Logomain

Kossuth- és Széchenyi-díjasok 2011-ben

By Kovács Dániel 2011. március 16. 14:59

szerk at hg dot hu

A magyar grafika és animáció két kiemelkedő alkotóját, Orosz Istvánt és Rófusz Ferencet ismerték el Kossuth-díjjal 2011-ben. Istvánfi Gyula építészmérnök Széchenyi-díjat kapott. A kitüntetetteknek szerkesztőségünk ezúton gratulál; életpályájuk, munkásságuk rövid ismertetése alább olvasható.

A magyar grafika és animáció két kiemelkedő alkotóját, Orosz Istvánt és Rófusz Ferencet ismerték el Kossuth-díjjal 2011-ben. Istvánfi Gyula építészmérnök Széchenyi-díjat kapott. A kitüntetetteknek szerkesztőségünk ezúton gratulál; életpályájuk, munkásságuk rövid ismertetése alább olvasható.

Fajloi20130603-19838-8cxmds.gallery

Orosz István Kecskeméten született 1951-ben. A Magyar Iparművészeti Fõiskola grafika szakán szerzett diplomát 1975-ben. A hetvenes évek második felében díszleteket tervezett, majd animációs filmeket kezdett készíteni a Pannónia Filmstúdióban. Autonóm és alkalmazott grafikával – elsősorban plakáttal és illusztrációval – pályája kezdete óta foglalkozik. Munkáival rendszeresen részt vesz nemzetközi képzőművészeti tárlatokon, grafikai biennálékon és filmfesztiválokon. Tagjai közé választotta az Alliance Graphique Internationale; Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia levelező tagja, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja. 2002-ben az Iparművészeti Egyetemen habilitált mesteri diplomát kapott. 2004 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tanára. Szépirodalommal is foglalkozik, két verseskötete és egy novelláskötete jelent meg. 1984 óta használja az Odüsszeiából kölcsönzött Utisz (ógörögül „ουτις,", vagy „OYTIΣ", magyarul „Senki”) művésznevet is. A nyolcvanas évektől sokat foglalkozik optikai illúziókkal, látszatarchitektúrák megteremtésével; e munkáit gyakran hasonlítják M. C. Escher grafikáihoz. Az ő alkotása a nemzetközi hírűvé vált Tovariscsi, konyec c. rendszerváltó plakát. 1991-ben Balázs Béla-, 1993-ban Munkácsy-díjat kapott. 2005-ben a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját nyerte el.

Rófusz Ferenc Budapesten született 1946-ban. Már általános iskolás korában érdeklődött a filmkészítés iránt, ezért a Dési Huber Istvánról elnevezett rajzkörbe és a Ferenczy-szakkörbe járt. Később a Mafilmnél kezdett el dolgozni, mint díszletfestő és trükkfilmrajzoló. 1968-ban felvették a Pannónia Filmstúdióba, ahol fázisrajzolóként, majd kulcsrajzolóként, és animátorként dolgozott. Közreműködött az 1973-ban bemutatott János vitéz elkészítésében, majd Jankovics Marcell mellett, társrendezőként a Gusztáv sorozatot készítette. Első önálló animációs filmjét Kő címmel, Nepp József ötlete alapján készítette 1974-ben. 

Rófusz Ferenc: A légy

Következő alkotása, a háromperces A légy 1981-ben Oscar-díjat kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. Őt nem engedték ki az ünnepségre, csak később, egy akadémiai rendezvényen vehette át a díjat. Bár a nyolcvanas évek végén Kanadában tervezett letelepedni, ma Magyarországon él és dolgozik. Legutóbb 2004-ben vetítette animációs sorozatát a televízió, "Szerencsi, fel!" címmel.

Istvánfi Gyula a műszaki tudományok kandidátusa, Ybl Miklós- és Forster Gyula-díjas építészmérnök, professor emeritus. 1938. április 12-én született Budapesten. 1962-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építészmérnöki Karán. Ezt követően a Budapest IX. kerületi tanács szakigazgatási előadójaként dolgozott (1962-64), majd a Budapesti Műszaki Egyetem építészettörténeti tanszék tanársegédje, adjunktusa, docense, végül 1996-tól egyetemi tanára lett. 1989-96 között az Építészettörténeti és Elméleti Intézet igazgatója, 1999-től az MTA Építészettörténeti Bizottság tagja, titkára, 2005-től elnöke. Az ICOMOS magyar nemzeti bizottságának tagja, 2004-től a Magyar Kulturális Örökségvédelmi Egyesület elnöke, 2006-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Kutatásai elsősorban az építészet korai korszakaival, valamint a nép építészettel és a falvak kultúrájával foglalkozik. 2000-ben Forster Gyula-díjjal, 2001-ben Ybl Miklós-díjjal tüntették ki. Ő tervezte a vésztő-mágorhalmi történelmi emlékhely, valamint a pusztazámori remeteség kialakítását.

design, építészet, grafika, díj, orosz istván, 2011, rófusz ferenc, istvánfi gyula Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317