Logomain

Ördöghídtól a hajlékony betonig

By Ongrádi Melinda 2011. március 27. 09:00

szerk at hg dot hu

Cikkep20130603-19838-1rquo8q.gallery

Veteránemlékmű Baton Rouge-ban Litraconnal cikkép

Fotobeton_120130603-19838-1b5qwjc.gallery

Fotóbeton a hamburgi Marien Kórházban

Fotobeton_220130603-19838-nfbi5a.gallery

Fotóbeton a langenfeldi tűzoltóállomás homlokzatán

Parkeergarage20130603-19838-1mgxxyq.gallery

A felületbe mélyített feliratok, Zilverpark parkolóház a Benthem Crouwel építészirodától

Dombormu_beton20130603-19838-xmthbv.gallery

Mélydombormű felületkezeléssel kombinálva; Westside Essen irodaház

Kunstmuseum_liechtenstein20130603-19838-18rxmcy.gallery

Polírozott beton: Liechtensteini Művészeti Múzeum

Voros_beton20130603-19838-1pwsduw.gallery

Savazott vörös színű betonfelület a Karostar Zenei Közpotnton Hamburgban

Feher_beton20130603-19838-92vzt2.gallery

Sima, fehér beton tartóelemek az üveghomlokzat előtt: protestáns közösségi központ Mannheimben

Kaufhaus_tyrol20130603-19838-87m76q.gallery

Fémfelirat a felületbe ágyazva: Kaufhaus Tyrol David Chipperfieldtől

Pont_du_diable20130603-19838-132dfbf.gallery

Ultra nagy teherbírású betonszerkezet: Pont du Diable, azaz az Ördög hídja Rudy Ricciottitól

Hajlekony_beton_120130603-19838-1wnz1fo.gallery

Hajlékony beton a Michigani Egyetemről

Ongyogyulo20130603-19838-6nhyxx.gallery

Az öngyógyuló beton felületén lévő beforrt repedések

Litracon20130603-19838-3cthuc.gallery

A LiTraCon fényáteresztő beton

High_tech_beton_indexre20130603-19838-f798yg.gallery

beton indexre 1

Beton_indexre_220130603-19838-bln9xt.gallery

beton indexre 2

70 méteres spagettihíd és átlátszó fal: a legextrémebb betonszerkezeteket gyűjtöttük csokorba.

Ha hihetünk a statisztikáknak, a víz után a beton az emberiség által a második legnagyobb mennyiségben felhasznált anyag a Földön. Néhány évtized múlva azonban a nanotechnológiának köszönhetően már teljesen más lesz, mint amit ma értünk alatta – az elkészült végeredmény színvonala a kézműves műalkotásokéval vetekszik, a különféle speciális összetételű keverékekkel pedig ma még elképzelhetetlen teljesítményre lesz képes az önthető építőanyag.

Ha elnézzük az olyan fejlesztéseket, mint az öntömörödő és a kerámiabeton, vagy éppen a fotóbeton, az iparág amerikai szakértőinek idézett jóslatai cseppet sem tűnnek túlzónak. A KÉK Betontavasz rendezvénysorozatának első állomásaként Látszóbeton Szimpóziumot tartottak a zsúfolásig megtelt Merlinben; az itt látottak inspiráltak minket arra, hogy a látszóbeton alkalmazását körüljáró cikkünk után most összegyűjtsük a technológiában rejlő legújabb lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően a szerény szürke anyag a design, az építészeti kísérletező kedv látványos terepévé válhat.

Vésés, mosás, polírozás és matricák

A zsaluzat bontása után az elkészült betonfelületen ott marad a zsalu lenyomata – a különféle zsaluhéjak mellett az azokba helyezhető zsalumatricákkal tetszőleges mintákat készíthetünk a betonba. A kész betonfelületet ugyanakkor további kezelésnek vethetjük alá: megszilárdulás előtt kimosható belőle a kötőanyag egy része, így hangsúlyossá válnak az adalékanyag szemcséi. Megmunkálható a felület kőfaragó módszerekkel, a felület különféle anyagokkal való csiszolásával vagy akár savval való maratással is.

Polírozással márványhoz hasonlatos betonfelületet hozhatunk létre – a Liechtensteini Művészeti Múzeum sima fekete „kőkubusa” is ezzel a módszerrel készült. Szintén a zsaluzatba helyezett formákkal pedig különféle típusú domborművek is készülhetnek.

Szürke helyett színes

Hol van már az egyöntetű szürke szín? A kész felület utólag is festhető, de anyagában is lehet színezett, illetve texturált az öntött elem. A különleges szín persze ebben az esetben (ahogy cikkünk indítóképén is látható) akár a fehér is lehet.

Fotóbeton

Ha bögrére, pólóra, tetszőleges felületre felmásolhatjuk kedvenc fotóinkat, miért ne tehetnénk meg azt egy betonfelülettel? És valóban: a fotóbeton lényege, hogy a kiválasztott képet felmásolják a felületre. A kép azonban nem festékanyaggal készül, hanem a felületen egyfajta gravírozással alakítanak ki számos apró bemélyedést, amelyek a beeső fény szögének váltakozásával más és más összhatást hoznak létre. Ezt a technológiát alkalmazta például a Herzog & de Meuron is az eberswalde-i könyvtárépületén.

Extrém szerkezetek

A vasbetonban két anyag dolgozik együtt: a beton a nyomást, a vasalás a húzó igénybevételeket veszi fel. A szálerősítésű szerkezetekben viszont a vasalás helyét egy sokkal finomabban, egyenletesebben elosztott rendszer, a szálerősítés veszi át. A szálak anyaga többféle lehet, például szén-, műanyag vagy üveg. A szálerősítésű betonokból különleges, nagy teherbírású, sokszor egészen filigrán szerkezetek épülhetnek. Egy csúcstechnológiás fajtájukat jelenti az ultra nagy teherbírású beton (UHPC), amelynek két rendkívül látványos példája a francia építész, Rudy Ricciotti két munkája: a hatalmas konzollal épült Villa Navarra, és az Ördög hídja (Pont du Diable) - utóbbi egy mindössze 1,8 méter magas szerkezet, amely 70 métert hidal át alátámasztás nélkül!

Az átlátszóság határai

A teherbírás mellett ígéretes kísérletezési irányt jelent az átlátszóság is. A magyar Losonczi Áron találmánya, a LiTraCon e téren úttörőnek számít: a szerkezet finom szemcseszerkezetű beton és a fényt vezető optikai szálak keveréke, amelyek egyfajta adalékanyagként keverednek el a betonnal. A fényáteresztő paneleket előre gyártott szerkezetként készítik.

Hajlékonyság és öngyógyítás

Victor Li és kollégái a Michigani Egyetemen fejlesztették ki azt a különleges szálakkal erősített betonfajtát, amely látványos módon U alakban akár meg is hajlítható. A művelet közben keletkezett apró repedések viszont nem sokáig maradnak meg: a bennük lévő száraz poranyag reakcióba lép a levegő nedvesség- és szén-dioxid-tartalmával, és a beton önmagától begyógyítja „sebeit”. Mindezek közben pedig állítólag még teherbírásából sem veszít az elem. Öngyógyító betont egyébként korábban már alkalmaztak a gyakorlatban is, az anyag azonban még több szempontból is tökéletesítésre szorult. Bár a különleges keverék ára háromszorosa a „normál” betonénak, hosszú távon a kisebb karbantartási költségek miatt állítólag megéri alkalmazni. Ráadásul olyan különleges követelményeknél, mint a földrengésbiztos építészet, rendkívül nagy hatékonysággal alkalmazható.

Öntömörödő beton

Különféle adalékszerekkel, az összetétel alakításával a mérnökök nagy mértékben módosítani tudják a betonkeverék tulajdonságait, legyen szó akár a még képlékeny, akár a megszilárdult állapotról. Az öntömörödő betont a 80-as évek végén Japánban kísérletezték ki: ez a változat mézszerű állagú, abban a nagyobb adalékanyag-szemcsék egy sűrű pépben úsznak. Majdnem teljes mértékben önterülő, a zsaluzatban kitölti a nehezen hozzáférhető részeket is, és szinte teljes mértékben távoznak belőle a levegőbuborékok. Ennek köszönhetően látszóbetonokhoz ideális anyag, hiszen nagyon jó minőségű, pórusszegény betonfelület hozható vele létre, és a legkülönlegesebb alakzatok is elkészíthetők belőle. Bár az anyagköltség ez esetben magasabb, munka terén jelent némi megtakarítást, és nagyobb biztonsággal állíthatók elő belőle akár helyszíni, akár előre gyártott szerkezetek.

A Látszóbeton Szimpózium honlapján egy folyamatosan bővülő gyűjteményt is összeállítottak, amely számos különleges látszóbeton alkalmazást mutat be.

beton, terv, innováció, látszóbeton, high-tech betonépítészet Icon_print

Veteránemlékmű Baton Rouge-ban Litraconnal cikkép

Fotóbeton a hamburgi Marien Kórházban

Fotóbeton a langenfeldi tűzoltóállomás homlokzatán

A felületbe mélyített feliratok, Zilverpark parkolóház a Benthem Crouwel építészirodától

Mélydombormű felületkezeléssel kombinálva; Westside Essen irodaház

Polírozott beton: Liechtensteini Művészeti Múzeum

Savazott vörös színű betonfelület a Karostar Zenei Közpotnton Hamburgban

Sima, fehér beton tartóelemek az üveghomlokzat előtt: protestáns közösségi központ Mannheimben

Fémfelirat a felületbe ágyazva: Kaufhaus Tyrol David Chipperfieldtől

Ultra nagy teherbírású betonszerkezet: Pont du Diable, azaz az Ördög hídja Rudy Ricciottitól

Hajlékony beton a Michigani Egyetemről

Az öngyógyuló beton felületén lévő beforrt repedések

A LiTraCon fényáteresztő beton

beton indexre 1

beton indexre 2

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317