomszédok részvételével rendeznék meg.

Peter Lan, a Dohaland projekt fejlesztési vezetője olyan, a 21. század követelményeit szem előtt tartó városrendezési tervet mutatott meg nekünk, ahol a nyugati építészeti trendekkel kísérletezve Katar új, saját építészeti hagyományát szeretnék megteremteni az ország fővárosában. A terv kifejezetten csalogató volt, a megvalósíthatóság, a nagyvonalúság és a fenntarthatóság előnyeit ötvözte.

Lényegesen nagyobb területen kezdenének rehabilitációba és fejlesztésekbe az orosz Krasnodar régióban, a standon látottak alapján. Erős érdeklődés mutatkozott itt a magyar partnerek iránt: a főleg lakóparkokat és családi házas övezeteket körbevevő területek tájépítészi tervezésére szívesen alkalmaznának itthoni irodákat.

Saint-Étienne városa agglomerációs közösségként állított ki hat fejlesztési projekttel. A Kreatív Városok Hálózatának (UNESCO Creative Cities Network) City of Design névvel kitüntetett tagjaként a francia város többek között egy 107 hektáros, a környező városrészeket összekötő egyemi területet mutatott be. Első lépésként a parkosított köztér kialakítása a cél, majd a további funkciók (az École d’Art et Design, a Telecom Saint-Étienne, kiállítóterek, …stb.) letelepedésével a környék kreatív fókuszpontjává alakítanák a területet. Philippe Gauvrit-tól, aki a Manufacture Plaine Achille elnevezésű tervet mutatta be Péternek, megtudtuk, hogy a céljuk egy a MOME line integráló törekvéseivel sok ponton megegyező kreatív olvasztótégely, amelyben Hegyi Lóránd, a Saint-Étienne-i Modern Művészetek Múzeumának jelenlegi igazgatója révén felmerült az együttműködés lehetősége.

Építészként Péter könnyen megtalálta a hangot a RIBA (Royal Institute of British Architects) londoni régiójának vezetőjével, Mike Althorpe-pal, aki konferenciák és programok szervezésének céljából fel szeretné venni a kapcsolatot magyar építészirodákkal.

Persze kár lenne tagadni, hogy aki csak tehette, kihasználta a meleget és a tengerparti napsütést, ebből hoztunk ízelítőt – a képeket Ráday Dávid készítette.

építészet, ingatlan, budapest, 2011, tarlós istván, mipim, mome line, befektetés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317